#uteonsdag – Änggårdsbergen

Om rundan

I Änggårdsbergen finns det inga utmarkerade rundor, däremot finns det massor med olika stigar och platser utmarkerade. Man kan välja att gå in och gå lite som man vill, den här dagen valde vi att ta lite utav en favoritrunda. Rundan följer Botaniska- Nedre Torbjörnmosse- Övre Torbjörnmosse- Ljungheden- Axlemosse- Lilla Änggården. Du ser den nedan och den blev totalt knappa 7 km. Det finns flera olika ingångar till Änggårdsbergen, vi valde att gå in genom Botaniska, mest för att det är så himla fint där just nu, allt står i blom! Här kan du hitta mer information och karta över området.

 

Att ta sig hit

Från Göteborg kan du gå, cykla, köra bil eller åka kollektivt till Botaniska. Spårvagnshållplatsen ligger på andra sidan vägen ca 5 min promenad från entrén. Det finns parkeringar vid Botaniska och vid spårvagnshållplatsen. Det finns massor av fler entréer men det är enklast för en nybörjare att börja i Botaniska. Har man hund med sig får man inte gå via Botaniska och då är Lilla Änggården en bra start istället.

Vi startade i Botaniska. Här finns det en fin liten butik och toaletter.

 

Mängder av blommor!

Följer man den här vägen kommer man till en mysig liten servering där man bland annat kan köpa glass.

När man kommit upp till Klippträdgården börjar man närma sig Änggårdsbergen.

Längst in i Botaniska möts man av det här, grinden in till Änggårdsbergen.

Det här var vår tänkta runda. Den här dagen rådde det eldningsförbud i området, vi blev osäkra på om det också inkluderade alla grillplatser och stormkök så vi ringde upp Botaniska och frågade. Svaret var att det var okej att sätta upp stormköket på grillplatsen vid Trindemosse, så vi gjorde även en liten avstickare dit.

Det är ganska backigt på sina ställen längst rundan vi tog, men oftast breda och fina grusvägar.

Första stoppet – lunch! Vi hade med oss denna potatissallad den här dagen. Dels för att vi var osäkra på ifall vi skulle få lov att använda stormköket och dels för att det var så varmt att vi helst ville äta kall mat.

Vidare för den lilla avstickaren till Trindemosse.

Här blommade näckrosorna.

Kaffe, bars och sällskap av en massa, massa andungar. De var otroligt nyfikna på vårt fika och skulle nästan upp i knät på oss för att tigga lite mat. Receptet på barsen hittar du här.

Det är svårt att fånga på bild men det är en otrolig utsikt från Änggården om man tar sig ända upp. En klar dag ser man ända ut till havet.

Vidare till andra djur! Längst upp på berget betar det ibland får som man kan heja på.

Ni undrar ofta kring tillgängligheten på rundorna och just denna är dels ganska backig och också rotig på sina ställen. Såhär kan det tillexempel se ut. Är man van att vara ute i skogen med barnvagn gå det bra men man får vara beredd att ta i lite ibland.

Fika paus nr 2 på en fin bänk vid Axelmossen.

Frysta mixade hallon, mango och banan. Vi la det i en mattermos och den var kall och god 4 timmar senare.

Tillbaka mot stan efter en jättefin dag i skogen! Vi gick ut via Lilla Änggården, som ligger några hundra meter ifrån Botaniskas ingång. Änggården är verkligen en riktig liten oas, och när man väl är där inne är det svårt att tänka att vi i princip är mitt i stan! Helt klart värd att upptäcka och återupptäcka igen och igen och igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *