Ni är många som frågat efter en instruktion i hur man sätter upp stormköket jag använder mig av. Jag har därför gjort en kort video där jag helt enkelt visar hur jag gör, först med sprit och sen med gas, eftersom att jag kan använda mig av båda två på mitt kök (som är från Trangia) Längre ner hittar du också en liten jämförelse av sprit och gasbrännare, fördelar och nackdelar utifrån min erfarenhet.
För och nackdelar med att använda gas vs. sprit
Detta är en högst personlig jämförelse utifrån mina egna erfarenheter. Jag använder båda brännarna då jag tycker de passar olika bra för olika tillfällen. Om du går i köptankar och funderar på vilket som passar dig bäst skulle jag rekommendera dig att låna eller prova kök med olika varianter för att se vad du gillar.
Gasbrännare
Om du använder en gasbrännare behöver du en behållare med gas att koppla den mot. Gas till stormkök säljs ofta i 100g, 230g eller 450g behållare i friluftsbutiker. Det finns gas som är optimerad för olika temperaturer och mer ”standard” gas.
Fördelar
- Enkelt att justera effekten (dvs. värmen) med reglaget på brännaren
- Snabb uppvärmning av tex. vatten vid full effekt
- Ingen vätska att hantera, du monterar bara av brännaren från behållaren när du är klar
- Sotar inget
- Inget spill
Nackdelar
- Svårt att se hur mycket gas det är kvar i behållaren (vilket gör att du ibland kan behöva ta med två om det är lite kvar)
- Låter vid användning, ett pysande ljud
- Behållaren behöver punkteras eller sorteras som miljöfarligt avfall i återvinningen
- Fossilt bränsle
- Gasbrännaren är dyrare än spritbehållaren
Tips: det här verktyget gör det säkrare och lättare att själv punktera gasbehållaren när den är tom.
Spritbrännare
Många associerar ett stormkök med just ett spritkök och just mitt kök går att använda med både sprit och gas vilket jag tycker är väldigt praktiskt. Det vanligaste är att man använder T-röd som du kan köpa lite varstans, bland annat på bensinstationer. När du bränner sprit sotar det lite på kärlen och för att minimera det kan du använda Tenol istället, en ”sotfri” sprit. Den röda behållaren du ser på bilden är från Trangia och är smidig att använda med pump, och du kan enkelt fylla på den från själva spritflaskan och ta med det du behöver.
Fördelar
- Enkelt att ta med sig mängden man behöver
- Helt tyst vid bränning
- Tom behållare går att slänga i vanlig återvinning
- Mer klimatsmart, ej fossilt
- Enklare att få till en mer jämn temperatur än med gas, då värmen sprider sig lite mer. Detta är fördelaktigt då du ex vill ”baka” i stormköket ex göra en pizza
- Spritbehållaren är billigare än gasbrännaren
Nackdelar
- Det tar längre tid att värma upp stora mängder ex. vatten
- Överbliven sprit i brännaren får brinna ut eller tas hand om
- Kan bli spill, dvs sprit hamnar i maten. Obs ät ej mat om det hamnat sprit i maten.
- Sotar kärlen, dock något mindre med sotfri
- Svårare att reglera lågan eftersom du får lyfta bort kärlet och justera själva behållaren
- Spriten kan brinna upp under matlagningen och kräver då försiktighet för att fylla på, se nedan
Hjälp! Spriten tog slut när jag lagade mat. Måste spritbehållaren svalna för att kunna fylla på behållaren?
Om spriten tar slut under matlagning så går det att läsa lite här och var att spritbehållaren måste svalna innan man fyller den. Det kan ju vara opraktiskt, så jag mejlade helt enkelt Trangia för att höra om det stämmer. Måste den svalna? Det här är svaret jag fick:
Det går bra att fylla på även om brännaren är varm, det farliga är om det fortfarande brinner alkohol i brännaren, vilket kan vara svårt att se ibland… Men man kan testa detta genom att ta en tändsticka och stoppa ner den i brännaren, de flesta tändstickor börjar brinna om det är en låga, även om vi har svårt att se den med blotta ögat. En sak som gör detta mkt säkrare är våran spritflaska med säkerhetskork som förhindrar lågan att gå upp i flaskan om man skulle råka hälla på alkohol medan det brinner. Så man behöver inte vänta tills att brännaren är sval, utan det går att hälla på när all alkohol har brunnit ut, men det är såklart jättebra att vara lite extra försiktig när man gör det.
Vill man absolut inte fylla på i en varm brännare, kanske man kan köpa en extra spritbrännare, så kan man bara byta ut den varma mot en sval som man vet är säker att tända, dom kostar ju inte så mkt och är inte så tunga att bära, så det kan vara en enkel lösning.
Så, jag hoppas att du fick hjälp av detta inlägget. Vill du läsa mer om utrustning och mina tankar kring det så finns det ett blogginlägg om det här.
En till aspekt att ha i åtanke är att om en spritbrännare välter medan den brinner, så har man brinnande vätska både här och där. Jobbigt, och potentiell risk för skogsbrand.
Du ska alltid ha vatten tillgängligt när du eldar i naturen, så att du enkelt kan släcka bränder som kan uppstå av olika anledningar
Det ska vara brandsäkert under när man använder sprit- gasbrännare i naturen.
Min kommentar är att jag har en träspis till mitt Trangiakök, ty sprit och gas väger en del och finns inte att få tag på i skogen
Trä finns alltid i närheten och det jag använder är ett modifierat diskställ från IKEA och det finns mängder av filmer på Youtube som visar hur man modifierar ett diskställ ordning eller ett redskapsställ ordning man skär ut ett fyrkantigt hål mitt på stället där man kan sticka i tunna träflisor för att mata in mer ved. Här ser ni https://www.youtube.com/watch?v=_5j1gBwOy2A
Kan även rekommendera en bok om ätliga växter i naturen och råkar ni se rester av ett hus, så är det gammal kulturmark och kika lite extra så kanske ni finner kryddor och örter i husets trädgårdsland. Gör icke som det står i utländska överlevnadsböcker i Sverige då dör ni. Ni måste veta om en växt är ätlig innan ni kokar mat på den. Den tid det är under höst och vinter är det rötterna på fleråriga växter där samlas näringen under den tiden. Samt gå en överlevnadskurs i Svenska överlevnadssällskapets regi
https://www.overleva.nu/
Sedan om du skall steka i Trangiakökets stekpanna förordar jag att ha teflon i den, ty aluminium kan vara svårt att få rent. Det är enda kärlet som det är viktigt att ha teflon i samt använd redskap som icke är av metall till den.
tack snälla, den här hjälpte mig till min skoluppgift
Späd T-röd med 10-15% vatten så sotar det betydligt mindre!
Tack att du kolllade med Trangia ang varm brännare och påfyllning!
Just Trangias kök är väldigt stabila; liten risk att de välter.
Vilken modell på kök har du?
Är det teflon?
Hej, du hittar länkar till köket och lite annat i detta inlägg https://undertian.com/blogg/ata-ute-guide-stormkok-mattermos-och-annan-utrustning/ 🙂
Precis det inlägg jag sökte och behövde, tack! 😊🙏