Vanliga frågor

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna som trillar in till oss.

Namnet ”Portionen under tian” – funkar det verkligen nu med högre matkostnader?

När Portionen under tian startades, 2015, så funkade det alldeles fint och var också utgångspunkten för varje recept. Men det är ju ett dåligt namn om en har som ambition att det ska bestå för alltid med tanke på den årliga inflationen som påverkar priserna. Nu är inflationen dessutom högre än vanligt, och det gör att det är svårt att ligga inom ramen för en tia. Däremot så funkar recepten och de övriga tipsen väldigt bra för att få lägre matkostnader. Namnet Portionen under tian kommer dock att vara kvar, då det blir en tidsmarkör för att det funkade när jag startade sidan men står idag för en livsstil snarare än enbart portioner under 10 kronor.

I receptet står det kokade bönor men i inköpslistan torkade – hur går det ihop?

Anledningen är att det är betydligt mycket billigare att koka sina egna baljväxter – och det är inte svårt! Det krävs bara lite framförhållning. 1 dl torkade baljväxter motsvarar ca 2.5 dl kokade. Detta innebär alltså att om det står 5 dl kokta kikärtor i ett recept så behöver du blötlägga och sedan koka 2 dl torkade kikärtor för det receptet. De flesta baljväxter behöver blötläggas ca 8-12 timmar och kokas i ungefär 1 timme (läs på förpackningen eller googla vad som gäller för just den baljväxten du ska använda). Därför behöver man förbereda detta dagen eller flera dagar innan. Ett tips är att blötlägga och koka lite större volym äv de baljväxter man äter ofta för att sedan frysa in. På så sätt har man alltid billiga baljväxter redo hemma! Och sen går det ju såklart bra att köpa färdigkokta baljväxter också om man inte har tid eller lust att koka egna – även om det blir några kronor dyrare.

Recepten är klimatberäknade, hur görs det?

Vi klimatberäknar varje recept i ett verktyg som heter Plate Impact, vars verktyg först utvecklades av det forskningsbaserade företaget CarbonCloud i Göteborg och som sedan köptes upp av Plate Impact. I botten finns en databas med beräknade klimatavtryck för olika matvaror som är framtagen av CarbonCloud och forskningsinstitutet RISE. Vi har också intervjuat grundaren till CarbonCloud, David Bryngelsson,där vi pratar just koldioxidberäkning, ett avsnitt vi varmt rekommenderar. Lyssna här!

Jag vill ha näringsberäkningar på recepten, vart hittar jag det?

Jag har medvetet valt att inte skriva ut näringsberäkning på recepten. Det finns framförallt två anledningar till det:

Den första är att är det kan vara till hjälp när man ex har en dietistkontakt som kan reda ut siffrorna. Jag kan ju inte ge individuell behandling via min hemsida och det blir därför väldigt tomma ord. Vi människor har väldigt olika näringsbehov och näringsberäkning blir egentligen bara intressant när man kan utgå ifrån behoven. Är man intresserad av det tycker jag att appen Lifesum är bra och där kan du ju också spara recept om du gör flera återkommande och då alltså anpassa efter ditt behov (lägga till/dra ifrån livsmedel baserat på energi- och näringsbehov).
De flesta behöver trots allt inte räkna kalorier eller ha koll på allt i detalj utan snarare fokusera på bra livsmedel. Och det är den ingången jag framförallt jobbar utifrån. Men som sagt, vill man kanske regga sin mat i någon vecka eller två för att koll kan Lifesum eller dylikt vara bra för att få det.
Kostrådsmässigt går man allt mer ifrån att prata om kalorier, exakt näring, fördelning etc till förmån för att prata livsmedel och mönster. Och det är också den linjen jag vill hålla här.

Den andra förklaringen är: det finns individier med ett komplicerat förhållande till mat som inte klarar av att se sådana recept. Jag drev tidigare en sida som hette Matvett och vi fick vi den responsen från flera som led av ätstörningar, att de ville följa våra recept men att det var för ångestladdat att se näringsberäkning. Det är en av mina viktigaste ”missions” med sidan, att inte skapa pekpinnar, eller ångest, vilket kaloriräkning eller näringsberäkning kan skapa.

”Det är bara vegetariskt här på sidan, varför det? Jag vill äta kött och billigt!

Syftet med Portionen under tian är att göra det mer normativt att äta mer växtbaserat, då vi behöver sänka våra koldioxidutsläpp relaterade till maten. Och då är det inte rimligt med den konsumtion av kött och animalier som vi har idag. Vi vill visa att det finns så mycket gott och härligt att laga från växtriket. En stor del i omställningen när det kommer till mat handlar ju om beteendeförändringar och att våga prova nya saker! Vi lägger ingen värdering i om en titulerar sig vegan, vegetarian eller ”allätare” – vår mission är dock att alla ska äta mer från växtriket! Så därför finns inga köttrecept just här, det tycker vi att det finns så mycket gott om överallt annars (den normen är ju redan rätt befäst). Däremot kan du självklart använda recepten och lägga till animalier om du vill, det kan ju absolut vara ett sätt att minska på sin totala köttkonsumtion – att dryga ut med linser i en sås t ex.