Vegansk, billig kålpudding

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 60 min
9 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Nu är det säsong för vitkål och något jag varit lite sugen på att testa att göra är vegansk kålpudding. Så det fick det bli. Jag gjorde denna på belugalinser. Som jag åt med potatis, lingon och sås. Just sås kom inte med i detta recept, men jag tycker att det blir bäst med en sås till.  Så här får du basa lite över såsen själv. Den här såsen passar fint till, till exempel.

(Receptet är uppdaterat, en tidigare version innehöll även torkad sojafärs)

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att koka belugalinserna så att de får en mjuk konsistens (men ska vara lite fasta i mitten). Skiva och stek löken så att den mjuknar. Slå på soja och peppra. Häll över linserna och låt steka med i några minuter.

Strimla vitkålen fint. Stek vitkålen så att den blir mjuk i det mjölkfria smöret (om du vill ha vegansk). Ringla på sirap. Låt stek mjuk i ett par minuter.

Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager vitkål i botten. Lägg över linsblandningen och avsluta med ett lager vitkål. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.

Koka under tiden potatis och om du vill, gör en sås till.

20 Kommentarer

 1. Frida

  Hej! Hur mycket sojafärs är det i det pktet du refererar till i receptet?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Det är 1 pkt torkad a 125 g. Åtgärdar så att det är mer tydligt i receptet, tack!:)

   • Marie

    Tack för recept!! Supergott. Mina kräsna ungar slukade alltihop!

 2. Yvonne

  Länken till såsen funkar inte. För mig i alla fall. =) Jag hittar inte receptet här på sidan heller. Det skulle vara fantastiskt om du ville lägga upp receptet eftersom jag längtar så mycket efter att äta höstmat. Tack =)

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Yvonne!

   Tack för dina uppmärksamma ögon. nu är det åtgärdat! 🙂

   Hoppas du gillar såsen och kålpuddingen 🙂

   /Hanna

 3. Claudia

  Alltså tusen TACK för det här receptet! Gjorde kålpuddingen idag och det var väldigt gott!
  Blev extra cheap då jag använde egenodlad vitkål och potatis, samt hemmagjord svartvinbärssylt istället för lingon, och dessutom lyckades jag ha lite egenplockad svamp i såsen!
  Tack också för all fin inspiration och ditt ambassadörskap för miljö och hållbarhet!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Claudia!

   ÅÅh låter ju sååå gott med egenodlad vitkål och potatis ju! Tack för dina fina ord, gör mig verkligen så så så glad att höra!

   Tack!

 4. Patricia

  Hur mycket sojafärs blir det ifall man använder fryst färs?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Nu har jag inte provat exakt men skulle gissa ca 300 gram 🙂

 5. Anneli

  Kålpuddingen har blivit en av mina favoriter, även min köttis mamma gillar denna.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Kul att ni uppskattar den 😀

 6. Izabella

  Vad har hänt med receptet? Står ingenting om sojafärs förrän det ska ner i formen

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, tack för att du uppmärksammar detta, vi testade att laga om receptet och bara använda oss av belugalinser (tidigare har det också varit sojafärs) och det blev precis lika gott så vi redigerade detta recept lite och missade helt enkelt att ända den sista biten i beskrivningen. Nu är den dock uppdaterad och som den ska 🙂

   • Ing-Marie Fridén

    Ha ha, förklara varför jag förvånad stod kvar med färsen senast jag lagade. Blev gott ändå!

 7. Cecilie Andersson

  Hej, tack för superfina recept:) jag skulle vilja laga detta men även addera någon form av vegfärs. Skulle ni kunna berätta hur mkt man kan ta av färsen för att det ska bli bra ihop med belugalinserna?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, jag skulle dra ner på mängden belugalinser om jag adderar färs. Tänk att det ska vara totalt ungefär samma volym. Tex. om du halverar mängden linser till 1.5 dl torkade (ca 3.5 dl kokta) och adderar färs skulle jag ta motsvarande mängd färs, ca 3.5 dl. Med det sagt är det inte så noga, du kan experimentera fram en blandning som du tycker blir god 🙂

 8. Cornelia

  Hej!
  Tack för en superbra sida och ett gott recept! Dock har jag en fråga. För mig blev det inte riktigt en pudding utan mer linser blandat med vitkål… vad tror du att jag gör för fel och vad kan jag göra istället?
  Tack!!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, kul att du gillade receptet! Om du vill ha den ännu ”stabbigare” skulle jag blanda ihop en redning på havredryck och mjöl att hälla över linsblandningen. För 4 portioner skulle jag uppskatta det till 2 dl dryck och 1 msk vetemjöl eller maizena/potatismjöl som du vispar ihop och sedan häller över linserna innan det sista lagret vitkål, innan du kör in den i ugnen. Lycka till!

   • Cornelia

    Okej, det ska jag prova! Tack så jättemycket för ditt svar och, som sagt, en fantastisk sida!

 9. Emma

  Riktigt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.