Höstig macka med stekt grönkål, äpple och vitbönröra

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Höst
Vinter
Tid 20 min
5 kr/macka
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här mackan kom till när vi skulle ut på utefrulle en höstdag och ville ha med en lite matigare macka till kaffet. Eftersom grönkål och äpple är i säsong fick det agera topping till en krämig vit bönröra som breddes ut i botten. Supersmarrigt om du frågar oss! Gillar du matigare mackor tycker jag du ska spana in den här gottemackan med!

Vi använde de kalljästa frallorna som bröd, efter som jäsningen sker över natten går det snabbt att baka ut dem direkt på morgonen. Recept på dem hittar du här. Du kan såklart använda vilket bröd som helst 🙂

Tillagning

Mixa de vita bönorna, citronsaften och oljan till en slät smet med en blender eller stavmixer. Smaka av med salt och ställ åt sidan.

Grovhacka grönkålen och stek i lite olja tillsammans med rökt paprikapulver och soja tills den mjuknat. Ställ åt sidan.

Riv äpplet grovt.

Skär bröden i halvor så att du får en botten och ett lock, bred över ett lager med vit bönröra, toppa med grönkål och rivet äpple. Lägg på locket och njut av en smarrig höstmacka!

1 Kommentar

  1. Jenny

    Goda mackor! Krispigt med äpplet. Bra kombo, har lite dålig koll på hur mycket 75 g grönkål är, men det blev mycket mumsigt med rökt paprikapulver och soja, jag tror att man gärna kan göra mer grönkål när man ändå håller på.
    Jag rev ner citronskalet också i bönröran. Jag tog lingongrova, det passade bra till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.