Vegoskål med hummus, rotfrukter och grönkålschips

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst
Vinter
Tid 45 min
9 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Hummus med rotfrukter i ugn är en av mina bästa nödrätter, det går snabbt att slänga ihop och sköter sig nästan själv. Här har jag lyxat till det med lite grönkålschips till! Gillar du hummus är ett tips att göra lite extra för att sedan kunna ha på exempelvis en knäckemacka en annan dag.

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Skrubba eller skala rotfrukterna, skala löken. Skär i grova bitar och blanda ihop med olja, salt och peppar. Lägg på en plåt och rosta i ugnen tills de blivit mjuka, ca 30 min.

Gör under tiden hummus: Skala vitlöken och mixa sedan kikärtor, vitlök, tahini, vatten, citronsaft och olja till en slät röra med en stavmixer eller blender. Smaka av med salt och ställ åt sidan.

Riv av grönkålsbladen från stjälken i mindre bitar och massera in chili, salt och olja lite lätt. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen när rotfrukterna är klara, sänk värmen till 150 grader och grädda 10-15 min. Håll koll på chipsen, de ska bli knapriga men inte brända, det går väldigt snabbt från att de är klara tills de blir brända och det kan variera en hel del när det sker beroende på ugn så håll koll.

Servera rotfrukterna med hummus och toppa med grönkålschipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.