40 billiga aktiviteter att göra i höst

Nu är det höst, ja så är det! På många sätt skönt tycker jag. Jag gillar verkligen hösten, men ibland kan jag känna att det står lite still i huvudet när frågan ”vad ska vi hitta på?” kommer på tal. Det får ju gärna ej kosta skjortan samt vara en hållbar aktivitet. Därför har jag här skrivit ihop ett inlägg att ta till när inspirationen tryter. Jag gick även ut med frågan på instagram, och fick så många inspirerande tips av mina följare.  Så istället för 20 tips, som jag hade tänkt först, blev det en lista med 40 tips. Tack för hjälpen!

1. Hemmabio

Tänd ljus, poppa popcorn och dra ner persiennerna. Släng ner soffkuddarna på golvet! Och gör en mysig hemmabio! Finns ju flera tjänster där det är rätt billigt att hyra en film, eller kolla in gratisalternativen som ex SVTPlay eller Cineasterna om du har det via ditt bibliotek.

Vi har ingen tv, varken hemma eller i stugan. Men vi har en projektor i stugan vars prime time är den här årstiden. Det är så mysigt att titta på film! Ser fram emot att se mer film i höst, och lite annat än Frost (som vi sett tvåsiffriga gånger)

 

2. Starta middagsklubb

”Halv åtta hos mig”- det populära middagsklubbskonceptet. Laga mat en kväll, och bli serverad mat resterande?? Drömmigt upplägg ju. Eller varför inte matlådeklubb? Ses hemma hos någon och laga veckans matlådor tillsammans?

3. Laga mat med en vän- digitalt

Att laga mat tillsammans är ju så mysigt, men om det känns svårt att få till fysiskt? Under corona var vi nog många som blev experter på att hänga digitalt, och jag kan faktiskt fortfarande uppskatta det (även om det inte slår att ses irl). Men om t ex avståndet är långt, varför inte slå på FaceTime och laga mat tillsammans? Kanske vill du få in mer vegetariskt, eller kirra matlådorna men vill ha draghjälp. Teama ihop och välj recept varannan gång!

4. Biblioteket

Att biblioteket är en guldgruva är vi nog många redan ense om. På biblioteket kan en ju ofta ta del av mycket mer än ”bara” böcker (som om inte det vore nog!). Tidningar, ljudböcker (ex via Libby), film (som ex Cineasterna som nämnts ovan) men också massor av föreläsningar och olika aktiviteter. Kolla in ditt lokala bibliotek redan nu?

5. Starta bokklubb

Och som en följd av föregående tips med biblioteket: gå ihop i en bokklubb och få ta del av andras tankar kring boken du läser. Jag har precis själv gått med i en och det känns som om de träffarna kommer förgylla den här hösten. Även roligt att få läsa sådant som en kanske inte själv hade valt.

6. Anordna en klädbytardag

Visst behöver en inte handla för att uppdatera sin garderob. Anordna en klädbytardag! Låt vänner komma hem till dig och ta med ett antal plagg som sedan får byta ägare. Cirkulär konsumtion for the win!

7. Anordna en bokbytarkväll

Byt böcker med varann! Precis som kläder så står ju även många böcker i hyllan och kanske inte gör så mycket väsen av sig. Varför inte låta dem vandra vidare? Anordna en mysig bokbytarkväll och byt böcker med dina vänner. Och vips var ett gäng julklappar redan ordnade?

8. Fixa ätbara julklappar

Häromdagen var det 100 dagar kvar till julafton. Låter långt men poff har tiden försvunnit och det är den 20:e december och bara några dagar kvar till jul. Vill du göra mer hållbara och billiga julklappar brukar det vara en fördel att vara ute i god tid, så en slipper stressköpa något. Varför inte göra ätbara julklappar? Svampsalt? Äppelmos? Fermenterade grönsaker?

9. En utekaffe i skogen

Skogen, skogen, skogen! Vad behövs mer egentligen i höst? Att vara ute mer under höst är väl ändå det bästa? Vill du göra det riktigt enkelt och underbart: ta med en kaffe ut. Sitt någonstans. Njut. Det är gott så. Vill du avancera enkelt kan du slänga ihop ett par bananbollar som får göra sällskap.

10. Höstbada

Att bada på hösten tycker jag själv inte är fullt lika jobbigt som på vintern, eftersom det inte blir så där tvärkallt efteråt. Men det piggar ändå upp skönt! Och om du vill fortsätta in i vinterbadandet kan det vara en skön mjukstart att hoppa i plurret på hösten.

11. Laga mat på stormkök

Ja men självklart kommer det tipset även här! Att gå iväg i någon, till några timmar och laga lite mat ute är så mycket livskvalitet. Här på hemsidan finns massor av tips på olika rätter att laga på stormkök. Receptet nedan är en favorit, currygryta med äpple och kikärtor.  Har du inget stormkök? Spana in tips #37

Sväng ihop en god rätt på stormkök, och njut. Ibland är livet enkelt.

12. Gå en dagsvandring

Leta upp en fin runda nära där du bor, packa matsäck och bara var ute i några timmar. Motion, frisk luft, bortkoppling från allt annat. Det är så otroligt nice!

13. Sov i en gratisstuga

Visste du att det finns flera stugor i landet som är tillgängliga för allmänheten och som du kan få övernatta i helt gratis? I boken Stuglandet skriven av Kjell Vowles och Moa Karlberg finns tips på flera stugor som du kan bo i. Wow!

Uppe på Baljåsen, Dalslands högsta topp, finns en av Sveriges fina stugor som bjuder in till fria övernattningar.

 

14. Lek yogastudio hemma

Dvs gör yoga! Det finns mängder av gratisyoga att ta del av på Youtube. Tänd ljus, kanske sätt på lite lugn musik, rulla ut en yogamatta (om du har- annars funkar en vanlig matta ofta fint) och yoga. En populär yogakanal är Yoga with Adriene, som även har flera olika utmaningar du kan ta dig an, ex att yoga i 30 dagar i följd.

15. Gör en insats för naturen och plocka skräp

Slå två flugor i en smäll: få frisk luft och plocka skit i naturen. Ja, alltså inte som i bajs men oj vad mycket skräp man tyvärr kan hitta. Ta på dig handskar och ta på dig skräpglasögonen och plocka. Vill du samtidigt hjälpa forskare att förstå hur mycket skräp som finns i naturen? Anmäl dig till Plastexperimentet ( pågår fram till 13 oktober). Eller Plogga! Dvs jogga och plocka skräp samtidigt.

16. Gör något vackert av fynd i skogen

Hösten är ju den allra vackraste årstiden med alla sina färger (tycker jag!). Ta med dig lite av naturen hem, ex fina löv som ligger på marken och bind ex en höstkrans eller gör en fin höstbukett! Eller ett fint kollage att ha på väggen hemma! Plocka kottar, barr, ekollon mm, det är nog bara fantasin som sätter gränser här och gör den det kan du garanterat googla och få upp roliga förslag av alla kreativa kreatörer där ute!

17. Plocka svamp

Det mest givna hösttipset av dem alla? I år är ju ett riktigt kanonår för svamp, vilket gör det mycket roligare att både leta och plocka! Svamp brukar ju dessutom att gå att hitta långt in på hösten. Så bara att ge sig ut och leta! Hittar en mycket har en ju dessutom sysselsättning ett tag framöver i form av rensa, torka, förvälla.

18. Plocka fallfrukt

Hösten = frukt- och bärtider! Det vill vi ju ej ska gå till spillo! Har du inget eget fruktträd? Kolla in Fruktkartan, där kan du se var du kan plocka frukt på allmänna platser och parker i ditt område. Plocka och ät eller gör saft/sylta mm. Kanske göra ett gott fallfruktsmos eller fallfruktssylt och ge bort i julklapp? Hållbart och billigt! Och gott!

Från Fruktkartan.se: Inom några hundra meters radie kan jag tydligen plocka plommon, äpplen, rosenkvitten och päron. Lyxigt!!

 

19. Åk på en weekend i en småstad

Svemestra och hemestra pratas det ju mycket om inför sommaren, men det kan vi ju absolut lika gärna göra under alla tider på året. Att besöka mindre städer brukar ofta vara betydligt billigare än större, och också ge känslan av att man hinner mer på kort tid. Kan du dessutom låna eller byta boende med någon så blir det ännu billigare. Annars kolla in om det finns något mysigt litet bed and breakfast eller hotell och stöd en småföretagare.

20. Åk tåg och prova andra lekplatser i ett dygn på samma biljett

Köp en dygnsbiljett via kollektivtrafiken och åk till en annan stad eller ort och prova nya lekplatser? Ett roligt äventyr för små (och stora!).

21. Mysig picknick hemma

Gör en riktigt mysig middag hemma med filt på vardagsrumsgolvet, tända ljus och något gott att äta. Vem har sagt att picknick bara är för sommar och utomhus?

22. Bjud hem någon en vardag

Bjud hem någon en vardag, eller helg för den delen. Men många gånger så förlägger vi det sociala till helgen. Att bjuda hem någon eller flera en vardag förhöjer verkligen känslan av att ”ta tillvara” på vardagen. Rädd att middagen måste vara dyr och ta hundra år? Nej! Att bjuda någon är generöst som det är, maten måste inte vara dyr och avancerad. Gör en god soppa, sätt en deg som jäser över natten dvs sköter sig själv och servera nybakat. Jag lovar att alla kommer tycka att det är dölyxigt att bli bjuden på mat, och det kostar inte så mycket. Självklart kan en även köra en knytis!

24. Besök en 4H-gård

Lär dig om djur och natur på någon av Sveriges alla 4H-gårdar. Kul för barn men även för vuxna (barn). Själv minns jag att jag tyckte det var så roligt att få hoppa i hö!

25. Anordna (eller gå på) en hemmafest

Är det något jag faktiskt saknar ordentligt från mitt ”forna” liv dvs innan barn, så är det hemmafesterna. Det var ju typ alltid så roligt! Och billigt var det också. Alla tog med sig vad de själva ville förtära, man sågs, man hängde, man hade kul! I framtiden vill i alla fall jag ha (och gå på) mer hemmafester.

26. Motionera ute

Springa, jogga, traska, cykla eller besök ett utegym! Hoppa i lövhög! Leta upp en reflexbana och spring/gå i mörkret- spännande! Motion mår kropp och knopp bra av, och att göra det ute i friska luften är ännu bättre?

27. Besök en skördemarknad

Det finns ju så mycket gott som är i säsong under den här tiden. Besök en skördemarknad och stötta en matproducent genom att handla direkt från den. Gå hem och laga mat på det du köpt, och kanske kombinera det med tips nr 22 och bjud någon på det du lagat.

En säsong att frossa i!

28. Gå ut på promenad och samtala

Sms, messenger, whatsapp mm i all ära. Men att snacka med en vän eller släkting är så underskattat, visst? Jag får ofta själv påminna mig om detta, för jag fastnar lätt i att skriva meddelanden eller att prata in röstmeddelande till folk. Det är ju absolut ett sätt att hålla kontakt men samtalet uteblir då. Så gå en promme med en vän! Eller ring! Ni minns den där grundfunktionen våra mobiler har ;). Ta en härlig promenad samtidigt. Samtal + relationsvård + rörelse + frisk luft i ett litet fint kinderägg.

29. Ha en målarkväll

Ta fram färg, kritor eller annat och måla! Måla med vänner! Inte för resultatet utan för att det är roligt att hålla på med färg och att vara kreativ.

30. Prova discgolf

Jag trodde faktiskt först att discgolf hette disco-golf. Det hade nog varit ett sätt för mig att bli mer intresserad av golf i alla fall (jag kommer från en golffamilj och jag har inte anammat golfandet själv). Discgolf eller frisbee-golf däremot är mycket roligare, tycker jag! Kanske mest för att man ofta är ute i skogen, och det är ju alltid najs liksom!

31. Samlas runt en eld (eller sitt själv)

Att sitta runt en eld är så rogivande. Få igång den, känna värmen, höra den spraka- ja visst är det något uråldrigt som väcks i en då?

Att sitta och titta in i en eld är inte annat än fascinerande och avkopplande, eller hur?

32. Gå på museum

Spana in de olika museum som finns där du bor, pågår det någon spännande utställning just nu?

33. Geocaching

Geocaching beskrivs som ”världens största skattjakt”. Du letar skatter som folk har gömt, och upptäck din stad och natur på köpet!

34. Ta med cykeln på tåget och upptäck en närliggande stad

Lite på samma tema som tips #20, köp en dagsbiljett och upptäck en närliggande stad. Men ta även med cykeln! Att cykla är ju ofta ett otroligt smidigt sätt att ta sig fram i en ny stad då du hinner se så mycket. Eller så stannar du hemma i den staden du är i, men utforskar nya platser via cykeln.

35. Hälsa på en släkting

Jag tror inte jag är den enda som känner att jag borde hälsa på några av de äldre i min närhet oftare. Ta med lite fika och åk dit och prata lite.  Oftast behövs inte så mycket mer för att göra någons vecka.

36. Sällskapsspelsklubb

Gillar du att spela sällskapsspel? Starta en sällskapsspelsklubb! Spela ett nytt spel varje gång. Spelen kan köpas second hand, deltagare tar med eller lånas på biblioteket där det är möjligt.

37. Låna ute- eller sportgrejer på Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast för utrustning för sport- och friluftsliv. Så väldigt bra! Tält, flytvästar, stormkök, fiskespön, skridskor mm. Spana in din närmsta Fritidsbank här. 

38. Fiska

Och som följd av ovanstående tips: fiska! Att stå och meta och vänta och vänta och vänta, är både spännande, kanske bitvis lite långtråkigt men ett härligt sätt att vara ute. Och blir det napp är det ju dessutom gratis mat. Kom ihåg att kolla in vilka regler som gäller för fiskekort osv.

39.  Vandringsweekend

Ägna en hel helg åt att vandra! Det kanske inte blir gratis men behöver inte bli så dyrt heller. Ta tåget eller annan kollektivtrafik till ett närområde (men kanske ändå nytt så det blir extra spännande). Sov i vindskydd eller tält. På många ställen finns ju ofta små hotell eller bed and breakfasts i anslutning till vandringsområdena. Såklart dyrare än om du sover ute men ofta betydligt billigare nu under lågsäsong än under sommaren. Får jag tipsa om ett område så måste jag ju nämna Kroppefjäll, i Dalsland (ja jag är partisk).

40. Grilla korv eller utemacka

Grilla korv är kanske inte en stor överraskning att en kan göra, men det är trots allt mysigt? Och enkelt! Varför inte göra det en vardagkväll, efter jobb/förskola/skola. Var ute tills det är dags att sova (ta med varma kläder, för när solen går ner blir det kallt) Lyxig vardagskväll får en väl leta efter?  Och trött på att grilla korv så vet ni väl alla vid det här laget att jag vurmar varmt för att grilla utemackor. 

 

Så, det var 40 tips det! Nu känner jag att jag får sätta stopp, gör vi en sak om dagen så har vi att göra nästan tills det har blivit vinter ;). Något tips du blir extra sugen på? Själv vill jag vara ute så mycket jag bara kan- jag blir  b la väldigt nyfiken på att testa geocaching. Och så ska vi ha en veckas höstsemester i Dalsland snart och då får jag förhoppningsvis chansen att införliva massor av utetips. Vill också ha en mysig middag på golvet, hemmabio och så läsa massor. Det blir en fin höst, det känner jag på mig. Om du vill lägga till något så tips får du gärna skriva en kommentar.

14 Kommentarer

 1. Tessan

  Vilken härlig lista! Så mycket inspiration och en del påminnelser om saker jag inte gjort på ett tag. En enda grej jag kom på ytterligare – nämligen syjunta! Eller kanske mer som pysselträff. Dra ihop några vänner och träffas hos varandra med enda gemensamma nämnaren att handarbeta/pyssla med det var och en gillar. Sååå mycket trevligare att göra saker ihop! Sist vi träffades så både stickades, virkades, målades och broderades det under både prat och skratt 😍

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vad fint att höra att du fick lite ny och nygammal inspiration! Och vilket bra tillägg- det låter verkligen supermysigt! Och också som ett kunskapsutbyte? I alla fall för en sån som mig som absolut inte kan så mycket om hantverk hade lärt mig otroligt mycket av en sådan träff. Tack för det!

   • Annelie Nilsson

    Härliga tips! För några år sedan läste jag en tidningsartikel om Portionen under tian. Så kom jag i kontakt med bloggen. Tycker inte matlagning är så kul men drivet är att jag njuter med alla sinnen av att spisa god mat. Det var alltså recepten som lockade. Men på sistone har jag börjat läsa om de naturutflykter som du och och andra på bloggen berättar om. En av mina vänner traskar omkring i skog och mark men de andra är väl som jag. Men nu har jag börjat känna att jag också vill ut i naturen, skapa egna upplevelser, eftersom livsbejakelsen i era skildringar inte gått mig förbi. Jag har t.o.m. så smått börjat försåtligt bearbeta ett par stugsittarvänner. Vi har ju vacker natur inpå knutarna där jag bor. Och så ska jag ansluta till min naturvän vid tillfälle. Boktipset om gratisstugor var särskilt intressant. Hitta ut-appen som signaturen Marianne skriver om är också fin info.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

     Vad fint att få läsa detta Annelie, blir så glad för det. Dels att du lockades av recepten men också att du lockas av naturupplevelserna. Det är en av mina största drivkrafter med den här sidan och mitt instagramkonto, att visa att det är enkelt och roligt och härligt att komma ut i naturen. Glad över att höra att du också börjar hitta nyfikenheten för det!

 2. Susanne Jungblom

  Gå på konsert på lokala musik-/kulturskolan, ofta gratis eller lågt pris för inträde
  Gå på konsert/musikgudtjänst i kyrkan

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Åh, bra tips!

 3. Marianne

  Orientera med Hitta ut appen. Finns på flera orter och är gratis. Kul sätt att komma ut i naturen.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vilket fint tips, tack!

 4. Lars Ivarsson

  Har man en cykel och en ryggsäck/cykelkorgar, så kan man ge sig ut på en enklare bikepacking (cykel camping) tur, istället för att åka tåg eller bil till platser som ligger en bit ifrån bostaden

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vilket bra tips! Låter superhärligt!

   • Lars Ivarsson

    Det är det, samt att det är ganska beroendeframkallande.

    För de som är intresserade av vad jag pratar om, så rekommenderar jag att man besöker Ryan van Duzers youtube kanal och letar reda på spellistan: cycling the length of Sweden.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

     Tack för tipset!

 5. LM

  Tack för bra höstpepp! 🙂
  Följer dig på insta och tycker du har väldigt många bra idéer! Lägg gärna upp fler såna här listor där om du får möjlighet! Det är jätteuppskattat! 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Tack, vad glad jag blir! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *