Potatissoppa och vitbönröra med örter och citron

Tid 30 min
9 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Detta är lite av en vardags-hjälte-soppa! Den är superenkel och snabb att göra och går dessutom att variera utifrån grönsaker och kryddor man har hemma. Om man har lite tid och ork kan de kokta stora vita bönorna gå direkt i soppan men här har vi istället gjort en örtig, syrlig bönröra av dem som passar fint på en bit bröd. Här med knäckebröd men har du lite tid kan du baka dina egna kalljästa frallor till!

Följer du 300-kronorsveckan januari 2021 är tanken att du gör denna ärtröra istället för bönröran.

Tillagning

Skala och finhacka löken. Skala potatis och morötter (vid behov) och skär i bitar. Fräs lök, potatis och morötter i lite olja i en stor kastrull i ett par minuter. Tillsätt buljongtärningar, sambal oelek, örter och vatten. Låt koka i ca 20 min eller tills potatis och morötter är genomkokta. Tillsätt tillsist grädden och servera.

Medans soppan kokar kan du göra bönröran. Mosa de vita bönorna med en gaffel eller i en mixer. Rör ner olja, saften av citronen, örterna och salt. Vill du ha en "lösare" röra kan du tillsätta lite vatten för önskad konsistens.

Servera soppan med bönröran och en bit bröd.

7 Kommentarer

 1. Maria

  Fick tips om potatissoppa med bönröra och hade alla ingredienser hemma, så jag gjorde den. Absolut det godaste jag ätit på länge. Gjorde bara en portion, nu ska jag göra fyra. Har delat länken till flera personer i min närhet, för det går ju inte att undanhålla dina vänner något så gott och enkelt. Allt gott!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Underbart att höra! Tack för att du delar 🙂

 2. Vega

  Så himla, himla god alltså! 😍😍

 3. Linn

  Hej!
  Vad är örtagård? Googlade och fick en massa fina bilder på örter i trädgårdar. Det var trevligt, men det hjälpte mig inte.. 🙁

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Testa örtagårdskrydda istället så ska det nog gå bättre, det är en blandning av många olika kryddor 🙂

 4. Iian

  Tyckte att det lät och såg gott ut, så jag bestämde mig för att göra en själv. Jag var mycket skeptisk när den var klar, men vad fel man hade! Så sjukt god, tack!

 5. Sara

  Mmm, denna soppan simmar gott i magen! Hade bönorna rätt i soppan och serverade med pitabröd. Det blev mumsigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.