Svampsoppa med vita bönor och timjan

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 30 min
10 kr/portion
0.4 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En smarrig slät soppa som du egentligen kan göra på vilken matsvamp som helst, just nu kanske det finns massor av fina kantareller i skogarna och då kan du byta ut champinjonerna till dem. Servera med ett gott bröd tex. detta hembakta, kalljästa som du kan låta stå och jäsa i kylen under natten. Då får du både en god macka till frukost och ett gott bröd till kvällens soppa!

Tillagning

Skala och hacka lök grovt. Stek på medeltemperatur i en stor kastrull, löken ska mjukna men inte brännas vid. Tillsätt timjan och hackade champinjoner och stek ytterligare någon minut. Häll över vatten, grädde och buljong och låt koka i ca 5 min. Tillsätt de kokta vita bönorna och låt dem bli varma. Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och citron. Servera med ett gott bröd.

7 Kommentarer

 1. Julia

  Jag och en kompis lagade denna på varsitt håll, och bådas blev väldigt lösa i konsistensen (och då hade ingen av oss i den totala mängden vätska). Kan vi ha gjort något fel eller är mängden vatten lite för stor i receptet?
  Vissa bönor kanske drar åt sig olika mycket vätska?
  Smaken var väldigt god, och smart att ha mixade bönor i som mättar!

  • Eli

   Jag körde på 2st paket med färdiga stora vita bönor, totalt 460g avrunnen vikt. Blev jättebra, så ett tips bara! Är osäker på hur många dl jag använde

 2. Lena Swartling Schlinzig

  Fantastisk god, kryddade extra med rosépeppar .

 3. Lisa

  Kunde på ett enkelt sätt ta tillvara ett gäng champinjoner som legat länge i kylen och samtidigt använda upp vita bönor som blivit kvar efter att ha gjort en bönröra enligt ett recept jag funnit här tidigare i veckan. Fick till en mycket god lördagssoppa som avnjöts efter en härlig tur i nysnön. Kändes så bra att kunna ta tillvara på råvaror och samtidigt få en mycket god middag. Tack för inspirationen!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Härligt att höra! Grymt att kunna ta tillvara på rester sådär 🙂

 4. Malin

  Detta blev första rätten ut på min 300 kronors vecka, men detta är tyvärr inget bra. Väldigt vattnig och smaklös soppa. Tror man behöver dra ner på mängden vatten och använda mer grönsaker i från början.

 5. Maria

  Älskar denna soppa! Jag tar 2-3 dl mindre vatten för en fastare konsistens, men det är ju en smaksak. Receptet är underbart!! Busenkelt dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 23 – Jobbigt att prata pengar?’

Vi ägnar hela avsnittet åt att prata pengar. Kanske främst för att vi tycker att vi måste våga prata mer om pengar och vår relation till dem. Vi kommer in på hur vår egen relation till pengar och sparande/spenderande sett ut, samt buffertar och lite annat som rör ämnet.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt och 75 kr i rabatt som befintlig kund när du använder koden UNDERTIAN75. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.