Zucchini, oliv- och fetaostpiroger med tsatsiki

Tid 30 min + 45 min jäsning
8 kr/pirog
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Vegetariska piroger med en riktigt somrig fyllning. Dessa piroger passar perfekt att ta med sig ut på tur eller på det lilla vardagsäventyret.

Tillagning

Börja med att göra degen:
Rör ihop fingervarmt vatten, jäst, olja och salt. Tillsätt vetemjöl, spara lite till utbakning. Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 45-60 min.

Gör under tiden fyllningen:
Riv zucchinin och finhacka rödlök, oliver och tomaterna. Mosa de vita, kokta, bönorna. Rör ihop zucchini, rödlök, oliver, tomater, bönor, timjan, chiliflakes och smulad fetaost till en röra. Ställ åt sidan tills degen jäst klart.

Gör tsatsikin:
Riv zucchinin och pressa eller riv vitlöken, blanda ihop med créme fraichen och salta och peppra efter smak. Låt stå.

När degen jäst färdigt:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 8-10 bitar och kavla ut till cirklar. Låt dem vara ca 0.5 cm tjocka och ca 15 cm i diameter (detta är ju givetvis en smaksak men gör dem inte för stora och för tunna, då blir dem svåra att hantera med fyllningen i). Lägg en klick fyllning på ena halvan, vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel. Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna (tryck till ordentligt så håller de ihop i ugnen sen). Lägg pirogerna på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills de fått en gyllene färg.

Servera pirogerna tillsammans med tsatsikin!

Tips! Vill man ha riktigt snygga piroger kan man pensla ett uppvispat ägg längst kanten innan man viker ihop degen samt pensla över själva pirogen innan de åker in i ugnen

Vegansk variant

Byt ut fetaosten mot ett växtbaserat alternativ

8 Kommentarer

 1. Monica

  En ny favorit!

 2. Isabella

  Någon som har tips på hur man kan göra den vegansk? ☺️

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Isabella, du kan använda en växtbaserad fetaost samt en växtbaserad yoghurt, det finns i de flesta matvarubutiker. Lycka till!

 3. Lou

  Går det att byta ut färsk jäst till torrjäst?

 4. Lou

  Går det att använda surdeg istället för färsk jäst?

 5. Helena

  Det finns som jag ser det bara ett problem. Fyllningen är grymt god och slinker lätt ner innan pirogerna är utbakade 😊
  Och i ärlighetens namn gjorde jag lite extra av den vilket var tur 👍

 6. Miwo

  Hej! Hur många gram motsvarar 0.7 zucchini? 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   ca 200-250 gram 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillfällig webbshop 27/10 – 30/11: Signerade böcker och bokpaket inför jul. Beställ nu, böckerna skickas ut i vecka 50. Signerade av författaren Hanna Olvenmark. Begränsat antal!

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.