Vegetarisk gotteburgare

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst
Vinter
Tid 60 min
10 kr/portion
0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här burgaren gick jag och var mentalt sugen på i en vecka. Så när jag väl gjorde den fick den kort och gott namnet gotteburgare, för det är exakt vad det är! Jag tog flera komponenter jag tycker är goda och la ihop det helt enkelt. Klassiskt knep för göttegrejer 🙂
Hamburgerbrödet är det kalljästa brödet, som du hittar här. Men du kan självklart ta vilket göttebröd du vill.

Tillagning

Börja med att göra majskräm och ärtguacca.

Majskräm: Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med resterande halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg. Mixa majsen med ost till en kräm. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Ärtguacca: Tina ärtorna. Mixa de tinade gröna ärtorna med vitlöken, solroskärnor, olja, sambal oelek och saften från citronen i en blender eller med en stavmixer till en slät röra. Smaka av med salt. Ställ åt sidan.

Förbered grönkålschipsen: Sätt ugnen på 150 grader. Dra grönkålsbladen i bitar från stjälken och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olja över och massera in i grönkålen. Låt grönkålen ligga glest. Salta lätt. När ugnen är redo: rosta i mitten av ugnen i ca 10-15 min (håll koll så att de inte bränns).

Gör burgarna: Blötlägg chiafrön i vatten och låt stå. Mixa bönorna grovt, det ska vara lite bitar kvar. Lägg i en bunke och blanda i riven gul lök, riven/pressad vitlök, salt, peppar, kryddor. Blanda väl. Blanda i chiafrönen, som nu ska ha blivit som en gel. Addera sedan potatismjölet pö om pö tills du har en fast smet. Du ska enkelt kunna forma biffar, då är smeten redo.

Hetta upp en stekpanna med olja. Forma smeten till 4 stycken biffar. Strö lite sesamfrön på båda sidor. Lägg biffarna i den heta stekpannan och låt biffarna få en yta. Sänk sedan värmen till medelvärme och stek i ca 3-5 min. Vänd sedan och stek den andra sidan tills burgaren är genomstekt.

Bygg burgaren med bröd, grönkålschipsen, majskräm, burgare, ärtguacca och ev någon mer grönsak (på bilden är det rödlök).

Vegansk variant

Använd vegansk ost till majskrämen, gärna en som smälter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 23 – Jobbigt att prata pengar?’

Vi ägnar hela avsnittet åt att prata pengar. Kanske främst för att vi tycker att vi måste våga prata mer om pengar och vår relation till dem. Vi kommer in på hur vår egen relation till pengar och sparande/spenderande sett ut, samt buffertar och lite annat som rör ämnet.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt och 75 kr i rabatt som befintlig kund när du använder koden UNDERTIAN75. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.