Guide till att göra utemackor på mackjärn

Nu är en av mina favoritsäsonger här, nämligen utemackor-säsongen. OJ vad jag älskar det. Jag har ju sysslat med detta i några säsonger nu, tror det är typ tre år sedan vi köpte vårt järn och jag får alltid så mycket frågor varje gång jag lägger upp på instagram om denna lilla fantastiska utflyktsgrej. Nu kände jag att det är dags att skriva ihop en ordentlig guide. För alla som vill göra mackor ute ska få göra mackor ute. Så är det!

Bästa säsongen börjar nu!

I den här guiden kommer jag att gå igenom följande:

  • Varför är det najs att äta mackor ute?
  • Förberedelser inför att gå ut
  • Vilket mackjärn använder jag?
  • Vilket bröd använder jag?
  • 5 goda fyllningar
  • Mackhack
  • Väl på plats, dags att grilla!
  • Packlista till din mackutflykt

Varför är det najs att äta mackor ute?

Okej, förutom det uppenbara, att det är så otrooligt gott så tycker jag också att det är så otroligt mysigt. Jag tycker ju så mycket om att äta ute generellt vilket inte bara innefattar själva ätandet utan också tankepreppandet. Vilken plats ska vi gå till? Vad ska vi fylla mackorna med? Sen är det ju också något speciellt med att laga över eld, och det är mysigt med en eld. Det är ju också det som gör det till en säsongsgrej, vi kör inte utemackor på sommaren. Dels på grund av att det kan vara eldningsförbud men också för att det inte är riktigt lika lockande att sitta runt en eld då om det är varmt. Så det är visserligen en rätt lång säsong, men ändå. Vi gör ju inte heller det här varje dag liksom, utan det är ofta när vi är i stugan så kanske max varannan helg? Det bidrar nog också till att det är så njutigt. Att få längta lite är bra liksom.

Jag tröttnar aldrig på den här vyn. En macka redo att huggas in på och en fin utsikt i bakgrunden.

Förberedelser inför att gå ut

Vi brukar förbereda allt hemma, vilket också gör det så smidigt. I vår familj har vi lite olika önskemål. Ronja vill t ex bara ha ost på sina, Dick tål inte gluten så han kör ett glutenfritt bröd. Jag ett annat. Vi gillar också alltid ha med mackor med två olika fyllningar. Om vi skulle ta med allt ut så skulle det alltså bli så många grejer. Därför är det så smidigt att preppa alla mackor inne, och sen ta med ut. Ifall vi ska gå ut på morgonen så förbereder vi ibland på kvällen och ställer in i kylen. Sjukt smidigt när vi väl ska dra. Andra förberedelser är att fundera ut en plats (behöver vara en där det är ok att elda) och att fixa ved och så. Men annars är det inte så mycket. Jo, koka kaffe och så såklart! Sen är det bara att gå.

Vilket järn använder jag?

En annan förberedelse är ju såklart att skaffa ett järn. Men det gör du bara en gång. Det finns lite olika på marknaden, dels gjutjärn och så finns det mackjärn i metall och stål. Jag använder ett sådant, mitt är från Källrå. (Vill poängtera att jag inte är sponsrad, bara en väldigt nöjd användare.) Det är faktiskt hur bra som helst. Enkelt att bära, lätt att använda, enkelt att göra rent. Och det bränner aldrig fast. Älskar det här järnet. Har du inget järn skulle du kunna använda ett halster med handtag, det viktiga är ju att du får något som klämmer ihop bröden ordentligt och att du enkelt kan vända på det utan att bränna dig. Vill du dock göra en hel del mackor ute så skulle jag ändå säga att ett mackjärn är en relativt billig investering. Vi har i alla fall använt vårt sjukt mycket. Det går också att fynda på second hand, passa på om du hittar ett i så fall!

Vilket bröd använder jag?

Jag tycker om att använda ett ljusare bröd, av lite ”rostmacka-karaktär”. Jag brukar köpa ett färdigt bröd, ofta Pågens Levain. Det är inte för tjockt och inte för tunt så det blir faktiskt helt perfekt. Det är inte direkt fiberrikt, men jag äter mina fibrer en annan gång istället. Jag har ännu inte experimenterat med att baka egna bröd för ändamålet, men det går ju säkert också bra! Dick som kör glutenfritt brukar köpa Frias Grova.

5 goda fyllningar

Nu till det roligaste- val av fyllningar! Här kan en ju verkligen göra lite som en känner för, och slänga i det som finns hemma. En fördel med mackorna är ju att det inte behövs så mycket fyllning, så det är ju verkligen ett sätt att ta tillvara på rester.

Här är några av mina favoriter:

Standardmackan
Rökt tofu, gul lök och ost

Den här är alltid med. Den älskar vi verkligen. Och ofta tycker jag nog den är svårslagen även om vi har med andra sorter.
Den rökta tofun strimlas, den gula löken skivas tunt. Alltid skiva lök riktigt tunn för att den ska hinna bli genomvarm i järnet. Och så ost. Vi brukar köra någon med lite smak, ex Präst. Smöra skivorna först med lite smör eller margarin (mest för att påläggen inte ska ramla av när du fraktar) och lägg på påläggen. Kläm ihop.

Champinjonmackan
Krämiga champinjoner, gul lök, persilja, ost

Champinjoner som först steks i lite japansk soja, vitlök och lite grädde (ska vara som en stuvning typ). Tunt skivad gul lök. Lite hackad persilja (funkar bra med fryst) och så ost. Drömgott!

Lyxmackan  inspirerad av ”Melanzane alla parmigiana” med bakad aubergine och tomatsås
Tomatsås, bakad aubergine, mozzarella, parmesan, basilika

Den här mackan tar lite tid att förbereda, jag brukar göra tomatsåsen och kvällen innan.  Men oj den är god. Tomatsåsen gör du som den här såsen . Auberginerna skivar du i skivor, saltar ur vätskan och sedan lägger i en form. Penslar över olivolja och pressad/riven vitlök och bakar i ugn på ca 200 grader i ca 10 minuter. De ska bli mjuka. Bred tomatsås på båda mackorna, lägg över aubergine på ena mackan. Skivad mozzarella, lite basilika (färsk eller fryst) och så lite riven parmesan eller annan lite lagrad ost.

Potatismackan
Skivad potatis, kronärtskockskräm, rödlök, timjan, ost

En av mina favoritpizzor är den här pizzan , så jag har ju såklart provat att köra den i mackvariant. Otroligt gott! Det är alltså kräm på kronärtskocka, skivad kokad potatis, timjan, tunt skivad rödlök och så ost. Herregud.

God som pizza, ännu godare som macka?

Kantarellmackan
Stekta kantareller, ost, hackad persilja, gul lök, svartpeppar

Under svampsäsong är det en mysig utflykt att först plocka svamp, sen gå hem och förbereda mackor med förhoppningsvis fynden och sen gå ut och äta en gomacka. I den här är det smörstekta kantareller, ost, tunt skivad gul lök, hackad persilja och lite svartpeppar.

Mackhacket

När du väl ska frakta dina mackor vill du ju inte att fyllningen ska trilla ur. Då är mitt bästa tips brödformen, framförallt om du har många mackor att ta med. Tadaa. Perfekt sätt att frakta.

En form kommer lastad!

Väl på plats, dags att börja grilla!

Så, nu har du förhoppningsvis fått en bra introduktion till själva förberedelserna. Då sätter vi igång att grilla! Det första vi gör när vi kommer till vår plats är att sätta upp en eld. Jag kommer inte att gå igenom hur du gör det just här, det finns massa inspo och guider till det (googla!). Men vi använder i alla fall aldrig tändvätska, det är både kasst ur miljösynpunkt och ger maten en äcklig smak. Så vi fjuttar alltid igång med björknäver. Det är ju också superviktigt att respektera om du får grilla på platsen och skulle det råda eldningsförbud är det ju no no. Vill bara ha det sagt.

En del av hela grejen är att ha spottat ut bra platser.
Vänta eller inte vänta tills glöd?

På en del mackjärn, även Källrå, står det att en ska vänta tills det har blivit glöd. Alltså inte att lägga järnet rakt i elden, för att inte järnet ska gå sönder och för att maten inte ska bli bränd.  Men det gör vi ändå, alltså lägger det rakt i elden. Vi hanterar dock järnet varsamt. Först värmer vi upp järnet i elden. Sen lägger vi en klick margarin/smör i järnet, stänger locket och vänder det. Så att fettet fördelas överallt i järnet. Sen i med mackan, slut järnet,  skär bort ev kanter som sticker ut (de kommer bli svinbrända annars) och lägger på elden. Grillar någon minut på ena sidan och sen lite på andra. När väl järnet är varmt går det fort! Mackan är klar när brödytan har en fin gyllene färg. Sen lägger vi den grillade mackan i ett kaffefilter vilket funkar bra som hållare och sen är det bara att äta och njuta! Och så upprepas proceduren tills alla mackorna är slut. Vi brukar börja med att ge Ronja sin, men det tar inte så lång tid innan jag och Dick får varsin.

Ang det här med att de inte ska fastna så är det viktigt att ha lite fett i järnet. Jag vet att vissa brer smör/margarin utanpå mackorna, men jag tycker att det blir för kladdigt och att mackorna bara fastnar i varann när de ska preppas. Men det är ju en smaksak hur en väljer att göra.

Enligt mig en macka som fått helt perfekt yta!

När alla mackor är grillade så får järnet svalna, det går ganska fort. Ofta sitter vi kvar mycket längre än vad det tar för järnet att svalna. Häller vatten på elden så att vi vet att den har slocknat ordentligt. Går hem. Diskar järnet med lite vatten och diskmedel om det behövs (använd ej diskmedel om du har ett järn i gjutjärn) och torkar ur. Redo för nästa utflykt!

 

Packlista för utemacksutflykt

  • Färdigpreppade mackor
  • En burk med margarin/smör i
  • En kniv att skära bort ev kanter med
  • Ved, gärna startved dvs mindre bitar ”småttingar” som vi kallar dem och tändstickor
  • Mackjärn
  • Kaffefilter
  • Vatten för att kunna släcka eld med (eller en liten hink om du är vid vatten)
  • Övrigt att äta/dricka såsom kaffe, vatten och ev tillbehör till det såsom kåsa etc.

 

Så, hoppas att eventuella frågetecken kring detta klarnade och att du blir pepp på att gå ut och testa! Om du har några tips som jag inte tagit upp – dela gärna med dig av det. Och såklart: gärna tips på roliga och goda fyllningar!!

Hoppas du blir pepp på att gå ut och grilla macka! Yours truly utemackslover

7 Kommentarer

  1. Maddo

    Jag bakade en gång nattjäst bröd i en sån form vi tar med mackorna i (brödform?) Tänker att det borde funka att göra mackor till bröd i? Måste testa själv, men mina tjejer har konstants fotbollsmatcher 🥴 måste hitta en utelösning mellan alla matcher! 🤦🏻‍♀️

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Ja, det borde det ju! Låter som en bra grej att börja med i alla fall 😀

  2. Kajsa

    Kul med tips! Vi kör ofta mackor med stekpanna över öppen eld eller bara i stekpannan på köket. Om man redan har sådana grejer och vill äta smaskiga mackor men slippa köpa ytterligare en pryl 😊

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Smart! Ja har man en stekpanna för öppen eld låter det ju kanon att testa med 🙂

  3. Stina

    En klassisk fyllning när det vankas mackor hemma hos oss. Den kommer från sådana där receptkort som var populära på 70-talet. Mackorna grillades i brödform i ugnen, men jag tänker att det borde gå lika bra i mackjärn. Receptet hette biosupe på franska.
    Man gör en smet på ost, smör, grädde, lite senap och tomatpuré och skinka och fyller mackorna med. I ursprungsreceptet tror jag att man ska ha persilja, men det skippade vi alltid pga matallergier.

  4. Pauline Westrup

    Wow 🤩använder mycket mackjärn på vintern men fick nu flera tips på ingredienser 👍👍👍😋😋😋

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Härligt! Så himla enkelt sätt att lyxa till det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *