Gnocchi med tomat och salviasås

Tid 60 min
8 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Vegetarisk, hemlagad gnocchi med en riktigt god tomatsås som har fått laga sig själv i ugnen. Perfekt om du har mjölig kokt potatis över som du inte vet vad du ska göra med. Det blev världens gnocchifest här när den här rätten blev till, därför hittar du både vanliga, glutenfria, veganska och gnocchi gjorda av linser i receptet – alla i princip lika goda!

Tillagning

Börja med att skala potatisen och skär i stora bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka, gärna lite överkokta. Mosa eller pressa potatisen och låt svalna. Lägg ut mjölet i en hög på en bakyta, tex. bänkskiva eller stor skärbräda. Lägg den mosade potatisen över mjölet och gör en liten grop där du sen knäcker i ägg, salt och olja. Rör om i gropen med en gaffel så att det börjar blandas, rör sedan vidare så att potatisen rörs med och tillslut kan du knåda degen med händerna så att det blir en fast och fin klump som inte är klibbig. Tillsätt ev mer mjöl efter behov. Dela degen i fyra bitar och forma till tumstjocka rullar, skär dem sedan i ca 2 cm breda bitar. Om du vill att det ska fastna lite extra sås på dina gnocchis tar du en lätt mjölad gaffel och trycker till varje bit så att de blir räfflade. Koka upp rikligt med saltat vatten och testkoka en gnocchi. Om den kokar sönder/faller isär, ha i mer mjöl i din deg. Lägg sedan i hälften av gnocchin. När de flyter upp till ytan efter ca 2-3 minuter är de klara och kan fiskas upp med en pastaslev. Gör likadant med resterande gnocchi. Spara kokvattnet till såsen.

Tomatsås:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll i de krossade tomaterna i en oljad ugnsfast form. Skala och mosa sönder vitlöksklyftorna med bredsidan på kniven. Lägg klyftorna på de krossade tomaterna och strö över salt. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 min. Det är okej om såsen får lite yta i kanterna men den ska inte bli bränd/svart i kanterna. (Du kan med fördel göra detta innan du sätter igång med att göra gnocchin om du vill spara lite tid och låta den stå under tiden)

När tomaterna är klara: Hetta upp olja/smör i en stekpanna. Tillsätt salvia och chili. Låt steka ihop ett par minuter. Tillsätt de krossade tomaterna och rör om. När du har kokat klart dina gnocchis lägger du dem i tomatsåsen och blandar i lite gnocchivatten. Toppa eventuellt med lite riven ost!

-----------------------------------------

Veganska gnocchi: Gör likadant som ovan med undantag att du inte har i något ägg. Notera att receptet innehåller mer olja och mjöl.

Glutenfria gnocchi: Ersätt vetemjöl med glutenfri mjölmix.

Linsgnocchi: Ersätt potatis med röda linser. De ska alltså kokas och svalna och sedan läggas på mjölet. Vill du kan du även mixa dem innan du blandar dem med ägg, olja, salt och mjöl.

1 Kommentar

  1. Catrin

    Det här var SÅ GOTT!
    Så här kommer jag att göra tomatsåsen fler gånger, mums.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.