Burrito med bönor, ärtguacca och snabbpicklad rödlök

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 45 min
10 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Riktigt goda, kryddade, bönor och ärtguacca som gör sig lika god hemma som på en utflykt! Kanske en variation på fredagstacon!

Tillagning

Börja med att skala och strimla rödlöken fint. Pressa över citronsaft och massera in den i rödlöken en liten stund. Ställ åt sidan.

Koka riset enligt anvisningarna.

Blanda ihop alla ingredienser till bönorna och koka upp. Låt småputtra i ca 10-15 minuter tills en del av vätskan kokat bort och det blivit mer som en röra.

Blanda ihop degen till tortillabröden genom att lösa upp jästen i det fingervarma vattnet, tillsätta salt och olja och tillsist mjöl. Knåda degen i några minuter och låt stå en stund.

Gör undertiden ärtguaccan: Tina ärtorna och mixa sedan ärtor, vitlök, solroskärnor, sambal oelek och olja till en röra med en blender eller stavmixer. Tillsätt tillsist citronsaften och rör om. Ställ åt sidan.

När bönorna börjar bli klara kan du dela degen i 4-6 delar och kavlar ut till runda platta bröd. Stek i en torr stekpanna på hög värme tills de blivit gyllene på båda sidor.

Servera bönorna med ärtguacca, ris och rödlök i eller bredvid tortillabrödet

8 Kommentarer

 1. Åsa

  Suuupergott blev det!! Kommer göra denna många gånger till 😀

 2. Linda

  Finns det möjlighet att skriva ut näringsvärde för recepten? Så man vet vilka näringsvärden man äter 🙂

 3. Amanda

  Går det att använda torrjäst istället? Ser fantastiskt ut!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det går bra 🙂

 4. Joline

  Hej! Det var lite otydligt i hur man skulle koka svartabönorna om man lägger dom i blöt själv. För det tar betydligt mer än 15 min för dom att bli färdigkokta. Hur mycket vatten ska jag ta och hur lång blir då koktiden?

  Fantastiska recept annars! Det är så smidigt och billigt att köra 300kr veckorna!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, tanken är att man blötlägger och kokar svarta bönor i förväg. Eftersom blötläggnings och koktid varierar lite är det bästa att kolla på förpackningen på de baljväxter man köpt. Generellt har svarta bönor en blötläggningstid på ca 10 timmar och kokas i ca 45 minuter 🙂 Alternativet är att du köper färdigkokta på konserv eller tetra 🙂

 5. Evelina

  Oj vad gott! Att koka ris till var helt i onödan eftersom det andra var å mycket godare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.