Pizza med ajvarkikärtskräm och grönsaker

Receptet passar extra bra under:
Sommar
Tid 75 min (ink 40 min jästid)
5 kr/bit
0.4 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Jag tycker väldigt mycket om paprika på pizza och då borde det ju rimligen vara gott med ajvar på pizza? Ett tidigare framgångskoncept har ju varit att låta kikärtor utgöra basen i krämen, som breds på degen så här testades helt enkelt att mixa kikärtor med ajvar. Och om det blev gott? Ja verkligen! Det här är en kanonbas som ni kan freestyla friskt med. Här är det olika grönsaker på, och ja det går ju att variera på en mängd sätt. Men missa inte att göra ajvarkrämen!

Tillagning

Börja med att göra pizzadegen:
Smula jästen i en bunke. Slå på det fingervarma vattnet och rör om. Rör i salt och olja. Rör i mjöl, så att du har en bra deg som du kan knåda. Knåda i någon minut. Jäs under bakduk i ca 40 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Under tiden pizzadegen jäser:

Mixa kikärtorna med ajvar. Smaksätt ev med sambal oelek eller lite chiliflakes om du vill ha lite hetta.

Skär svamp, rödlök och tomat riktigt tunt.

Kavla ut degen till en stor pizza (eller två mindre). Bred ajvarkrämen på botten, lägg över grönsakerna och toppa med ost. Smula över torkad oregano. Ställ in i ugnen och grädda i 10-12 min.

Vegansk variant

Använd vegansk ost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.