Enkel rabarberkompott

Receptet passar extra bra under:
Sommar
Tid 15 min
1 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Har du rabarber i trädgården? Eller känner någon som har? Vilken skatt! Då kan du göra mycket kul, b la den här rabarberkompotten.
Den här rabarberkompotten gjorde vi när vi var ute och tältade med Markus Torgeby. Då åt vi gröt med denna kompott på morgonen. Mycket gott! Det här är en rätt osöt och syrlig variant på rabarberkompott, självklart kan du addera mer socker om du vill. Går att äta till så mycket, bland annat blir den otroligt god i den här smoothien. Har du mycket rabarber? Passa på att laga mycket och frys in så har gottekompott även efter rabarbersäsongen. Går också fint att laga på fryst rabarber.

Tillagning

Skär rabarbern i bitar, och ansa ev om rabarbern är lite “träig”. Lägg bitarna i en kastrull, strö över sockret och stött kardemumma. Häll på vatten (börja med den mindre mängden) och låt koka upp. Låt koka på svag - medelvärme tills det kokat ihop. Tar ca 10 minuter.

Späd med mer vatten om du vill ha lösare konsistens. Vill du ha tjockare kan du blanda lite potatismjöl med vatten och röra i under kokning. (Det gjordes ej här)

Ät till gröt, glass, yoghurt, smoothie.

Hållbarhet: Håller ca 1 vecka i tätförsluten burk i kylen. Går att frysa in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.