Gör enkel och cheap vegetarisk taco

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Varje måndag kör jag live på instagram, och när jag hade min första gäst, Sebastian, som driver foodtrucken Swedish Taco  så lagade vi såklart cheap taco! Det blev verkligen gott!!! Alltså, tacos går ju att göra väldigt cheap och en kan ju verkligen använda principen “en tager vad en haver”. Så det gjorde vi!

Vi lagade:
– tacofärs på linser och kikärtor
– hemmagjord tacokrydda
– picklad rödlök
– hemmagjort tortillabröd
“min” majskräm
– salsa

Tillagning

Hemmagjord tacokrydda:
Mal samman och allt och lägg i en burk

Tacofärs på linser och kikärtor:
Koka gröna och röda linser (de har lite olika koktid, gröna linser ca 20 min och röda ca 10 min) så se till att de får sin koktid. Ställ undan och låt svalna något.
Hetta upp en stekpanna och lägg i olja, linserna och stek. Strö över tacokryddan och låt steka i några minuter. Lägg i 1-2 msk vatten. Lägg i kikärtorna.

Hemmagjort tortillabröd :
Blanda alla torra ingredienser först, häll sedan i vattnet och oljan.
Börja med något mindre mjöl och tillsätt sedan allteftersom.
Dela i sex bitar och kavla ut till rund kaka, ganska så tunn. Hetta upp en stekpanna varm (och torr). Lägg ett bröd i taget och vänd några gånger.

Salsa (på det som finns):
Lite av en leftover-salsa. Tips är att köp fryst frukt istället för färsk, billigare.
Hacka allt fint. Blanda i en skål. Pressa i lime, blanda i koriander. Riv lite av limeskalet och blanda i.

Picklad rödlök:
Hacka löken i halvringar. Lägg i en burk.
Koka snabbt upp ättika, socker, vatten tills allt lösts upp, låt det sedan svalna och häll över löken i en burk så att den täcks. På med lock och in i kylen i helst ett dygn minst.

5 Kommentarer

 1. Ida Heinö Djurovic

  Med ”Stay Cheap tacos”receptet (som liknar detta) från 1:a boken, kunde min 18-åring tidigare i höstas (innan de strängare covidrestriktionerna) bjuda ett litet kompisgäng på en mycket uppskattad måltid för att fira myndighetsdagen. Så bra när det finns både vegetarianer och veganer i sällskapet.
  För övrigt är portionen under tian en räddare i vardagens matknåpande. Tack!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Så härligt att höra! Tack för att du delar med dig, det värmer! 🙂

 2. Linda

  Jag brukar göra tacos med finhackad vitkål, inlagda paprikor, ost, lök, tacosås och sojafärs. Ibland slänger jag med gröna tomater om det finns på balkongen. Tacos kan ju vara vad som helst 🤩

 3. Malin

  Alltså denna salsa med äpple och morot som bas var verkligen en oväntad succé! Passar så himla bra som komplement till taco-”färsen”. Vi brukar köra med frusen mango och clementin, bara för att det oftast är det som finns hemma och funkar jättebra.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Kul att du gillar den! Det låter gott med mango och clementin också! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.