Svampsoppa med vita bönor och timjan

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 30 min
10 kr/portion
0.4 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En smarrig slät soppa som du egentligen kan göra på vilken matsvamp som helst, just nu kanske det finns massor av fina kantareller i skogarna och då kan du byta ut champinjonerna till dem. Servera med ett gott bröd tex. detta hembakta, kalljästa som du kan låta stå och jäsa i kylen under natten. Då får du både en god macka till frukost och ett gott bröd till kvällens soppa!

Tillagning

Skala och hacka lök grovt. Stek på medeltemperatur i en stor kastrull, löken ska mjukna men inte brännas vid. Tillsätt timjan och hackade champinjoner och stek ytterligare någon minut. Häll över vatten, grädde och buljong och låt koka i ca 5 min. Tillsätt de kokta vita bönorna och låt dem bli varma. Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och citron. Servera med ett gott bröd.

8 Kommentarer

 1. Julia

  Jag och en kompis lagade denna på varsitt håll, och bådas blev väldigt lösa i konsistensen (och då hade ingen av oss i den totala mängden vätska). Kan vi ha gjort något fel eller är mängden vatten lite för stor i receptet?
  Vissa bönor kanske drar åt sig olika mycket vätska?
  Smaken var väldigt god, och smart att ha mixade bönor i som mättar!

  • Eli

   Jag körde på 2st paket med färdiga stora vita bönor, totalt 460g avrunnen vikt. Blev jättebra, så ett tips bara! Är osäker på hur många dl jag använde

 2. Lena Swartling Schlinzig

  Fantastisk god, kryddade extra med rosépeppar .

 3. Lisa

  Kunde på ett enkelt sätt ta tillvara ett gäng champinjoner som legat länge i kylen och samtidigt använda upp vita bönor som blivit kvar efter att ha gjort en bönröra enligt ett recept jag funnit här tidigare i veckan. Fick till en mycket god lördagssoppa som avnjöts efter en härlig tur i nysnön. Kändes så bra att kunna ta tillvara på råvaror och samtidigt få en mycket god middag. Tack för inspirationen!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Härligt att höra! Grymt att kunna ta tillvara på rester sådär 🙂

 4. Malin

  Detta blev första rätten ut på min 300 kronors vecka, men detta är tyvärr inget bra. Väldigt vattnig och smaklös soppa. Tror man behöver dra ner på mängden vatten och använda mer grönsaker i från början.

 5. Maria

  Älskar denna soppa! Jag tar 2-3 dl mindre vatten för en fastare konsistens, men det är ju en smaksak. Receptet är underbart!! Busenkelt dessutom.

 6. Ida

  Riktigt god soppa, blev kanon med kantareller! Drog som många tidigare skrivit ned på vattnet och använde det efter att jag mixat soppan för att späda till önskad konsistens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.