Vegetarisk bourguignon (isch) på linser

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Höst
Vinter
Tid 90 min
9 kr/portion
0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Igår var jag ute och plockade lite mer kantareller, och just denna gång blev jag så otroligt sugen på att koka ihop en riktigt mustig och höstig gryta. Jag inspirerades av den annars väldigt köttiga franska grytan boeuf bourguignonen, men skippade champinjoner och såklart köttet och fläsket. Istället blev den då med kantareller och gula linser, och detta är SÅ gott. Helt perfekt nu. Gula linser är för övrigt en svenskodlad lins som är riktigt fast och fin i smaken. Den finns i mataffärer men skulle du inte hitta den så går det bra med belugalinser istället, just till denna rätt tycker jag att det passar extra bra med en fast lins.
Det här är riktigt god bjudmiddagsmat! Det är inget du slänger ihop om du har ont om tid, för den här tjänar verkligen på att koka ihop sig länge. Men det är det värt!

Tillagning

Skala steklöken (eller schalottenlöken). Dela löken i halvor. Använder du schalottenlök kan du dela i kvartar.
Skala vitlök och skär i skivor. Skala eller skrubba moroten och skär i slantar.
Hetta upp en gryta och lägg i smöret eller oljan. Fräs all lök och morot på medelvärme i några minuter tills löken blir blank.
Lägg i tomatpuré, vetemjöl, torkad timjan och lagerblad och blanda väl.
Slå på vin, vatten, grönsaksfond/buljong och sojasås. Låt puttra på låg värme under lock i ca 60 min.

När det gått ca 60 min: Koka linserna i en separat kastrull. Gula linser har en koktid på ca 15 min, använder du belugalinser som har en koktid på ca 25-30 min kan du börja med detta något tidigare.

Medan linserna kokar (låt grytan fortsätta puttra) så gör du kantarellfräset. Skär större svampar i bitar. Hacka vitlöken fint.
Låt kantarellerna fräsas i en torr stekpanna så att allt vatten åker ur. När svampen är "torr": slå på smör/margarin och vitlökshacket. Låt fräsa i några minuter.

När linserna kokat klart så lägger du i dem i grytan. Låt bli varma i grytan i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med lite mer vatten om det skulle behövas.
Toppa grytan med kantarellfräset och servera med valfritt tillbehör.

1 Kommentar

  1. Amanda

    Fantastiskt gott, perfekt start på veckan med att börja med detta recept. Kul att testa gula linser dessutom, något jag kommer börja använda mer i min matlagning (istället för belugalinser). Tog champinjon och kastanjchampinjoner istället för kantareller, blev väldigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.