Vanliga frågor

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna som trillar in till oss.

Undrar du något annat? Skicka ett mail till oss på [email protected]

Hur får du så billiga baljväxter? Du skriver ofta att 1 dl kostar typ 1 kr.

Där jag handlar kostar ett paket färdiga om ca 3 dl ca 10 kr! Svar: Koka egna! Det är mycket billigare att köpa torkade och koka själv. Ett paket torkade kostar ca 20 kr, vilket motsvarar drygt 1.3 kg färdigkokta. Man kan säga att det går ca 4-5 paket färdigkokta på ett paket torkade. Du kan alltså spara ca 40 kr per omgång av att göra så. Att koka egna baljväxter är inte svårt.

I receptet står det kokade bönor men i inköpslistan torkade – hur går det ihop?

Anledningen är att det är betydligt mycket billigare att koka sina egna baljväxter – och det är inte svårt! Det krävs bara lite framförhållning. 1 dl torkade baljväxter motsvarar ca 2.5 dl kokade. Detta innebär alltså att om det står 5 dl kokta kikärtor i ett recept så behöver du blötlägga och sedan koka 2 dl torkade kikärtor för det receptet. De flesta baljväxter behöver blötläggas ca 8-12 timmar och kokas i ungefär 1 timme (läs på förpackningen eller googla vad som gäller för just den baljväxten du ska använda). Därför behöver man förbereda detta dagen eller flera dagar innan. Ett tips är att blötlägga och koka lite större volym äv de baljväxter man äter ofta för att sedan frysa in. På så sätt har man alltid billiga baljväxter redo hemma! Och sen går det ju såklart bra att köpa färdigkokta baljväxter också om man inte har tid eller lust att koka egna – även om det blir några kronor dyrare.

Recepten är klimatberäknade, hur görs det?

Vi klimatberäknar varje recept i ett verktyg som heter CarbonAte, som är utvecklat av det forskningsbaserade företaget CarbonCloud i Göteborg. I botten finns en databas med beräknade klimatavtryck för olika matvaror som är framtagen av CarbomCloud och forskningsinstitutet RISE. Vill du veta mer om CarbonCloud? Här är deras hemsida. Vi har också intervjuat grundaren David Bryngelsson där vi pratar just koldioxidberäkning, ett avsnitt vi varmt rekommenderar. Lyssna här!

Jag vill ha näringsberäkningar på recepten, vart hittar jag det?

Jag har medvetet valt att inte skriva ut näringsberäkning på recepten. Det finns framförallt två anledningar till det:

Den första är att är det kan vara till hjälp när man ex har en dietistkontakt som kan reda ut siffrorna. Jag kan ju inte ge individuell behandling via min hemsida och det blir därför väldigt tomma ord. Vi människor har väldigt olika näringsbehov och näringsberäkning blir egentligen bara intressant när man kan utgå ifrån behoven. Är man intresserad av det, som du kanske är, tycker jag att appen Lifesum är bra och där kan du ju också spara recept om du gör flera återkommande och då alltså anpassa efter ditt behov (lägga till/dra ifrån livsmedel baserat på energi- och näringsbehov).
De flesta behöver trots allt inte räkna kalorier eller ha koll på allt i detalj utan snarare fokusera på bra livsmedel. Och det är den ingången jag framförallt jobbar utifrån. Men som sagt, vill man kanske regga sin mat i någon vecka eller två för att koll kan Lifesum eller dylikt vara bra för att få det.
Kostrådsmässigt går man allt mer ifrån att prata om kalorier, exakt näring, fördelning etc till förmån för att prata livsmedel och mönster. Och det är också den linjen jag vill hålla här.

Den andra förklaringen är: det finns individier med ett komplicerat förhållande till mat som inte klarar av att se sådana recept. Jag drev tidigare en sida som hette Matvett och vi fick vi den responsen från flera som led av ätstörningar, att de ville följa våra recept men att det var för ångestladdat att se näringsberäkning. Det är en av mina viktigaste ”missions” med sidan, att inte skapa pekpinnar, eller ångest, vilket kaloriräkning eller näringsberäkning kan skapa.

Vilken butik handlar du i? Priserna stämmer inte överens med min butik.

Jag bor centralt i Göteborg och handlar framförallt på Willys och en grönsakshandel som ligger centralt i stan. Priser kan ju såklart variera beroende på vart man bor och vart man handlar men mitt tips är att handla i en något större butik än de små butikerna. Många gånger har centrala småbutiker en högre hyra, vilket kan påverka priset. Men också vilken typ av butik. En butik med utbud som delikatessdisk etc kan vara dyrare än en butik utan.

Det kan vara bra att tänka på att oavsett om det blir lite dyrare än vad priserna i mina recept anger (om du inte har möjlighet att byta butik) så är råvarorna jag använder generellt billiga råvaror, och att handla undertian-recept i din butik blir troligen billigare än om du handlar annan mat i samma butik.