Vegetarisk gotteburgare

Vegetarisk gotteburgare

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 60 min
co2 0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här burgaren gick jag och var mentalt sugen på i en vecka. Så när jag väl gjorde den fick den kort och gott namnet gotteburgare, för det är exakt vad det är! Jag tog flera komponenter jag tycker är goda och la ihop det helt enkelt. Klassiskt knep för göttegrejer 🙂
Hamburgerbrödet är det kalljästa brödet, som du hittar här. Men du kan självklart ta vilket göttebröd du vill.

Tillagning

Börja med att göra majskräm och ärtguacca.

Majskräm: Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med resterande halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg. Mixa majsen med ost till en kräm. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Ärtguacca: Tina ärtorna. Mixa de tinade gröna ärtorna med vitlöken, solroskärnor, olja, sambal oelek och saften från citronen i en blender eller med en stavmixer till en slät röra. Smaka av med salt. Ställ åt sidan.

Förbered grönkålschipsen: Sätt ugnen på 150 grader. Dra grönkålsbladen i bitar från stjälken och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olja över och massera in i grönkålen. Låt grönkålen ligga glest. Salta lätt. När ugnen är redo: rosta i mitten av ugnen i ca 10-15 min (håll koll så att de inte bränns).

Gör burgarna: Blötlägg chiafrön i vatten och låt stå. Mixa bönorna grovt, det ska vara lite bitar kvar. Lägg i en bunke och blanda i riven gul lök, riven/pressad vitlök, salt, peppar, kryddor. Blanda väl. Blanda i chiafrönen, som nu ska ha blivit som en gel. Addera sedan potatismjölet pö om pö tills du har en fast smet. Du ska enkelt kunna forma biffar, då är smeten redo.

Hetta upp en stekpanna med olja. Forma smeten till 4 stycken biffar. Strö lite sesamfrön på båda sidor. Lägg biffarna i den heta stekpannan och låt biffarna få en yta. Sänk sedan värmen till medelvärme och stek i ca 3-5 min. Vänd sedan och stek den andra sidan tills burgaren är genomstekt.

Bygg burgaren med bröd, grönkålschipsen, majskräm, burgare, ärtguacca och ev någon mer grönsak (på bilden är det rödlök).

Vegansk variant

Använd vegansk ost till majskrämen, gärna en som smälter.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 0 / 5. Antal röster 0

Inga betyg ännu

2 Kommentarer

  1. Lars

    Gotteburgaren var kanongod, majskrämen och ärtguccamomlen lyfte burgaren som också var jättegod. Tack för receptet!

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Kul att du tyckte det och att du delar med dig! Hoppas du hittar fler recept här som du tycker om 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!