Mina 5 mest använda köksprylar för att #staycheap

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken, Cervera, Clas Ohlson.

Jag har märkt att det finns ett stort intresse för vilka prylar jag använder för att laga mat. Jag är verkligen inte en pryltokig person men det finns några saker jag har i köket som jag använder riktigt mycket, och som jag inte skulle vilja vara utan då de underlättar och hjälper min matlagning så mycket.

MIN FILOSOFI NÄR DET GÄLLER PRYLAR

– låna eller ärv så mycket som möjligt. De flesta grejerna jag har hemma har jag faktiskt fått med mig hemifrån.
– köp inte något du inte behöver! Vid varje köp så funderar jag alltid en extra gång. Behöver jag detta? Om svaret är ja så funderar jag igen. Behöver jag verkligen detta? Och vad kommer jag att använda det till? Om jag inte kommer på något bra svar då, så är det inte prylen för mig. Det är en stor skillnad på att behöva och vilja ha för att det är snyggt/coolt/vore kul etc, och jag är noga med att fundera över det innan. Vad i mig som önskar mig den här prylen.

Okej, nu till prylarna. Jag har inte tagit med typ kniv, stekpanna, kastrull och så för det är ju liksom lite essential stuff att ha i ett kök.

1. MATLÅDAN

Ja det är kanske ingen nyhet att jag älskar matlådan! Sparar mig hur mycket pengar och tid som helst. Men det finns ju väldigt många olika matlådor, så vad ska en välja egentligen? Ja där får en ju gå till sig själv. Jag har haft flera olika sorter, och har kvar vissa av dem, men mina “standard” numera är matlådor i glas med ett plastlock som klickas fast.

VAD JAG GILLAR MED MINA GLASMATLÅDOR
 • håller tätt
 • är enkla att göra rent, t ex så fastnar inte tomatsås och färgar röd
 • går att laga t ex lasagne, gratäng rakt i. Så smidigt!!
VAR HITTAR JAG MATLÅDOR OCH VAD ÄR PRISET?

Matlådor går ju att hitta i så gott som varje affär. Mataffär, IKEA, köksbutiker etc. Jag har handlat dessa glasmatlådor på Clas Ohlsons, de kostade typ 35 kr/styck. Jag är jättenöjd med dem. Men finns också dyrare (och de är säkert också superbra, har inte provat) ex på Bagaren och Kocken eller Cervera.

 

2. BLENDER

 

En av mina absoluta favoritprylar, och också den dyraste. Jag har en Blendtec, som har en väldigt kraftig motor (3 hästkrafter) och ja, jag vet inte vad den här inte kan mixa. Jag har tidigare haft en rätt kass stavmixer och den klarade t ex inte att göra bars och dadelbollar. Jag använder min Blendtec till typ allt! Okej, inte allt. Men soppor, röror (hummus, pesto), bars, bollar, smoothies mm. Den var dyr, ca 5000 kronor och jag tycker det är skitmycket pengar! Men jag äter bra och billigt med den och ja, den underlättar hur mycket som helst.

VAD JAG GILLAR MED MIN BLENDER
 • Den är urstark och mixar allt jag vill att den ska mixa
 • Smidig med flera hastigheter och också program
 • Jag kan gå iväg när jag mixar! Trycker på en knapp och sedan kör den automatiskt, jag behöver alltså inte stå och hålla inne.
 • Är riktigt rolig att göra drinkar i, skämt åsido, men har jag haft fest hemma är det alltid nån som vill stå vid Blendtecen och göra drinkar. Trevlig bonus!
VAR HITTAR JAG EN BLENDTEC, OCH VAD ÄR PRISET?

Jag har den här! Den är från Bagaren och Kocken, och som sagt, kostar flera tusenlappar. Jag har även en extra kanna till, som jag främst använder för att göra bars och mellanmålsbollar.  För ett par veckor sedan märkte jag att något hade hänt med locket, att det inte höll helt tätt. Jag fick då fantastisk hjälp av kundservicen på Bagaren och Kocken, och de skickade mig ett nytt lock på mindre än 24 timmar. En extra grej, värd att promota helt klart!

3.  RIVJÄRN

Rivjärnet är också något jag håller himla kärt! Jag har ett rivjärn som jag typ snodde hemifrån, och varje gång jag lägger det någonstans där det inte ska vara (och inte hittar det sen) blir jag helt tokig. Använder till väldigt mycket, men framförallt är det vegetariska biffar och sådant som jag tycker det är grymt.

VAD JAG GILLAR MED MITT RIVJÄRN
 • Jag behöver ett rivjärn för att göra ex falafel och olika sorters biffar. Nu i äppeltider river jag även mycket äpple och har på gröt etc
 • Den ersätter en vitlökspress. Jag tappade bort min vitlökspress för ett tag sedan och har inte brytt mig om att köpa en ny. Funkar ju fint att riva!
 • Jag river ost etc som håller på att bli tråkig och fryser in. Just ost måste en ju ha ett rivjärn till!
VAR HITTAR JAG ETT RIVJÄRN, OCH VAD ÄR PRISET?

Rivjärn finns likt matlådan nästan överallt och i alla prisklasser! Jag “snodde” mitt hemifrån, när jag flyttade till eget. När det gäller rivjärn och sådant är mitt bästa tips att kolla på typ secondhand- butiker. Finns alltid sådant för ett par kronor. Går säkert att lägga hur mycket pengar som helst på rivjärn också om en vill ?

4.  EN BRA OCH STOR GRYTA

Att laga mycket mat på en och samma gång är något jag tycker är grymt, och jag använder en gryta från Le Creuset till nästan alla mina storkok. Jag har tre kastruller till i olika storlekar, men föredrar denna för att laga stort. Dels för att det får plats mycket (grytor finns ju i olika storlekar) men i denna kan jag laga 8-10 portioner och för att den är så lättrengjord. Om det ex brinner fast i kastruller så upplever jag att det kan vara trixigt att få bort men i den här är det väldigt enkelt.

VAD JAG GILLAR MED MIN GRYTA
 • Kan laga mycket mat på en och samma gång i den, ca 8-10 portioner (beroende på vad jag lagar)
 • Lättrengjord
 • Kan användas i ugn
 • Håller värmen länge vid servering
VAR HITTAR JAG EN SÅDAN GRYTA, OCH VAD ÄR PRISET?

Det finns ju massor av grytor och för ett sådant här köp är det viktigt att fundera på hur stor man vill att den ska vara. Den här kostar ca 1900 kronor (finns flera ställen som säljer just Le Creuset) och det finns ju massor av märken mm.

5. SPIRALIZER

Min nyaste favoritpryl! Detta är egentligen en sak som jag tycker är helt nödvändig, men en sak jag inte vill vara utan. Främsta anledningen till att jag tycker så, så, så mycket om den är att det är så roligt och lätt att göra mycket trevligheter av grönsaker. Och jag är ju superför att äta mycket grönsaker.

VAD JAG GILLAR MED MIN SPIRALIZER
 • Det är skitkul att använda den!
 • Jag blir peppad att äta massor av goda och billiga grönsaker i säsong
 • Det blir så vackert av alla rotfrukter, äpplen mm vilket för mig gör det roligare att äta grönsaker. Grönsaksspagetti, sallader, torka äpplen mm för att nämna några
 • Enkel att göra ren
VAR HITTAR JAG EN SPIRALIZER, OCH VAD ÄR PRISET?

Jag har inte botaniserat runt särskilt mycket när det gäller just spiralizers. Det verkar finnas i olika material, olika prisklasser och därmed också lite olika förmåga på de olika spiralizers. Men nätet verkar krylla av dem i alla fall, så bara att googla om du vill se flera olika sorter. Jag skulle inte köpa någon som inte klarar rotfrukter exempelvis eftersom det är det jag främst vill använda den till, alltså för mig inte värd ett lägre pris. Denna kostade 400 kronor är jag upplever den som väldigt robust och tålig. Men jag har ju bara haft den i två veckor, så kan inte göra en längre utvärdering än så. Dock sjukt nöjd hittills och jag har testat väldigt många olika grönsaker att spriualiza!

8 Kommentarer

 1. Hanna

  Vilka bra tips! Har också matlådorna från Clas och tycker de är 100% toppen 🙂

 2. Stina

  Hej!

  Hur många liter är din Le cruset gryta på?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   4,2 liter är den på ! 🙂

 3. Louise

  Hej, kommer du även sätta ihop något julbord?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Japp, det kommer i början på december 😀

   Håll utkik!

 4. M

  Jag förstår att länkarna du har på sidan är affiliate-länkar som troligen finansierar sajten.
  Men.. Med tanke på att hela idéen med sajten är att det ska vara så billigt och prisvärt som möjligt,
  så tycker jag ändå att du kunde länkat till andra saker än bara de du har affiliate länk till.
  Som ett exempel kunde du ha länkat till IKEA’s matlådor som kostar hälften mot vad Clas Ohlssons variant kostar 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Tack för din input. Det här inlägget skapades på önskan från mina följare där jag hade tipsat i en livesändning om mina favoritprodukter jag har hemma och därför har jag länkat till produkter jag har testat. När jag skrev artikeln hade jag inte testat IKEAS matlådor varför jag inte länkade till det. IKEAS är säkert bra, jag har aldrig själv köpt dem. Men. Kollade lite nu och kan inte hitta att de kostar häften mot Clas Ohlsons? 1-liters kostar 29 kr? Och 0,6 liter kostar 25 kr? Det är ju visserligen några kronor billigare men var har du hittat dina? Sen vill jag också lägga in att affiliatelänkar inte på långa vägar finansierar den här sajten.

   Allt gott
   Hanna

 5. Eli

  Finns inte den där spiralize-funktionen på ditt rivjärn eller en enkel osthyvel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *