Potatisplåt med dilltsatsiki och snabbpicklad rödlök

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Det här är en rätt som nästan sköter sig själv. Du kan variera tillbehör efter vad du har hemma, just denna kombon av rödlök och dilltsatsiki ger en lite somrig feeling!

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader. Tina blomkålen om du använder fryst.

Skär potatisen och blomkålen i tunna skivor. Blanda ihop olja, rökt paprikapulver och salt i en stor bunke och rör sedan ner potatis, blomkål och kikärtor. Lägg på en plåt (ev med bakplåtspapper under) och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 min. Håll koll så att det inte bränns vid.

Skär rödlöken i tunna skivor och pressa över citronen, massera rödlöken lite och ställ sedan åt sidan.

Riv zucchinin/gurkan grovt och pressa ur vätskan. Riv eller pressa vitlöken. Blanda ihop zucchini/gurka, vitlök, salt och yoghurt/fraiche. Finhacka dillen om du använder färsk och rör ner.

Servera potatisplåten ihop med tsatsikin och den snabbpicklade rödlöken.

Vegansk variant

Använd en växtbaserad yoghurt/fraiche.

1 Kommentar

  1. isabell

    gjorde ugnspotatisen och dilltzatzikin ikväll. mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.