Stay cheap med tygblöjor

Inlägget innehåller reklamlänk till Adlibris

”Ett barn kostar ungefär 1 miljon kronor”, det har en ju hört ett par gånger. Vilket ju då alltså syftar till de kostnaderna ett barn medför under de 18 första åren.  Vilket kan få den ekonomiske föräldern att börja fundera på hur en kan minska den där miljonen. Och något som en blir varse om direkt är ju det där med blöjor! Från bebisens första dag är det något som märks i kassan, och ganska fort går det för jäklar- mycket kiss och bajs blir det. Och något en också blir varse direkt på BB är ju köpkraften hos föräldrar och vilken ekonomisk marknad det är i att direkt locka in de nyblivna föräldrarna. När jag födde Ronja så fick vi ju redan på BB ett paket från Libero med deras blöjor för nyfödda. Att vinna den där upphandlingen för att få vara det blöjmärke som många kommer i kontakt med först är nog värt rätt mycket…

Hursomhelst.

När jag väntade Ronja, som om några veckor fyller 3 år, så kände jag mig jäkligt peppad på det där med tygblöjor. Ja, lite orimligt taggad faktiskt. Jag hade blivit rekommenderad en pocket-variant av en vän som körde all in på tygblöjor, och jag var snabb med att beställa hem de jag tyckte var allra finast.  Jag minns att jag till och med tog kort på blöjorna och visade upp för vänner. Kolla så söööta. (Man blir lite knäpp som gravid, och det är ok). Mina vänner ba okej jättegulliga blöjor.

Men så kom hon ut och så blev det inget med där tygblöjorna. Varför?

Jag orkade helt enkelt inte. 

Den första månaden mådde jag helt ärligt talat skit. Jag hade förlorat rätt mycket blod, amningen funkade inte, jag hade svinont i hela kroppen. Det var en sådan enorm omställning. Ja just det, den lilla detaljen att jag var nybliven sambo också med Ronjas pappa som jag känt i prick 10 månader den dagen hon föddes. Så det var så mycket annat. Vi bodde då i en lägenhet utan tvättmaskin, och Ronjas pappa var inte riktigt lika tygblöjepepp som jag var. Läs: Han var inte pepp alls. Och jag orkade inte dra det lasset då. Så det blev inget med tygblöjorna, de åkte först  in i någon låda för att sedan hamna i källaren när vi städade undan alla bebisgrejer.

Vi använde däremot tvättlappar av tyg istället för våtservetter, vilka jag tyckte var svinbra och enkelt. Men så ja, oavsett hur mycket jag i teorin kan tycka att det var nice med tygblöjor så blev det inte så.

Dessa tvättlappar har jag använt SÅ mycket. Förutom till Ronja, och nu Ami-Lo så använde jag dem själv när jag efter förlossningen tyckte att toalettpapper var alldeles för strävt.

Inkörsporten: tygbindor

Men så började jag med tygbindor. Inför att jag skulle få tillbaka min menstruation efter Ronja så köpte jag hem ett startkit med tygbindor, eftersom jag sökte ett flergångsmensskydd som inte var menskopp. Och jag blev frälst direkt! Helt ärligt så var det faktiskt så. Jag tyckte (och tycker) att det var så otroligt smidigt att alltid ha hemma menskydd, att det var hundra gånger skönare än de annars rätt plastiga och instängande engångsskydden. Samt att det också kändes så himla skönt att slippa lägga pengar på mensskydd och såklart också den miljömässiga delen. Och jag tyckte inte det var jobbigt alls med tvättandet av dem. Och inte min sambo heller, som för övrigt tyckte att det var svinbra att jag körde på tygbindor.

Tygbindor blev min inkörsport till tygblöjor

Tygblöjornas återkomst

Ronja blev blöjfri för några månader sedan och det blev aldrig några tygblöjor för henne. Några veckor innan Ami- Lo föddes så hämtade vi upp bebisgrejerna ur källaren igen, nu boendes i en lägenhet med tvättmaskin. Och i en låda låg alla tygblöjor. Åååh kolla de här gulliga!! utbrast jag inför min sambo. Nu jäklar ska vi köra tygblöjor, eller hur älskling? Han var semi-pepp kan vi säga. Jag vet inte riktigt varför, men jag tror att han såg framför sig ett kaos av bajs i badrummet. Men när han gjorde iordning skötbordet så fick de i alla fall en avdelning där. Och så kom Ami-Lo. De första två veckorna körde vi på engångsblöjorna, det kändes enklast så. Att komma in i våra nya rutiner.  Men vid något tillfälle när vi hade ett enormt blöjberg i badrummet så kände jag nä nu är det dags för tygblöjans återkomst. Eller kanske snarare revansch, någon återkomst var det ju egentligen inte. Eftersom jag inte visste hur jag skulle göra med knäppningen tog jag fem minuter och tittade på ett youtube-klipp med instruktioner. Och så vips, tygblöjan var på! Stolt gick jag ned till min sambo och taadaaa nu har hon tygblöja! Sen visade jag hur han skulle göra och det var det.

Och nu några veckor in måste jag säga att jag tycker att det är så skönt och praktiskt. Precis som med tygbindorna värdesätter jag verkligen att slippa köpa blöjor, och då i sin tur slippa lägga pengar på det. Och också att slippa se sopberget som blir. Och ännu skönare att slippa ta hand om sopberget. Både för egen del och den miljömässiga delen av det. Det känns väl bra helt enkelt.  Och för alla som undrar: ja, jag har fått med min sambo på tåget. Det var ärligt talat avgörande för att detta skulle funka, för jag vägrar att vara den enda blöjbytaren här hemma. Häromdagen sa han till och med till min mamma ”Ja och så kör vi ju med tygblöjor nu och det är verkligen Hannas förtjänst”. Gud, samtalsämnena är verkligen inte alltid för uppeggande när en fått barn…

 

Några av våra tygisar. Titta så söta! Nä men förutom att de faktiskt är fina att titta på så tycker jag att det är så himla skönt att slippa fundera på att köpa blöjor i tid och otid.

Just nu kör vi nog 95% tygblöja och 5% engångs, uppskattningsvis. Engångs blir det om vi är iväg ex i stugan och inte tvättar på flera dagar. Och det är gott så. En måste inte  köra 100% av allt för att ”det ska få räknas”. Varesig det gäller tygblöjor, äta vegetariskt, köpa second hand mm. Så till den som är nyfiken och vill börja men inte vet om den pallar köra endast tygblöjor? Kanske köp en och prova?  Varje litet steg mot en norm som är åt det mer hållbara hållet är ett steg i rätt riktning, eller hur?

Jag tror vi behöver vara lite schyssta mot oss där, speciellt nyblivna föräldrar som kanske i hjärtat vill ”göra allt rätt”, men samtidigt också få ihop det i praktiken. Och jag vill verkligen understryka att jag inte vill ge någon dåligt samvete för att den inte kör tygblöjor, jag fattar preeecis hur det känns att det är övermäktigt. Men jag kan nog ändå lite ångra att jag inte praktiserade samma mindset på mig själv där med Ronja. Jag ville nog göra tygblöjegrejen helt och hållet, och när jag kände att den tanken blev alldeles för övermäktig där i början så blev det inte alls istället. Och det kan jag väl tycka är lite synd i efterhand eftersom jag inte tror att jag hade tyckt att var så osmidigt. Men men, det är alltid lätt att vara efterklok.

Så. Hur mycket kan en spara?

Vill en spara pengar är det helt klart värt att fundera på att börja med tygisarna, om en har barn som använder blöjor.  Jag läser ur ”Klä barnen” – en för övrigt väldigt bra bok om hållbar klädkonsumtion att det går åt uppskattningsvis 6000 blöjor på ett barn som har blöjor i 3 år. Och att det i sin tur genererar ca 1 ton avfall.

Så hur mycket en kan spara,  ja det beror ju såklart hur många blöjor som används. Men om vi räknar med ovan exempel på 6000 blöjor, och att en blöja i snitt kostar typ 2 kr/st (de kan ju ligga på typ 1-4 kr/st beroende på sort, storlek mm) så är ju det ca 12000 kr. Tygblöjor kostar ju också såklart, och här är ju startkostnaden hög jämfört med engångs. Men, det tjänas in ganska snabbt. Och en måste ju såklart inte köpa alla tygblöjor på en och samma gång. Och det går också att köpa begagnat för att komma undan ännu billigare, tips är att kolla Facebook Marketplace för det. Vi roddar runt på ca 20 blöjor här hemma och har lagt ca 2500-3000 kr på blöjorna.

Vad är dina erfarenheter av tygblöjor?

Det här inlägget skrev jag inte för att som guide till hur en kommer igång med tygblöjor, det finns så många bra inlägg om det. Och dessutom är jag absolut ingen expert på området, jag är bara en nöjd användare just nu.  Är du nyfiken och vill lära dig  om olika sorter, olika inlägg mm så finns det Facebook-grupper med massa info och framförallt väääldigt engagerade och hjälpsamma medlemmar.

Men nu är jag nyfiken på att höra om era erfarenheter:

Vad har du för erfarenhet av tygblöjor? Tror ni att fler kommer att börja med det nu pga de ökande kostnaderna? Och, vore det inte lite fett om det också i det där BB-paketet också kunde få ligga ett par tygblöjor?

55 Kommentarer

  1. Jenny

    Jag har två barn, varav det första var engångsblöjebebis och andra tygblöjebebis. Så sjukt nöjd med tyg. Framförallt stressen att komma ihåg att köpa hem blöjor (och se pengarna försvinna bokstavligen i soporna) men även den lilla miljöångesten det innebar med engångs. Jag rekommenderar alla (åtminstone alla med egen tvättmaskin!) att testa tyg, och som du säger så måste man inte köra all in tyg. Som just nu använder vi engångs på natten för det passar honom bättre just nu. För några månader sen körde vi tyg på natten också men ja, av anledningar går det inte nu. Men det spelar ju ingen roll! Bebis är nu ingen bebis längre utan 15 månader och jag skojar inte när jag säger att vi sammanlagt nog köpt 6 eller 7 paket blöjor 😆. PLUS att JAAAA dom är söta okej 😏 låt mig vara en tokig mamma som tycker blöjor är söta.

    Nu var maken här hemma fullt överrens med mig att vi skulle köra tyg, men är man inte överrens tänker jag att man väl får blanda lite då! Det gör ju inget 😁 alternativt att den som är hemma mest får vetorätt!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Ja, men visst är det skönt?! En fördel med att de är så söta är ju också att det inte känns lika tråkigt att byta blöjor, och den effekten välkomnar jag mer än gärna 🙂 Och ja, bra poäng i det där med att det går ju finfint att blanda om man inte är överens 🙂

  2. Annica

    Min yngsta är nu 18 år och vi hade tygblöjor till henne i början, när hon inte var så mobil. De var bylsiga och läckte ofta. Det var absolut inte så fina och smidiga grejer som du visar på bilderna utan de var otympliga och hur jävla jobbiga som helst. Men, de var billigare än engångs och våra pengar behövdes till annat just då. Ångrar det inte. Men när hon blev mer rörlig blev det mest skit av det hela (på flera sätt) så vi gick över till engångs mer och mer. Är glad över att de har utvecklats till det bättre på 18 år.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Intressant att höra, tack!

  3. Stella

    Jag hade nästan bara tyg till mitt stora barn från att han var runt 8 månader och tyckte det var så nice! Nu är lilla 3v och jag kör tyg hemma på dagarna men engångs när vi ska ut/på natten men alltså Satan vad det går blöjor! 😅 mer pepp på tyg nu för det finns ju roligare saker att lägga pengarna på…

  4. A

    Köpte tygblöjor till första barnet och nu kan lillebror använda samma blöjor, så vi kommer verkligen spara pengar. Vi kör dock precis som er en liten mix, engångsblöjor första veckorna, sen på natten och när vi är bortresta. Förutom pengarna man sparar och den uteblivna ångesten över onödigt sopberg har jag också märkt att mina barn hud accepterat tygblöjor bättre.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Ja, då blir det ju typ gratis! Intressant det där huden, det har jag läst om andra som beskriver också. Och för egen del känner jag verkligen igen det när det kommer till tygbindorna. När jag körde med engångs kunde jag få klåda och problem med svampinfektioner under menstruation, men vips så försvann det när jag började med tygbindor.

  5. Pelin

    Verkligen drömmen om det kunde finnas en liten tygis i bb-paket eller liknande ju!

    Känner igen mig väldigt mycket i det du skriver, även fast jag faktiskt till slut körde på tygisarna med första barnet. Blev också helt frälst! Men måste säga att jag nu (barnet är 15 månader och jag är gravid med nummer två) tycker att det blivit lite jobbigare. Vi har iaf fått lite mer problem med lukt och jag har fått mindre ork till tvätt i och med graviditeten.

    Vi har tidigare kört ca 99% tygblöjor (körde bara engångs var tredje natt pga att vi inte hade tillräkligt med nattblöjor). Nu är vi nog nere på 70% av ren lathet.

    MEN orken kommer nog tillbaka och vi kommer fortsätta med våra tygisar till tvåan som är påväg: och är de tomte jordens bonus att vi faktiskt inte kmr behöva köpa en enda blöja till det barnet? Vi har dem ju redan hemma! Så har man fler barn så blir blöjorna ju ÄNNU billigare eftersom de går i arv! Toppen ju!

    Heja tygblöjorna!
    Ps. För min del var tygblöjorna min väg in till tygbindorna/menstrosor! Som jag av någon anledning tyckte lät struligt (och äckligt, ja vet skäms! Så får man inte tänka) Tänk va olika det kan vara!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Men 70% är ju verkligen mycket bättre än 0% 🙂 Och ja, så skönt när ni slipper köpa för andra barnet (grattis förresten!). Och roligt att det var din ingång till tygbindor och menstrosor!

  6. Emma

    Heja! Välkommen till tygblöjvärlden. Vi har kört tyggblöjor på vår dotter som snart är två år. Min man var lite skeptisk i början men det gick snabbt över.
    Hade varit superbra om man fått tygblöjor redan på bb, och om det funnits mer i fysiska butiker.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tackar! Ja, det hade verkligen varit grymt om det gick att köpa på fler ställen, att en liksom ”exponerades” för det mer. Det hade nog tagit bort lite stämpeln att det är något som typ ”miljömuppar” håller på med. Obs, jag tycker inte det hehe men jag tror det är en fördom.

  7. Marlene

    Köpte mina första tygblöjor 1992, då var det bara stora bommulsfyrkanter som man vek efter tvätt, sen hade man ullbyxor runt, fungerade för det mesta och de fick även vara med på ett par till av mina barn även om vi köpte några modernare tygblöjor-99 och -09.
    De fyrkantiga blöjorna har vi använt som trasor mellan barnen och gör fortfarande, finns inga bättre trasor!!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Intressant, och kul att trasorna får hänga med än! 😀

  8. Kerstin

    Våra barn är nu 27 år och 23år vi körde tygblöjor med och det funkade bra. Precis som du själv beskriver gjorde vi undantag. På semestern eller, på förskolan, på resa och om vi hade barnvakt . Våra barn blev torra ganska tidigt och jag tror att tygblöjorna bara drog till det.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Kul att höra! Ja, det där med att barnen ev blir blöjfria tidigare när de använder tygblöjor har jag hört och läst lite här och där. Det är ju verkligen en väldigt trevlig bonus i så fall! Eller till och med en bra anledning till att köra med tygisarna…

  9. Tova

    Jättebra inlägg, framför allt att det inte behöver vara allt eller inget! En tygis om dagen bara blir ju 365 färre slängisar på ett år. En annan grej tygblöjor (eller ambitionen att använda färre slängblöjor) kan bli inkörsport till är babypottning/EC. Resulterar ofta i färre (eller inga!) bajsblöjor att gegga med (de måste ju skrapas eller sköljas innan tvätt när barnet börjat äta fast föda), mindre förstoppning etc då det brukar bli lättare för barnet att tömma tarmen ordentligt, samt att de vänjer sig vid potta/toalett tidigt och kanske inte behöver blöja lika länge som barn som inte getts något alternativ. Kan också köras på precis vilken ambitionsnivå som man orkar med, är medveten om att det säkert låter himla pretentiöst men det är det verkligen inte!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack, och ja precis- verkligen bra att se det så! Bra input med EC/babypotting, och att det inte behöver vara så besvärligt. Har själv inte börjat med det än, men är lite sugen på att ta ta tag i det och då är det tacksamt med en sån här input att det går att lägga på den ambitionsnivå som passar en. Tack!

  10. KarinH

    När du räknade på kostnaden så kände jag att ”så skönt att mina två (trean är bara 11 månader) blivit blöjfria vid 1,5 år. Då har vi halverat vår kostnad & sopberg.” 😉
    Jag är mycket själv med våra tre barn så även om jag ett tag var inne på att köra tygblöjor så insåg jag att jag hinner knappt med tvätten som det är ändå & att det då blir ett ”måste” för att barnet ska ha blöjor. För mig blir inte det så lyckat.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Verkligen, så är det ju! Förstår det helt, det måste ju funka i ens liv för att det ska vara görbart 🙂

  11. Steph

    Har bara testat några enstaka gånger med tygblöjor på mina barn men de läckte alltid igenom när de kissade, blev less & slutade ganska snabbt med det. Däremot från ca 5 månaders ålder satt de på toaletten när de ska bajsa. Både vi som byter och bebisen gillar väl inte att bajsa i blöja..blä vad obehaglig för de och usch för att byta bajsblöjor säger jag som mamma (pappan hade inte problem med det). 🙂 Första barnet funkade det klockrent med, ingen bajs i blöjan från fem månaders ålder. Trots toa på övervåningen! 😀 Tycker det ser bekvämare ut för de att sitta på toan än typ ligga ner och bajsa. Kan rekommendera att prova.

    • Monica

      Heja dig! Jättebra!
      Känner några som har kört med att hålla barnet så det får kissa och bajsa i toan/ likande. Det har funkat bra. Såklart har de använt blöjor vid resor och vid andra tillfällen.Tvivlar på att folk som bor i djungeln köper engångsblöjor.
      Ja, det var bara några tankar.

      • Steph

        Tack! 🙂 Vet inte vad det var som var fel att blöjorna läckte igenom men att hålla bebisarna sittandes på toaletten funkade fint för oss. 🙂

  12. Mia

    Vi har tre barn, de två första lite rött och den sista sladdade in efter ett glapp på 11 år😅
    Underbart!!
    Första barnet: 50/50 tyg från Imsevimse och vanliga plastblöjor men faktiskt från Änglamark.
    Jag har varit den som varit mest entusiastisk medan maken tyckt det är enklare att ” blunda” och slänga dem…
    Andra barnet: då fick vi ett tygblöjepaket på BB. Vår region hade nån drive så de hade t.o.m. tygblöjor på BB med tvättmaskin på avdelningen! Så med henne körde vi tygblöjor på dagarna och en plast på natten.
    Tredje barnet: nästan bara tygisar då de ju blivit så mycket bättre. Jag prövade t.o.m. ullbyxor till henne, ljuvligt! Vikblöjorna hade vi kvar från vårt första barn så jag köpte nog bara nya ytterbyxor och stickade ett par ullbyxor. ( vad med pengar vi sparat antagligen 😅).
    Alla borde prova! Det är inte krångligt, om man vill så går det.
    Håller helt med dig om tygbindor också! Så mjukt och härligt!
    Det var en ” uppsats” från mig, hej 👋

    • Monica

      Hej! Vad roligt att läsa att andra också använt ullbyxor och vikta tygblökor! 🙂
      Jag talade varmt om dessa blöjor men mötte bara motstånd.

  13. Mia

    Ska nog stå att de två första kom lite tätt…

  14. Susann

    Min förstfödda som idag är 45 år hade jag tygblöjor till. Det var en stor fyrkantig duk(minns ej tyget) man vek dem dubbelt till en trekant och knöt på ett särskilt sätt. Funkade bra 1975

    • Monica

      Hej! Min äldsta är 41 så då har vi troligen använt samma typ av tygblöjor. Kul! Hade du en stickad byxa till?
      Jag har faktiskt kvar några tygblöjor för de är så bra att vira in håret i, när jag duschat 🙂

  15. A

    Vi kör ca 75% tygblöjor till vår dotter som är 3 månader. Engångs på natten och ibland vid utflykter. Började vid 2-3 veckor. Har ca 25 all-in-one-blöjor. Bra tvättpåsar i PUL är ett tips 👌 har 6 st. har köpt allt begagnat på marketplace och tradera. Betalat ca 2500 för allt. Det är en modell som man kan knäppa till olika storlekar så det ska funka hela blöjperioden sägs det.

    För oss var det sambons initiativ – han gillar billiga lösningar, och jag som gillar miljövänligt tyckte det lät som en bra idé!

    Tycker det är smidigt och enkelt, och känns som att det är snällt mot bebishuden. Men skönt att komplettera med engångs när det passar bättre.

    Vi har egen tvättmaskin och kör i snitt en 60-tvätt varannan dag och då följer blöjorna med. Hade vi delat tvättstugan och behövt boka tider hade det nog blivit övermäktigt, men nu åker de med av bara farten…

    Rekommenderar verkligen den som är nyfiken att testa! Det är viktigt det du skriver att det behöver inte vara allt eller inget. Och om det inte passar så är det lätt att sälja dem vidare 😊

  16. Malin

    Borde man inte räkna med kostaden för alla extra tvättmaskiner, särskilt nu när elen är så dyr? Är nyfiken på att testa tyg till nästa barn men måste få med sambon på tåget, han är väldigt avigt inställd i nuläget 🙁

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Jo vill man få en mer exakt uträkning så ska man ju göra det, historiskt har ju elen varit bra mycket billigare så det har ändå varit marginellt. Men jag gjorde en liten snabb uträkning nu: En tvättmaskin som drar 1,4 kWh för 60 grader (källa kostar med ett elpris på ca 3 kr kWh (vilket ju är högt!) ca 4,2 kr/tvätt. Om du tvättar 3 gånger i veckan så är det alltså 655 kr / år för att tvätta tygblöjorna. På 3 år då ca 1900 kr. Men, som sagt. Dessa priser är ju verkligen höga och det är inte rimligt att de kommer att hålla i sig i 3 år, men även med dagens dyra elpris så blir det ändå bra mycket billigare. Och något som också ökar nu är ju engångsblöjpriset..

      Kul att du är nyfiken på tygblöjorna! Tror du att det finns någon ingång som kan få din sambo lite pepp? Det ekonomiska? Att blöjorna är så himla gulliga kanske? 😛

  17. Maria

    Vi körde i väldigt stor utsträckning till ettan. Hade lite problem att hitta nåt som höll tätt på nätterna men dagtid funkade det bra. Sen kom tvåan och det blev mindre men ibland iaf…. Och trean. Nej då blev det enklast möjliga och då var det mest engångs… Tyvärr men tre barn tätt får man välja sina strider. I efterhand undrar jag hur jobbigt det hade varit. Blöjorna låg ju liksom där men sanningen är att du kan ha en engine dubbelt så länge och med tre små kunde jag halvera antalet blöjbyten och då blev det så. Älskar dock mina tygblöjor och har svårt att skiljas ifrån dom även om det troligen inte blir någon fyra för oss 💔

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Fint att du delar med dig, tack! Att byta blöjor på tre barn är ju väldigt mycket mer blöjbyten än ett, så förstår det helt. Och grymt jobbat!

  18. Maddo

    Jag var pepp på tygblöjor till första men pappan var anti så det blev inte av. Jag orkade inte själv. Med andra lyfte jag det igen och han sa att ”du får köra det om du vill, jag kommer inte ta hand om det”. På något sätt kände jag ändå att jag ville prova. Så jag körde tygisar hemma och snart även när vi gick på promenader.. Hela tiden ansvarig för att det fanns både tyg och engångs tillgängliga. Så slog det mig: jag använder inte engångs, varför är det mitt ansvar? Lämpade över det på pappan som glömde och plötsligt stod vid skötbordet utan engångs tillgängliga. Då provade han att sätta på en tygis. Inte helt imponerad men successivt insåg han det smidiga i tygisar. Vi EC:ade också så bajsblöjor var sällan.

    Nu har jag en tanke att börja tidigt och få lite revanch. Har ju testat olika system och har lite mer kött på benen kring tygisar. Denna man är mer med på tåget och att prova innan han säger blankt nej.

    Och ibland är engångs smidigare, magsjuka och resor men åh vad jag gillade tyg 😍

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack för att du delade din erfarenhet om när det inte är helt lätt att få med den andre blöjbytaren. Och måste säga att jag älskar din lösning 😉

      Lycka till nu med ”revanschen”! Jag tror tyvärr att det som är tygblöjans fördel med olika sorter, olika system etc också är dess nackdel eftersom det kräver lite mer av användaren, att sätta sig in. Med engångs är det ju typ bara att köpa rätt storlek och så är det klart, kräver inte så mycket av användaren. Vilket nog kan bli en barriär för väldigt många vad gäller tygisar. Och nu när du har kunskap etc så är det ju säkert mycket lättare att starta.

  19. Magda

    Hmm funderar starkt på tygblöjor nu.
    Min dotter är fyra och är helt blöjfri på Dagen sen hon var 2,5 men nattblöjan… den sitter som berget!! Säkert kört all in på utan blöja fyra ggr nu. Alla gånger i minst en månad men knappt en natt är torr, ofta kiss tre ggr. Tror du att det kan hjälpa om hon får tygblöjor?? Väntar mitt tredje barn i januari och det vore ju också ett sätt att få maken med på tåget 😁😁😁. Tack för ditt utförliga inlägg!!

  20. Hanna

    Detta inlägg kunde inte komma ner lägligt! Vi väntar vårt första barn i början av december och som flera andra vittnar om så är jag (mamman) pepp på tygblöjor och pappan inte alls särskilt intresserad. Vi har inte egen tvättmaskin tyvärr så det är ett argument som tyvärr ligger till pappans fördel. Så det blir nog engångsblöjor till att börja med. Men det har ju kommit lite ”hybridblöjor” nu, bland annat från libero, jag hoppas att det ska bli en inkörsport.

  21. Monica

    Hej! Så kul att läsa om era erfarenheter med tygblöjor.
    Mitt första barn föddes 1981 i Danmark och där hade de tygblöjor på BB. Jag/vi hade bestämt att använda tygblöjor redan innan födseln. Köpte fina tygblöjor som veks på ett supersmart sätt och utanpå använde vi en ullbyxa. Enkel att sticka och med riktigt lanolinrikt garn. Dessa ullbyxor skulle bara torkas/ luftas och de luktade aldrig kiss( lanolinet tog hand om det). Om det kommit lite bajs på byxkanten tvättade jag bara bort det med en olivtvål. Det funkade fantastiskt. Många har tyckt att det var äckligt att inte tvätta ullbyxorna men det behövdes inte. När de inte längre funkade( lanolinet tog liksom slut) så stickade jag bara ett par nya. Barnet var blöjfritt vid två års ålder. Vid resor använde vi engångsblöjor. Fick sedan två barn till ( som ensamstående) och jag körde tygblöjor hela deras blöjtid. De var också blöjfria vid två års ålder. Tror inte att det berodde på att jag använde tygblöjor utan det var för att jag hjälpte de att bli blöjfria. Tycker inte att det varit så jobbigt att använda tygblöjor, det har mest givit mig en bra känsla att kunna ge barnen detta. Jag är faktiskt lite stolt över mig själv som klarade detta. Speciellt de två yngsta när jag var ensamstående.

  22. Monica

    Hej! Vad roligt att läsa att andra också använt ullbyxor och vikta tygblökor! 🙂
    Jag talade varmt om dessa blöjor men mötte bara motstånd.

  23. Monica

    Hej Hanna!
    Jag svarade på flera inlägg och skrev ett eget med mina erfarenheter av tygblöjor.
    Du efterfrågade det.
    Tråkigt att inget kom med.
    Vad var det som gjorde att mina erfarenheter inte var viktiga?

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Jag har inte hunnit vara inne för att godkönna kommentarerna, men dina svar syns nu.

  24. Marie

    Vi har haft tygblöjor till alla våra 3 grabbar. De är idag 13, 9 och 7. Vi har kört vikblöjor med ett extra ilägg och det fungerade toppen. Jag tror att förskolan tyckte att vi var lite bökiga men de accepterade det. Vi lämnade nya blöjor varje morgon och tog med de använda hem och tvättade.
    Det sägs att blöjperioden ska bli kortare med tygblöjor, det stämde dock inte för oss. Men då brukar jag tänka på hur mycket mer vi sparade på att använda tyg istället för engångs. Till den förste köpte vi ett paket begagnade och sedan fick vi fylla på med några nya.

  25. Martina

    Vi hade tygblöjor på våra tvillingar, jobbigt men inte så jobbigt. Eller vem ljuger jag för? Min man skötte inköp och tvätt av blöjor, jag gled med på ett bananskal. Ungarna blev torra snabbt och tidigt när vi växlade till tygblöjor de kände att de blev blöta när de kissade.

    Pottade ungarna en hel del, med bumbos toasits (just den e så bra!), den kan de nämligen sitta själva i från ca halvåret. Från ca 8 månader bajsade de regelbundet i den. Man såg att det var dags, satte dem å läste en bok för hen medan man väntade på ”leverans”. Mkt bra sätt att undvika tvätt, vi hade med oss den överallt.

    Blev en god cirkel där tygblöjor och potträning förstärkte varandra utan så mkt merjobb. Ingen större skillnad att läsa för en unge på dass än en unge i soffan. Som förälder är man också väldigt motiverad att bli av med tygblöjorna och innan dess: få bajs i dass ist för i blöja. Varje toaskit är ju en tvättvinst – gamification för småbarnsföräldrar 🤣

    Extra bonus med tygisarna var att de var skonsamma mot ungarnas rumpor, inga blöjeksem som vid engångsblöjor.
    Extra minus var när man hittade en tre dagar gammal ouppackad bajsblöja i skötväskan… 🤮

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack för att du delade med dig av era/dina erfarenheter! Och bra tips med bumbos toasits, det ska jag ta med mig när det kan börja tränas här hemma.

  26. Birgitta

    Hej Hanna!
    Kul med tygblöjor! Lycka till med dem och barnen.

    Vi fick, och lånade, tygblöjor av kompisar och köpte fler second hand. Det fanns många som tröttnat och var glada att sälja. De håller ju till många barn och vikblöjorna som trasor i ”evigheter”. Jag hade både den typen du har och vikblöjor (bästa kvalitén från Australien), de använder jag fortfarande varje dag som trasor i badrummet. Brukar undra när de ska gå sönder.

    Våra barn är nu 26, 24, 22 och 19.

    Jag tänkte, ”vad vill de helst ha 10.000 kronor på banken eller pappersböjor”. På den tiden räknade man också med att ett blöjbarn kostade 10.000 kronor.
    Så vi sparade 10.000 till varje barn och satte in i några fonder på deras konton. Det blev rätt mycket pengar var med åren. Känns så himla bra nu, när vi pratar om det barnen och jag. De är så stolta och glada: bra för miljön redan för 25 år sedan, kloka föräldrar, pengar på kontot. Fint att få göra det för dem. En liten present från oss till dem.

    Hör sällan unga föräldrar som har tygblöjor numera, märkligt tycker jag. Så lättförtjänta pengar, och så skönt att alltid ha blöjor hemma.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Vad fint att höra detta! Och smart att lägga in ”blöjpengarna” på ett fondkonto 🙂

  27. Lisa

    Jag tänkte genom hela tråden på att jag sett att Libero lanserat en ”nyhet”: tygblöjor! Men så var det en som kommenterat det också till slut 🙂
    Jag har inga blöjbarn längre så stod bara och läste lite på dem i affären men det verkar ju vara precis som t ex gdiapers: ett tygskal som man kan fylla med antingen engångs eller tyginlägg. Roligast att de lanserar det som något nytt…
    Ang att inte ha egen tvättmaskin så funkade det fint för mig, genom att jag hade lite extra många tygisar (samtliga köpta begagnade, från 10kr/st o uppåt) och sköljde med kallvatten efter användning o hängde på handdukstorken. Då räckte det att tvätta en maskin nån gång i veckan.
    Jag satte på tygis när jag bytte (vilket var oftast) och karln engångs när han bytte. Oftast han som handlade nya engångs med men det var nog mest jag som höll koll på när det var dags. Även jag körde oftast engångs på natten med, då de inte behöver bytas på flera timmar även om nattammande barn kissar mycket. Tygisar är enligt min erfarenhet bäst för barnhuden att byta efter varje kissning.

  28. Lisa

    Förresten: begagnade tygisar som man sen säljer vidare när man är klar kan gå på nästan 0kr/barn… svårslaget oavsett hur mycket tvättmaskinen kostar 🙂

  29. Madeleine

    Hej! Jag och sambon väntar första barnet och är sugna på att testa tygblöjor. Skulle gärna vilja höra vilka märken du tycker är bra och lite för- och nackdelar att tänka på för att kunna sålla i vimlet på nätet 😊

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Kul att ni är nyfikna! Jag har verkligen inte superbra koll på olika märken och så, men de jag använder allra mest är pocketblöjor från AlvaBabies och MamaKoala. Gillar dem! Kör med tre olika inlägg: mikrofiber, tjockare bamboboosters och tunnare bambuboosters från Lilla Lammet. Har också provat all in one blöjor från Vimse, men tycker inte att de håller alls lika tätt.

  30. Leo

    Vi använde plastblöjor/Libero nattetid och tyg på dagen. Glömmer aldrig hur 1-åringen (nu 27) med vattkoppsutslag i blöjområdet sa ifrån: ”Ha tygblöja, mamma. Bara tygblöja!” Det kliade mycket mindre med mjukt vältvättat tyg. Jag gjorde extra inlägg att ha direkt mot huden av mormors gamla underklöder i merceriserad bomull och annan supermjuk kasserad textil. Det var bra för känslig hud och underlättade avsköljningen.

  31. Helena

    Vi körde tygblöjor till alla våra 3 barn, nu 16, 21 och 23 år. Fördelen var att de blev torra mkt snabbt då de märkte att det blev blött när de kissade i blöjan. Sen var det lite meckigt då med vikblöjor, ullbyxor mm men de nya med bambu började komma så jag hade några sådana som snabbt ombyte när man var iväg. Men överlag tycker jag det funkade bra.
    Allra helst med tanke på att mina 3 inte var de första, eller sista som använde dessa blöjor.

    • Helena

      Måste ju komplettera med att använda rispapper i blöjorna för att lätt få bort bajset.

  32. Joe

    Jag hade en kollega som haft det till sina barn så vi köpte deras som ett startkit. På BB i Eksjö fick man när våra barn var små använda tygblöjor tills man åkte hem vilket också gjorde att man testade. Vi var skeptiska men eftersom vi fick det så billigt så tänkte vi att vi testar. Det är det bästa vi gjort så skönt att alltid ha hemma plus den låga kostnaden (även om vi köpte en hel del nytt efter ett tag). En stor fördel är att barnen blev ”torra” och klarade sig utan blöja helt mycket tidigare än någon av våra vänners barn som hade vanlig blöjor… det handlade om år!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Vad grymt att ni fick det på BB! Och vilket fint startkit att ge till sin vän 🙂

      Ja, så intressant att många beskriver att barnen blir blöjfria tidigare. Det är ju något man pratar rätt mkt om nu, att förstoppning hos barn ökar och att blöjperioden blir allt längre.

    • Annika

      vi fick också låna på BB och föll direkt, köpte startkit från veras.se och har inte ångrat oss en sekund 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *