Spara med baljväxter

Baljväxter är enligt min mening, ett p e r f e k t livsmedel. Eller egentligen är det ju inte ett livsmedel, det är ju ett samlingsnamn för flera olika sorters linser, ärtor och bönor. Billigt, klimatsmart och väldigt bra för kroppen.

Baljväxter är toppen för kroppen
Jag använder väldigt mycket baljväxter i min matlagning. Inte bara för att det är billigt utan mest för att baljväxter är väldigt näringsrika. De är rika på både proteiner, vitaminer och mineraler, (framförallt järn) och består av långsamma, mättande kolhydrater. 100 gram torkade linser innehåller t ex lika mycket järn som 100 gram nötfärs och har ett proteininnehåll på ca 20-25% protein, vilket gör de till en fantastiskt bra proteinkälla för framförallt veganer och vegetarianer. Men! Även för de som hävdar att ”man måste få i sig kött för att få i sig proteiner” kan vara lugna med baljväxter. Det går ändå alltså. Vad man däremot ska tänka på är att sojabönan är den enda baljväxt som innehåller alla s k essentiella aminosyror, och har därmed ett fullvärdigt proteininnehåll. De andra baljväxterna måste man komplettera med mjöl eller gryn. Det gör man ju ofta ändå, som t ex har pasta till maten, bulgur, quinoa eller något annat, men kan vara bra att tänka på för de som äter en vegansk kost.

vegpastareceptbild2
Pasta + linser = sant (och fullvärdigt proteininnehåll) i denna vegopasta på linser

Baljväxter är väldigt enkla att tillaga 
De flesta baljväxter kräver att man blötlägger dem i ca ett halv dygn. Det allra smidigaste är att antingen lägga i vatten över natten, eller att blötlägga på morgonen så att man kan tillaga dem på kvällen. Olika baljväxter har olika koktider, det står på förpackningen. Har man brått är linser den perfekta nödlösningen, behöver inte blötläggas och är färdigkokta på ca 10 minuter. Så bra!

1. När du kokar dina baljväxter, koka alla på en gång.
2. Det du inte använder direkt fryser du in. Jag brukar ta 4 dl ( motsvarar en burk färdigkokta bönor/kikärtor) och frysa in i plastpåsar. Perfekta att ta fram när man väl behöver.

grytareceptbild1
Kikärtor är väldigt goda i grytor, som i den här kokosmjölksgrytan– en av mina absoluta favoriträtter

Spara pengar med baljväxter
Att använda baljväxter är inte bara bra för kroppen och miljön. Det är ju också väldigt prisvärt. 1 kg torkade (ekologiska) baljväxter kostar ca 40 kr. Jämför det med kött, du får inget bra kött för 40 kr per kilo. Att koka själv är det absolut billigaste och har du bönor och linser som en del av din bas i din mat kan du spara mycket pengar mot att köpa färdigkokta. Ett paket à 500 g ekologiska bönor/linser kostar ca 20 kr- vilket blir ca 1,25 kg när du kokat klart. För samma mängd behöver du köpa ca 5 burkar färdigkokta. Ekologiska varianter kostar ca 13-15 kr/styck så bara genom att koka sparar du ca 50 kr på samma mängd. Nu kanske du inte tycker att det låter så mycket, men i en kost som består av mest vegetariskt kommer du att spara det per vecka, minst. Det är nästan 3000 kr per år.  Är man en familj på flera personer och fler munnar att mätta blir det betydligt mer än så.

Ett sätt att minska på kött kan vara att dryga ut kött med baljväxter, det blir både mer klimatsmart och billigare, och kan vara ett sätt att föra in mer bönor och linser i sin mat. Hur mycket skulle du spara på att minska din köttkonsumtion och byta ut en del mot baljväxter?

köttbulls
Köttbullar med linser i, går hem hos både barn och ”baljväxtskeptiker”- här tillsammans med morotstzatsiki och ugnrostad potatis

Vill man gå hela vägen kan man köra linsbollar som är helt fria från kött:

linsbollar
Linsbollar med en väldigt god limesås

Baljväxter passar också väldigt fint att göra mättande och matiga soppor på, som den här soppan med kidneybönor i. Du hittar fler recept under ”Soppor” om du är nyfiken.

soppareceptbild1
Mixade kidneybönor i en krämig och smakrik mexikansk soppa med guacamole

Nu hoppas jag att du känner dig redo att botanisera bland baljväxter i hyllan, det finns så många underbara sorter att variera sig med!

Vilken är din favorit?

( Pst. Du vet väl att du hittar fler tips för billigare matlagning under fliken ”Tips”. Där ligger nu ett inlägg om Spara med matlåda, och det kommer att komma fler löpande)

8 reaktioner på ”Spara med baljväxter

  1. Visst är det så att, För att få i sig fullvärdigt protein räcker det med att exempelvis äta havregryn till frukost och linser till exempelvis lunch? Eller behöver man få i sig cerealier vid samma måltid?

  2. Apropås att frysa bönor. Jag styckfryser. Breder ut de kokta bönorna på smörpapper på en bricka. Lägger i en burk när de har frusit. Så behöver jag inte i förväg tänka på hur stora portioner jag behöver framöver, utan kan ta just så mycket jag behöver då.
    Tillämpar förresten samma princip på annat också. Om jag gör en stor sats bönbiffar så styckfryser jag biffarna. Om jag köper en hel lax så skär jag i bitar och styckfryser dessa. T.ex.

    • Hej!

      Fram ekolivs är bra för att köpa baljväxter i lösvikt! Det är billigt. Annars köper jag en hel del på Willys, det är också prisvärt!

Kommentera