Kalljäst vörtbröd (eller frallor)

Tid 30 min 10 - 12 timmars jäsning
1 kr/fralla
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Det här är en variant på dessa kalljästa frallor, skillnaden är att vi har haft i en påse färdig vörtmix och ett par nävar russin. Brödet jäser i kylen över natten och kan också göras i en form om du föredrar att ha ett bröd du kan skiva upp. Ett superenkelt sätt att få det att lukta jul i hela köket och att få nybakt, billigt, vörtbröd hemma om morgonen såväl som på julbordet.

Tillagning

Gör degen: Smula ned jästen i det kalla vattnet i en bunke tills jästen har lösts upp. Blanda i salt, olja och vörtmix, rör om ordentligt. Tillsätt russin och rör i grahamsmjölet. Tillsätt sedan vetemjölet, degen ska vara ganska lös. OBS! Har fått lite kommentarer på detta och det verkar som om flera har fått lite för lös deg väl efter jäsning (därav har jag ändrat i receptet till att stå 4-7 dl, istället för bara 4 dl då det kan skilja sig lite på kvalitet på vetemjöl mm). Du får alltså testa dig fram här. Degen ska vara lös men inte rinnig! Mer som en smet, och den ska inte vara så fast att du kan knåda den.

När du fått önskad konsistens: Strö lite mjöl över och täck bunken med plastfolie eller med handduk. Ställ in i kylen. Låt stå där i ca 10-12 timmar.

Vid bakdags: ställ in en plåt längst ned i ugnen och värm upp till 275 grader. Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen och rulla till en lång “korv”. Knåda inte. Dela degen i 10 delar. Snurra varje del till frallor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.

När ugnen är varm: Ställ in plåten med frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng in på den nedre plåten (ångan som blir av vattnet gör att frallorna får en knaprig yta). Stäng omedelbart luckan. Låt frallorna grädda i ca 10 min eller till de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna på galler.

7 Kommentarer

 1. Gülay

  Hoppas att ni svarar,om jag gör den som limpa i en form hur länge ska den gräddas då? Ska jag lägga degen i formen innan den ska in i kyl över natten?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, du kan lägga den direkt i en form ja. Beroende på hur stor formen är kommer du behöva justera tiden i ugnen. En mindre form ger ett högre bröd (längre tid i ugnen) medans en större form ger ett tunnare/lägre bröd som behöver kortare tid i ugnen. För en form stor som ett A4-papper skulle jag säga ca 15 min. Du kan alltid skära lite i brödet och se om det behöver ytterligare några minuter. Lycka till!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Gûlay,
   Kompletterar med svar här ang gräddningstiden i en brödform (som är en sån där avlång)Kör i ca 35-40 min i 200-225 grader, nedersta delen av ugnen.
   Allt gott,
   Hanna

 2. Erica

  Det verkar inte som att mitt bröd jäste ordentligt, kan det bero på för kall kyl eller går det helt enkelt inte kalljäsa med torrjäst?

 3. Shadé

  Om man gör hemmagjord vörtmix så ska man inte ha 75 g i. Ta hellre hälften av den mängden isf!

 4. Sofie

  Min ugn går bara upp till 250. Ska jag bara ha dom inne längre då? Mvh Sofie

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, ja precis, du kan ta ut en fralla efter 10-12 minuter och känna på den, är den väldigt ”degig” kan du ha inne dem några minuter till 🙂 Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.