Potatis och purjolökssoppa med krutonger

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 30 min
8 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Klassikern potatis och purjolökssoppa på ett lite annat vis. I soppan mixar man ner stora vita bönor som gör den extra krämig och krutongerna smaksätter du med rökt paprikapulver som blir så så gott!

 

En annan riktigt god soppa med vita bönor är denna som är baserad på tomat: https://undertian.com/recept/tomatsoppa-med-fetaost/

Tillagning

Skala potatisen. Grovhacka potatis och purjolök. Stek på medelvärme i en kastrull i några minuter. Tillsätt buljong, chili/sambal och vatten. Låt koka upp och småputtra i ca 15-20 minuter tills potatisen är genomkokt.

Gör undertiden krutongerna genom att skära brödet i små kuber. Stek i lite olja i en medelvarm panna och strö över rökt paprikapulver och salt. Rör om och låt brödet få lite yta på alla sidor. När dem fått det kan du lägga över krutongerna på lite papper och låta dem stå tills soppan är färdig.

När potatisen är genomkokt stänger du av plattan och lägger i de kokta bönorna samt grädden. Mixa soppan slät med en blender eller stavmixer. Smaka av med salt och chili/sambal.

Servera soppan med krutongerna som topping!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.