Potatissoppa och vitbönröra med örter och citron

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 30 min
9 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Detta är lite av en vardags-hjälte-soppa! Den är superenkel och snabb att göra och går dessutom att variera utifrån grönsaker och kryddor man har hemma. Om man har lite tid och ork kan de kokta stora vita bönorna gå direkt i soppan men här har vi istället gjort en örtig, syrlig bönröra av dem som passar fint på en bit bröd. Här med knäckebröd men har du lite tid kan du baka dina egna kalljästa frallor till!

Följer du 300-kronorsveckan januari 2021 är tanken att du gör denna ärtröra istället för bönröran.

Tillagning

Skala och finhacka löken. Skala potatis och morötter (vid behov) och skär i bitar. Fräs lök, potatis och morötter i lite olja i en stor kastrull i ett par minuter. Tillsätt buljongtärningar, sambal oelek, örter och vatten. Låt koka i ca 20 min eller tills potatis och morötter är genomkokta. Tillsätt tillsist grädden och servera.

Medans soppan kokar kan du göra bönröran. Mosa de vita bönorna med en gaffel eller i en mixer. Rör ner olja, saften av citronen, örterna och salt. Vill du ha en "lösare" röra kan du tillsätta lite vatten för önskad konsistens.

Servera soppan med bönröran och en bit bröd.

10 Kommentarer

 1. Maria

  Fick tips om potatissoppa med bönröra och hade alla ingredienser hemma, så jag gjorde den. Absolut det godaste jag ätit på länge. Gjorde bara en portion, nu ska jag göra fyra. Har delat länken till flera personer i min närhet, för det går ju inte att undanhålla dina vänner något så gott och enkelt. Allt gott!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Underbart att höra! Tack för att du delar 🙂

 2. Vega

  Så himla, himla god alltså! 😍😍

 3. Linn

  Hej!
  Vad är örtagård? Googlade och fick en massa fina bilder på örter i trädgårdar. Det var trevligt, men det hjälpte mig inte.. 🙁

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Testa örtagårdskrydda istället så ska det nog gå bättre, det är en blandning av många olika kryddor 🙂

 4. Iian

  Tyckte att det lät och såg gott ut, så jag bestämde mig för att göra en själv. Jag var mycket skeptisk när den var klar, men vad fel man hade! Så sjukt god, tack!

  • Mia

   Precis min reaktion men såå god!

 5. Sara

  Mmm, denna soppan simmar gott i magen! Hade bönorna rätt i soppan och serverade med pitabröd. Det blev mumsigt!

 6. Anna

  Mycket trevlig soppa. La till vitlök, tog lite mindre vatten och hade även hälften av bönorna i soppan. Barnen åt glatt vilket var underbart då Båda är kräsna och ratar mycket. Så den här gör vi igen garanterat 🙏 tack för receptet.

 7. Emma Larsson

  Väldigt god soppa och ännu godare dagen efter!! Så gör en stor batch!
  Jag hade inte örtagårdskrydda men örtagårdskrydda dressingmix. Det blev gott det också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.