Krämig pasta med oliver och svarta bönor

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 25 min
10 kr/portion
0.5 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här pastan är inspirerad från ett rätt jag åt mycket som liten, modifierad á al under tian. En riktigt krämig pastarätt!

Tillagning

Tina broccolin och koka upp pasta vattnet. Tillsätt pastan när vattnet kokar.

Gör under tiden såsen:
Skala och finhacka vitlök. Skär broccolin i mindre bitar. Hacka oliverna grovt. Stek vitlöken på medelvärme i lite olja tillsammans med oreganon. i ett par minuter. Tillsätt broccoli, oliver och svartpeppar. Låt steka ytterligare ett par minuter. Rör ner créme fraiche, vatten och de svarta, kokta, bönorna. Låt sjuda i några minuter tills bönorna är varma.

Servera den färdigkokta pastan med såsen och toppa med smulad fetaost.

Vegansk variant

Byt ut créme fraiche och fetaost till växtbaserade alternativ.

7 Kommentarer

 1. Fia Bengtsson

  Gjorde denna idag. Supergod. Jag gillar inte oliver så jag hade soltorkade tomater istället. Men god och kan säkert varieras på många olika sätt!

 2. Amanda

  Enkelt och gott! Haha, jag hade i en halv citron för jag älskar citron och tänkte att det går ju vanligtvis ihop med dessa smaker, men nä det var nog bättre utan!

 3. marica

  Jättegott och enkelt! Blev dagens middag

 4. Christine

  Jättegott! Gjorde precis enligt receptet och var nöjd med det. Den smulade fetaosten som topping var en hit 🙂

 5. Cecilia

  Det står ”Att göra: Blötlägg kikärtorna. Koka och använd hälften på fredagen och hälften på lördagen” – men jag hittar inga kikärtor i Lördagens recept. Ser jag fel? Den nämner valfria bönor men inte ärtor. Skulle behöva hjälp med ett förtydligande! Tack! 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Cecilia, tack för din kommentar! Jag ska försöka förtydliga det! Valfri bönor eller tex. kikärtor ska det stå. Jag undvek att skriva valfri ärtor då jag inte tror att det blir så gott med tex. gröna ärtor. 🙂

 6. Sara

  Har en broccoli- och bönskeptisk femåring hemma. Gjorde som så att jag mixade broccolin och bönorna med créme fraichen. Det gick hem! Blev gott tycker jag också 🙂 Ingen jättekul färg, lätt beige. Vet inte om det var just färgen men jag kände lite typ champinjonstuvningssmak? 🤪

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.