Sommarhacks staycheapstyle

Ni var många som efterfrågade tips på hur man kan komma cheap undan på sommaren inför vårens sista poddinspelning. Det resulterade i ett avsnitt fyllt av lite olika aktiviteter och andra trix som du kan lyssna på här. Och våra bästa tips för cheap saker som har med mat att göra får också lov att komma upp här! Det är ju lätt att just matkostnaderna springer iväg när man har semester, kanske är på nya platser eller har andra (eller inga) rutiner. Därför vill vi påminna igen – planera lite inför ditt äventyr! Då kan det bli både göttigare för både dig och din plånbok! För glass kan du tillexempel inte köpa på de flesta utsiktsplatserna ute i skogen men du kan däremot ta med dig det i en termos. Det och lite andra tips kommer alltså här. Fyll gärna på i kommentarerna om du har något du vill dela med dig av.

Och glad sommar hörreni! 😀

Iskaffe på överblivet kaffe

Frys in överblivet kaffe i iskuber och ta fram när du blir kaffesugen i värmen. Häll över lite mjölk av valfri sort och vänta på att det börja smälta lite. Du kan givetvis hälla upp detta i en termos och ta med ut på tur. Termosen håller kaffet kallt i ca 4-5 timmar beroende på temperatur och kvalitet.

Fryst vatten i flaska – en drickbar kylklamp

Frys in en plastflaska med vatten och ta med i ryggsäcken om du behöver hålla något kylt eller bara vill ha riktigt kallt vatten med dig ut. Det fungerar perfekt som en kylklamp som du dessutom kan drick upp när den kylt klart. Ett bra tips om man har med sig kall mat ut, tex. en sån här potatissallad, och det är väldigt varmt ute.

Nödrätter utan kök

När man iväg på nya ställen och inte har tillgång till ett kök att tillaga mat på kan det vara bra att ha några nödrätter i bakhuvudet (om man inte vill äta på restaurang dvs.), rätter som du kan köpa billigt i butik som inte behöver tillagas. Här är två exempel som endast kräver en tallrik och en liten kniv. Färdig bönsalsa med sallad i bröd (kan med fördel toppas med fetaost om man vill lyxa) samt durumvete och hummus på konserv med lite tomat och morot. Här sätter egentligen bara fantasin stopp!

Hemmagjort iste

Gör ditt egna iste och drick som det är eller ta med i en termos ut på äventyr. Receptet teet nedan hittar du här.

Hemmagjord glass

Gör din egen glass utav saft, överbliven smoothie, eller som här med ingefärsöl (alkoholfri), bara att frysa ner som den är i glassformar. Vill du testa något lite mer avancerat kan du testa att göra denna goda kokosglass med jordnötter.

Glass i termos

Numera lite av en klassiker här men väl värd att nämna igen om du missat. Du kan alltså frysa in glass i termos! Har du en vanlig termos funkar det fint att frysa in tex. pinnglass. För vanlig ”lösglass” är det super med en mattermos eftersom att öppningen är lite bredare och det är därför enklare att få ner en sked när du väl ska få upp glassen igen. Många undrar hur länge den håller sig kall och det varierar lite, dela beroende på hur varmt det är ute och också från termos till termos. Vill du att den ska hålla sig kall extra länge kan du lägga in termosen i frysen, utan lock, en stund innan du lägger i glassen, det brukar jag göra och då håller sig glassen kall i ca 4-5 timmar en sommardag.

Hoppas ni får en riktigt fin sommar med många små uteäventyr!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt 75 kr som befintlig kund vid ett köp över 750 kr med koden UNDERTIAN75 (gäller t.o.m 30/9). *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.

Kurs (fullbokad) – För snåljåpar & planetälskare

Hösten 2020 kommer vi öppna upp för en liten grupp att gå kurs med oss här i Göteborg! 5 tillfällen á 3 timmar fördelande över 10 veckor.

Läs mer här