Grönkålspaj med champinjoner, oliver och soltorkade tomater

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst
Vinter
Tid 60 min
10 kr/portion
0.5 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Detta är en riktigt smarrig paj som passar utmärkt som bjudmiddag!

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör pajskalet genom att blanda mjölsorterna och saltet. Slå på oljan och mjölken och blanda väl, krama ihop med händerna till en liten klump som du sedan trycker ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 5 min.

Skala och hacka lök och vitlök fint. Skär champinjonerna i mindre bitar och hacka grönkålen. Stek lök, svamp och kål i lite olja på medelvärme tills att det mjuknar. Lägg i fyllningen i pajskalet och toppa med hackade oliver och soltorkade tomater.

Blanda ihop äggstanningen genom att vispa ihop ägg, mjölkdryck, salt och timjan, häll stanningen över pajfyllningen. Toppa pajen med riven ost och smulad fetaost.

Grädda i ugnen i ca 30 min eller tills att stanningen blivit fast.

Vegansk variant

Ersätt ostarna med växtbaserade alternativ och byt ut äggstanningen mot tofu -eller mjölstanning. Mjölstanningen gör du genom att vispa ihop alla ingredienser ordentligt. Tofustanningen mixar du ihop med en blender eller stavmixer.

5 Kommentarer

 1. Christine

  Testade denna idag. Men tog bort svamp och hade i mer tomat, oliv o kål. Jättegott. Men gillade inte alls smaken av pajskalet, smakade bara rapsolja. Testar att ha i olivolja nästa gång.

 2. Kristin

  Ska det vara gröna eller svarta oliver? 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Ta de du tycker bäst om 🙂 Eller båda sorter!

 3. Jenny

  Helt fantastiskt god!! Bästa matpajen och helt perfekt om man är som jag som älskar grönkål och svamp. Gjorde en annan pajdeg på rågmjöl istället för graham och det funkade super!

 4. Anneli

  Jag tog pak choi istället för grönkål, inte ätit av pajerna än ska bjuda på dem men smakat på fyllningen. Gjorde belugapajen också, tog ajvar istället för krossadetomat då jag ville bli av med den. Om man gör vegansk stanning , tror du det skulle fungera med frögrädde? Den ni brukar göra med havredryck och solrosfrön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.