Svamprisotto med rödbetor i ugn

En av mina absoluta favoriträtter är risotto. Krämigt, geggigt och gott. Få ingredienser, mycket smak. Den traditionella risotton innehåller parmesan, men här är det istället den mer prisvärda varianten ”vanlig” ost som används. Lite vin i förhöjer det hela, har du lite vin över- släng i det.  Är man av den sorten att man vill att rätten ska laga sig själv är risotto ett dåligt matval. Här måste du röra MYCKET. Annars suger inte riset upp buljongen bra, vilket gör att risotton blir trist. Put in some effort, and it will pay- jag lovar!

 

Svamprisotto med rödbetor i ugn
4 portioner

Kostnad: ca 9 kr/ portion
Vego: Ja. Gör vegansk genom att använda veganskt ostalternativ.
Tidsåtgång: ca 45 min

4 dl arborioris (7 kr) 
1 tärning grönsaksbuljong (2 kr)
10 dl vatten 
300 g färska champinjoner (10 kr) 
1 gul lök ( 1kr) 
1 vitlöksklyfta
1 kg färska rödbetor (12 kr) 
1-2 dl riven ost, gärna av starkare sort t ex Präst (5  kr)
Ev 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
Olja till stekning och ugnsrostning 
Salt, peppar 

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och dela dem i mindre bitar. Lägg i ugnssäker form, ringla olja över och salta och peppra. In i ugnen på mellersta falsen i ca 30 min.
Skölj champinjonerna och ansa bort jord. Dela i mindre bitar, stek tills de är mjuka. Ställ åt sidan.
Gör en grönsaksbuljong genom att koka upp ca 1 l vatten och lägg i en grönsaksbulongstärning.
Hacka lök och vitlök, fräs i en större kastrull tills löken är mjuk ( ska dock ej brännas så använd medelhög värme och rör runt en del). När löken är mjuk, blank och fin så lägger du i riset. Rör om.
Häll på buljong successivt, cirka 1 dl åt gången. Rör om till buljongen har sugits upp. Upprepa detta tills buljongen är slut. Om du vill ha i vin så rör i det på slutet.
Avsluta med att röra i den rivna osten, och champinjonerna.
Salta och peppra efter tycke och smak.
Servera med de ugnsrostade rödbetorna.

Enjoy!

risotto

Ibland när man dricker vin, så blir det ju lite över. Häll absolut inte ut det, frys in det! Antingen i små plastpåsar, eller i frystärningar. Då är det så himla lätt att ta fram nästa gång man behöver en smakhöjare i t ex en sås, eller som nu,  i risotton.

4 reaktioner på ”Svamprisotto med rödbetor i ugn

  1. Mkt gott och mättande. Det enda negativa var att det var svårt att hålla sig till en portion. Men det kan ju vara OK när det är så billigt 🙂

  2. Verkligen jätte gott! Eftersom det är svamptider nu så hade jag i kantareller istället för champinjoner, så det blev ännu billigare :-). Ibland glömmer man av att riktigt bra och god mat inte behöver kosta skjortan. Verkligen uppskattat med lite inspirerande tips!

  3. Gud vilket härligt recept! Måste testas. Rätten är ju dock inte vegansk när vanlig ost används i risotton :).

    • Hej Julia! Det har du helt rätt i – för att risotton ska bli vegansk krävs veganskt ostalternativ. 😊 Hoppas du kommer att gilla rätten, den är en storfavorit här på bloggen! Hälsningar Portionen under tian genom Maria

Kommentera