Svamprisotto med rödbetor i ugn

Svamprisotto med rödbetor i ugn

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 45 min
co2 0.5 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En av mina absoluta favoriträtter är risotto. Krämigt, geggigt och gott. Få ingredienser, mycket smak. Den traditionella risotton innehåller parmesan, men här är det istället den mer prisvärda varianten “vanlig” ost som används. Jag har också använt grötris istället för arborioris som fungerar lika bra. Lite vin i förhöjer det hela, har du lite vin över- släng i det.  Är man av den sorten att man vill att rätten ska laga sig själv är risotto ett dåligt matval. Här måste du röra MYCKET. Annars suger inte riset upp buljongen bra, vilket gör att risotton blir trist.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och dela dem i mindre bitar. Lägg i ugnssäker form, ringla olja över och salta och peppra. In i ugnen på mellersta falsen i ca 30 min.

Skölj champinjonerna och ansa bort jord. Dela i mindre bitar, stek tills de är mjuka. Ställ åt sidan.

Gör en buljong genom att koka upp ca vatten och lägg i grönsaksbuljongtärningen.

Hacka lök och vitlök, fräs i en större kastrull tills löken är mjuk (ska dock ej brännas så använd medelhög värme och rör runt en del). När löken är mjuk, blank och fin så lägger du i riset. Rör om. Häll på buljong successivt, cirka 1 dl åt gången. Rör om till buljongen har sugits upp. Upprepa detta tills buljongen är slut. Om du vill ha i vin så rör i det på slutet.

Avsluta med att röra i den rivna osten, och champinjonerna. Salta och peppra efter tycke och smak. Servera med de ugnsrostade rödbetorna.

Arborioris funkar också alldeles utmärkt att använda till risotto. Du tar då samma mängd.

Vegansk variant

Byt ut osten mot växtbaserat alternativ.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 3.9 / 5. Antal röster 19

Inga betyg ännu

12 Kommentarer

 1. Fia

  Väldigt god! Brukar göra svamprisotto, men gillade att ha rödbetor till. Det kan säkert utökas med andra rotfrukter efter tycke och smak.

 2. Julia

  Så gott! Blir absolut en ny favorit här hemma. Glömde köpa ost så smulade på lite fetaost istället och det blev också super!

 3. Carina

  Ska det verkligen vara 1 tärning till 1l vatten?

  • Rozi

   det är vad jag brukar använda

 4. Gülay

  Hej
  Ni brukar inte svara här för det mesta men jag frågar på. I vanlig risotto brukar man lägga vinet först innan buljongen så att den kan dunsta av. Men här ska vinet läggas mot slutet varför? Jag undrar också räcker det verkligen med en buljongtärning till 1 liter vatten?

 5. Frida

  Lite mycket ris blev det hos mig, blev en 5:e portion. Däremot hade jag dubbla mängden svamp, det kändes alldeles för klent med 50g/port i en -svamp-Risotto… men god blev den! (Y)

 6. Hannah

  Ska man tvätta/skölja riset innan man använder det?

  • Rozi

   Brukar inte jag göra när jag gör risotto. Blir bra ändå

 7. Sara

  Gjorde detta receptet med blandad svamp från skogen idag; kantareller, trattkantareller och blek taggsvamp -det blev supergott!

 8. Hedda

  Supergott, men det tar långt över 45 minuter… 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   För mig brukar det ta ca 45 min, men tidsangivelsen stämmer inte riktigt om man gör till fler än 4. Då tar det lite längre tid att skala rödbetor etc. Risotton kan också ta lite längre tid om man använder en smalare kastrull, då tar det längre tid för buljongen att kokas in. Så det kan vara ett tips, att använda en kastrull som är lite vidare.

 9. Hanna

  Riktigt god risotto! Enkelt och bra recept. Jag hade i vin innan buljongen och använde två buljongtärningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FÖRHANDSBOKA SIGNERAT EX av Mellanmålen – recept och tips för en enklare vardag

Nu kan du förhandsbeställa ett signerat ex av MELLANMÅLEN – Recept och tips för en enklare vardag