Den här burgaren gick jag och var mentalt sugen på i en vecka. Så när jag väl gjorde den fick den kort och gott namnet gotteburgare, för det är exakt vad det är! Jag tog flera komponenter jag tycker är goda och la ihop det helt enkelt. Klassiskt knep för göttegrejer 🙂
Hamburgerbrödet är det kalljästa brödet, som du hittar här. Men du kan självklart ta vilket göttebröd du vill.
Vegetarisk gotteburgare
Tillagning
Börja med att göra majskräm och ärtguacca.
Majskräm: Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med resterande halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg. Mixa majsen med ost till en kräm. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Ärtguacca: Tina ärtorna. Mixa de tinade gröna ärtorna med vitlöken, solroskärnor, olja, sambal oelek och saften från citronen i en blender eller med en stavmixer till en slät röra. Smaka av med salt. Ställ åt sidan.
Förbered grönkålschipsen: Sätt ugnen på 150 grader. Dra grönkålsbladen i bitar från stjälken och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olja över och massera in i grönkålen. Låt grönkålen ligga glest. Salta lätt. När ugnen är redo: rosta i mitten av ugnen i ca 10-15 min (håll koll så att de inte bränns).
Gör burgarna: Blötlägg chiafrön i vatten och låt stå. Mixa bönorna grovt, det ska vara lite bitar kvar. Lägg i en bunke och blanda i riven gul lök, riven/pressad vitlök, salt, peppar, kryddor. Blanda väl. Blanda i chiafrönen, som nu ska ha blivit som en gel. Addera sedan potatismjölet pö om pö tills du har en fast smet. Du ska enkelt kunna forma biffar, då är smeten redo.
Hetta upp en stekpanna med olja. Forma smeten till 4 stycken biffar. Strö lite sesamfrön på båda sidor. Lägg biffarna i den heta stekpannan och låt biffarna få en yta. Sänk sedan värmen till medelvärme och stek i ca 3-5 min. Vänd sedan och stek den andra sidan tills burgaren är genomstekt.
Bygg burgaren med bröd, grönkålschipsen, majskräm, burgare, ärtguacca och ev någon mer grönsak (på bilden är det rödlök).
Vegansk variant
Använd vegansk ost till majskrämen, gärna en som smälter.
Gotteburgaren var kanongod, majskrämen och ärtguccamomlen lyfte burgaren som också var jättegod. Tack för receptet!
Kul att du tyckte det och att du delar med dig! Hoppas du hittar fler recept här som du tycker om 😀
Med undantag för ärtguaccan (gillade för egen del inte smaken av solroskärnor – nästa gång blir de inte med) så var var detta den godaste burgaren med det godaste tillbehöret (majskrämen) jag någonsin ätit!
Wow vilket betyg!