Billigt och enkelt fröknäcke

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 90 min
1.5 kr/bit
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Att göra eget fröknäcke är verkligen hur enkelt och billigt som helst. Dessutom perfekt att göra på det en har hemma. Jag gillar att blanda lite olika frön, och du kan egentligen ta vad du vill ha. Passar till soppan, frullen eller som mellanmål.

 

Tillagning

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda fröerna och mjölet med olja. Slå på varmt vatten, rör om och låt svälla i ca 10 min. Kavla ut på ett bakplåtspapper till ett tunt lager. Går enklast att kavla ut om du lägger ytterligare ett bakplåtspapper över (och kavlar på pappret). Dra bort det översta pappret. Strö salt och valfria kryddor över.

Grädda i mitten av ugnen i ca 60 – 75 min. Knäcket ska få lite färg. Ta ut och låt svalna. Bryt i bitar och förvara i burk.

6 Kommentarer

 1. Kajsa

  Dessa knäckebröd är så goda och enkla att göra. Detta har också lett till att jag slutat köpa hem knäckebröd. Gillar att det blir olika från gång till gång, beroende på vad man kryddar de med.
  Min sambo tycker det är så goda, så det blir till att baka de en gång i veckan eller göra dubbel-sats beroende på humör.

 2. Vlora

  Hej Hanna!

  Du skriver först att man ska blanda fröerna och mjölet med olja och sedan slå på varmt vatten OCH olja. Ska jag dela på 1/2 dl olja i de två momenten eller?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, tack för att du påpekar detta, det har blivit ett fel i beskrivningen som nu är korrigerat 🙂

 3. elisabeth

  Hej,

  Jag gjorde det fröknäcke igår (tillsatte även riven morot) – vet inte om fröknäcke överlever flera dagar 😉
  I boken står potatis- eller majsmjöl. Alltid osäkert om det ska vara majsmjöl (som typ polenta) eller majsstärkelse ??

  Tack!

  /elisabeth

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, kul att du lagat knäcket och gott med morot i! Det har blivit lite fel i boken, det ska stå potatismjöl eller majsstärkelse 🙂

 4. Fanny

  Har testat med olika kombinationer av fröer som jag redan har haft hemma, och det har varit goda resultat. Saltat och kryddat med hemtorkad rosmarin. Supergott till vegpastej, mjuka eller hårda ostar, eller att snacksa på som de är (som min sambo gillar)!
  Dessutom så kan jag tipsa om att använda mandelmjöl istället för potatismjöl, om en vill det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.