Baljväxter är enligt min mening, ett p e r f e k t livsmedel. Eller egentligen är det ju inte ett livsmedel, det är ju ett samlingsnamn för flera olika sorters linser, ärtor och bönor. Billigt, klimatsmart och väldigt bra för kroppen.
Baljväxter är toppen för kroppen
Jag använder väldigt mycket baljväxter i min matlagning. Inte bara för att det är billigt utan mest för att baljväxter är väldigt näringsrika. De är rika på både proteiner, vitaminer och mineraler, (framförallt järn) och består av långsamma, mättande kolhydrater. 100 gram torkade linser innehåller t ex lika mycket järn som 100 gram nötfärs och har ett proteininnehåll på ca 20-25% protein, vilket gör de till en fantastiskt bra proteinkälla för framförallt veganer och vegetarianer. Men! Även för de som hävdar att “man måste få i sig kött för att få i sig proteiner” kan vara lugna med baljväxter. Det går ändå alltså. Proteiner består av aminosyror, 20 stycken. 11 är icke-essentiella dvs kroppen kan tillverka dem medan 9 är essentiella. Dessa måste vi få i oss via den maten vi äter. Animaliska produkter innehåller alla 9 essentiella aminosyror. I växtriket finns också alla aminosyror! Men vi får i oss de via två olika källor: baljväxter och spannmål. Kombineras dessa två livsmedel nås s k fullvärdigt proteininnehåll dvs de innehåller de essentiella aminosyrorna. Låter det krångligt? Det är det inte. Ofta äter vi dessa livsmedel tillsammans. Exempel: du äter en linssås med pasta till, eller kör bönbullar med bulgur, quinoa eller något annat. Denna lilla regel: spannmål + baljväxter är bra för den som äter vegetariskt eller veganskt.
Pasta + linser = sant (och fullvärdigt proteininnehåll) i denna vegopasta på linser
Baljväxter är väldigt enkla att tillaga
De flesta baljväxter kräver att man blötlägger dem i ca ett halv dygn. Det allra smidigaste är att antingen lägga i vatten över natten, eller att blötlägga på morgonen så att man kan tillaga dem på kvällen. Olika baljväxter har olika koktider, det står på förpackningen. Har man brått är linser den perfekta nödlösningen, behöver inte blötläggas och är färdigkokta på ca 10 minuter. Så bra!
1. När du kokar dina baljväxter, koka alla på en gång.
2. Det du inte använder direkt fryser du in. Jag brukar ta 4 dl ( motsvarar en burk färdigkokta bönor/kikärtor) och frysa in i plastpåsar. Perfekta att ta fram när man väl behöver.
Kikärtor är väldigt goda i grytor, som i den här kokosmjölksgrytan– en av mina absoluta favoriträtter
Spara pengar med baljväxter
Att använda baljväxter är inte bara bra för kroppen och miljön. Det är ju också väldigt prisvärt. 1 kg torkade (ekologiska) baljväxter kostar ca 40 kr. Jämför det med kött, du får inget bra kött för 40 kr per kilo. Att koka själv är det absolut billigaste och har du bönor och linser som en del av din bas i din mat kan du spara mycket pengar mot att köpa färdigkokta. Ett paket à 500 g ekologiska bönor/linser kostar ca 20 kr- vilket blir ca 1,25 kg när du kokat klart. För samma mängd behöver du köpa ca 5 burkar färdigkokta. Ekologiska varianter kostar ca 13-15 kr/styck så bara genom att koka sparar du ca 50 kr på samma mängd. Nu kanske du inte tycker att det låter så mycket, men i en kost som består av mest vegetariskt kommer du att spara det per vecka, minst. Det är nästan 3000 kr per år. Är man en familj på flera personer och fler munnar att mätta blir det betydligt mer än så.
Ett sätt att minska på kött kan vara att dryga ut kött med baljväxter, det blir både mer klimatsmart och billigare, och kan vara ett sätt att föra in mer bönor och linser i sin mat. Hur mycket skulle du spara på att minska din köttkonsumtion och byta ut en del mot baljväxter?
Köttbullar med linser i, går hem hos både barn och “baljväxtskeptiker”- här tillsammans med morotstzatsiki och ugnrostad potatis
Baljväxter passar också väldigt fint att göra mättande och matiga soppor på, som den här soppan med kidneybönor i. Du hittar fler recept om du söker på soppor.
Nu hoppas jag att du känner dig redo att botanisera bland baljväxter i hyllan, det finns så många underbara sorter att variera sig med!
Hej!
Jag älskar dina recept! Tycker de är mycket bra och uppskattar att de är ekonomiska, väldigt bra för mig som är student och flyttat hemifrån för första gången!
På din websida skriver du om att du använder torkade baljväxter men i dina recept så står det mängden kokta baljväxter .
Min fråga är hur mycket 5dl kokta kikärtor motsvarar i torkade kikärtor ?
Eller
Hur mycket 5dl svarta/vita kokta bönor motsvarar i torkade bönor?
Hej Beatrice! Så kul att du gillar recepten! 🙂 1 dl torkade motsvarar ca 2.5 dl kokade. Så för 5 dl kokade behöver du 2 dl torkade. Kika gärna här för fler svar på frågor https://undertian.com/vanliga-fragor/
Hej
Om man kokar sina egna baljväxter och tänkte använda eller spara spadet menas då spadet från de kokta baljväxterna eller de som man blötlagt?
När man kokar baljväxter så sjunker ju vattnet vilket leder att man måste tillsätta mer vatten om man sedan ska använda spadet hur vet man att man får rätt mängd konsentrerat?
Hej, det är spadet från de kokade som man kan spara. Här är en bra guide på hur man gör: http://www.vegoparadiset.se/gor-din-egen-aquafaba-kikartor-och-kikartsspad/
hej! Tack för en bra sida.
Jag undrar om man kan använda spadet från andra bön-/ärtkok på samma sätt? T ex borlotti, vita bönor osv…..
Jag har inte testat att göra det på andra baljväxter själv men efter lite googling verkar det som att det ska gå bra med spadet från både vita och kidneybönor i alla fall. Lycka till! 🙂
Hej!
Nu är det äntligen slut på mitt bunkrande av bönkonserver då de börjar ta slut och min tanke är nu att jag ska börja koka egna för första gången! (inspirerad av dig).
Du skriver att ca 4 dl egenkokta bönor motsvarar ungefär en färdig burk. Mäter du upp dem med spad då eller utan? Och brukar du frysa in dem med spadet eller inte? Dessutom: sparar du isåf spadet separat för tex veganska godsaker? Hur mycket är isåf rimligt att spara per påse?
Hej Anna, härligt att höra att du är pepp på att börja koka egna baljväxter! Precis, mängden är beräknad utan spad och jag brukar frysa in dem utan spad. Ett trix är att styckfrysa dem, dvs. lägga utspridda på en plåt i frysen för att sedan lägga över dem i lådor eller påsar när det väl är frysta. På så sätt är det enklare att plocka ut den mängd man vill sen när man ska tina dem. Jag brukar inte frysa in spadet men det är ju en bra idé! Jag skulle funderar lite på hur mycket spad jag använder och frysa in utefter det 🙂 Lycka till!
Hej,
Tack för jätte goda recept, som också är enkla att göra👍😀
Har en mage som tyvärr inte gillar böner och linser lika mycket som jag, men har hittills hållit mig till konserverade linser och kikärtor som verkar funka bäst. Men skulle väldigt gärna vilja koka mina egna linser och böner, har du tipps på vilka som är snällast för magen och om det finns något som man till exempel kan tänka på vid tillagningen, har bland annat hört att man kan blötlägga lite längre och byta vattnet någon gång under blötläggningen, stämmer det?
Läste också på din sida att man kan kombinera baljväxter och spannmål för att få i sig icke- essentiella aminosyror och undrar om det också gäller tex bovete, majsmjöl och baljväxter eftersom jag inte tål ”vanliga” spannmål som tex havre, råg och vete.