Vegansk, billig kålpudding

Tid 60 min
9 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Nu är det säsong för vitkål och något jag varit lite sugen på att testa att göra är vegansk kålpudding. Så det fick det bli. Jag gjorde denna på sojafärs och belugalinser. Som jag åt med potatis, lingon och sås. Just sås kom inte med i detta recept, men jag tycker att det blir bäst med en sås till.  Så här får du basa lite över såsen själv. Den här såsen passar fint till, till exempel.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att koka belugalinserna så att de får en mjuk konsistens (men ska vara lite fasta i mitten). Förväll sojafärsen i varmt vatten. När den stått i ett par minuter, krama ur vätskan så mycket som möjligt.

Blanda sojafärsen med belugalinser och havregryn. Stek sojablandningen en aning, så att den får lite mer yta. Slå på soja och peppra. Skiva löken och låt steka med.

Strimla vitkålen fint. Stek vitkålen så att den blir mjuk i det mjölkfria smöret (om du vill ha vegansk). Ringla på sirap. Låt stek mjuk i ett par minuter.

Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager vitkål i botten. Lägg över sojafärsblandningen och avsluta med ett lager vitkål. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.

Koka under tiden potatis och om du vill, gör en sås till.

10 Kommentarer

 1. Frida

  Hej! Hur mycket sojafärs är det i det pktet du refererar till i receptet?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Det är 1 pkt torkad a 125 g. Åtgärdar så att det är mer tydligt i receptet, tack!:)

 2. Yvonne

  Länken till såsen funkar inte. För mig i alla fall. =) Jag hittar inte receptet här på sidan heller. Det skulle vara fantastiskt om du ville lägga upp receptet eftersom jag längtar så mycket efter att äta höstmat. Tack =)

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Yvonne!

   Tack för dina uppmärksamma ögon. nu är det åtgärdat! 🙂

   Hoppas du gillar såsen och kålpuddingen 🙂

   /Hanna

 3. Claudia

  Alltså tusen TACK för det här receptet! Gjorde kålpuddingen idag och det var väldigt gott!
  Blev extra cheap då jag använde egenodlad vitkål och potatis, samt hemmagjord svartvinbärssylt istället för lingon, och dessutom lyckades jag ha lite egenplockad svamp i såsen!
  Tack också för all fin inspiration och ditt ambassadörskap för miljö och hållbarhet!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Claudia!

   ÅÅh låter ju sååå gott med egenodlad vitkål och potatis ju! Tack för dina fina ord, gör mig verkligen så så så glad att höra!

   Tack!

 4. Patricia

  Hur mycket sojafärs blir det ifall man använder fryst färs?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Nu har jag inte provat exakt men skulle gissa ca 300 gram 🙂

 5. Anneli

  Kålpuddingen har blivit en av mina favoriter, även min köttis mamma gillar denna.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Kul att ni uppskattar den 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kurs (fullbokad) – För snåljåpar & planetälskare

Hösten 2020 kommer vi öppna upp för en liten grupp att gå kurs med oss här i Göteborg! 5 tillfällen á 3 timmar fördelande över 10 veckor.

Läs mer här

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.