Genom att ta med egen mat till jobbet eller skolan kan man spara en hel del pengar, och detta är ju säkerligen ingen nyhet för dig. Personligen älskar jag matlådan. Förutom att den gör att jag sparar flera tusenlappar per år så sparar den även tid för mig, eftersom jag lägger väldigt lite tid i veckan på att fixa maten. Här delar jag med mig av mina bästa tips för matlådan.
Du kan spara 12 000 kr per år
Vill du få ned dina matkostnader, och du idag äter de flesta av dina luncher ute, så kommer det snabbt ge effekt att ta med matlåda istället. De där utgifterna som kanske upplevs som små, blir i längden en hel del. Nedan ser du hur mycket du kan spara per år på att ta med matlåda, från en dag i veckan till arbetsveckans alla fem dagar.
Exemplet utgår ifrån att en utelunch kostar 80 kr, och att din matlådelunch kostar 20 kr. Dessutom är 10 veckor per år borträknade för semester/sommarlov helgdagar och så vidare. Lagar du mat som kostar mindre än 20 kr/ portion och har färre lediga veckor än exemplet så sparar du alltså ännu mer på att ta med matlådan.
Hur mycket skulle DU spara?
Räkna ut hur mycket du skulle spara på byta ut utelunchen mot matlådan.
Vad kostar lunchen du brukar köpa?
Hur ofta äter du ute? Vad blir det per vecka? Per månad? Per år?
Att planera ger mer tid över till annat
Att ta med matlåda innebär att man får planera lite mer än om man inte tagit med matlåda. Det absolut mest effektiva är att laga flera portioner samtidigt, och sedan frysa in dem eller ställa matlådor i kylen. Då har du på ett enkelt sätt fixat lunchen för flera dagar. Lagar du middag till familjen? Gör dubbel sats av portionerna så har du ett par matlådor fixat direkt, utan egentlig större ansträngning.
Jag brukar laga alla veckans matlådor på söndagen. Det innebär att jag planerar vad jag ska äta, handlar maten och lagar den. Det tar mig några timmar, men jag lägger då å andra sidan nästan ingen tid i veckan på att laga mat. Det funkar för mig och ger mig tid över till annat, vilket jag värdesätter väldigt mycket på vardagarna då det brukar vara ganska många aktiviteter.
Vad funkar för dig?
Att leva upp eller uppleva sina inkomster
Vad ens inkomst betyder för en är ju högst individuellt. Är det så att du uppskattar uteluncherna mest av allt är det kanske inte så att du ska ta bort dem ur din vardag. Men om du inte gör det? Om det är en slentriankostnad som du inte reflekterar så mycket över, så är det en ganska dyr kostnad som inte ger dig valuta för pengarna.
Lever du upp dina inkomster, eller upplever du dem? Det är stor skillnad.
Gör en kalkyl över situationen, hur ser det ut idag? Hur vill du att det ska se?
Har du en dröm du vill förverkliga? Hur kommer du dit?
Själv har jag sparat ihop till många konkreta mål genom att använda matkådan. T ex en resa i Nepal, ett tält, en roadtrip till Lofoten. Bara genom att äta vegetariskt och ta med matlåda har jag sparat närmare 15 000 kronor på dryga 4 månader. Eller jag gjorde ju de där grejerna innan jag började spara, men genom appen Dreams har jag valt att lägga undan de pengarna varje dag för att mer konkret se hur mycket det har blivit. Och jag har faktiskt blivit förvånad över att det var så mycket! För mig funkar det att ha ett väldigt tydligt mål för att bli mer motiverad . Hur funkar du?
Matlådan = låter dig styra En bonus med att ta med matlåda är att man kan styra mer vad man själv vill äta. Personligen vill jag äta mycket vegetariskt, för jag mår bra av det och jag vill inte äta kött slentrianmässigt pga att vår miljö inte mår så bra av det. Även om det vegetariska utbudet har blivit SÅ mycket bättre de senare åren så händer det ändå att jag väljer kött ute för att det vegetariska alternativet ibland inte känns så lockande. Men i matlådan, där har jag vill, helt enkelt!
Vad lämpar sig i matlådan? Här finns egentligen inga hinder. Alla recept på Portionen under Tian är ”matlådevänliga”. och de allra flesta rätterna passar bra att frysa in. Med undantag för potatis, såväl kokt, som ugnsbakad eller mos och sallader. Det blir inte så gott helt enkelt när man tinar upp, däremot kan de förvaras flera dagar i kylen efter tillagning.