Tomatsoppa med ört, -tomat och fetabröd

Tid 60 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Tillagning

Börja med att göra bröddegen. Smula jästen i en bunke. Slå på det fingervarmt vatten och rör om. Rör i salt och olja. Rör i mjöl, så att du har en bra deg som du kan knåda. Knåda i någon minut. Jäs under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Skala och finhacka vitlöken. Fräs i en kastrull med lite olja tills att den mjuknar (den ska inte brännas vid). Skölj linserna och häll i kastrullen tillsammans med buljong, oregano, basilika och sambal oelek. Låt fräsa ett par minuter. Tillsätt tomat och vatten och låt koka på svag värme tills linserna mjuknat, ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar.

När degen jäst klart: lägg på mjölat bord och forma rektangulärt så att du får en deg som är ca 10 cm bred, 30 cm lång och ca 2 cm hög (man kan egentligen forma den lite hur man vill). Strö på oregano, hackade soltorkade tomater och smulad fetaost. Tvista eller snurra brödet grovt och lägg in i ugnen ca 10 min.

Bryt brödet och severa till soppan.

9 Kommentarer

 1. Henrik Johnsson

  Blev mer some gröt

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Henrik, menar du att den blev mer som gröt än som soppa? I så fall kan du ha i mer vätska för att få den mer ”soppig ”tex. vatten eller passerade tomater. 🙂

   • Anna

    Min soppa blev också ganska grötig men jag hade mer vatten i och sen silade jag den. Blev jättegott!
    Det bortsilade använda jag just som pizzasås och det blev super.

    • Anna

     Ps. jag mixade soppan innan jag silade den.

 2. Samuel

  Hej Hanna!

  Kan man använda andra mjölsorter t ex grahamsmjöl istället för vetemjöl till brödet? 🙂

  Vänliga hälsningar,

  Samuel

 3. Helena

  Supergott både soppa och bröd ?

 4. Andreas

  Hej! På min skärm står det bröd som överskrift på det som verkar vara ingredienser till soppan, och vice versa? Tack för recept och allt! 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Tack för att du är uppmärksam, det gick nog lite snabbt i hemsideflytten där. Nu är det i sin ordning igen 🙂

 5. Rasmus

  Alltså bryr mig inte om den blev mer grötig än tänkt, herregud vad god den var!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kurs (fullbokad) – För snåljåpar & planetälskare

Hösten 2020 kommer vi öppna upp för en liten grupp att gå kurs med oss här i Göteborg! 5 tillfällen á 3 timmar fördelande över 10 veckor.

Läs mer här

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.