Kikärtsgryta med sötpotatis, garam masala och kokos

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst
Vinter
Tid 40 min
9 kr/portion
0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En riktigt smakrik kikärtsgryta!  Inspirerad av det indiska köket tog jag ingefära, garam masala och gurkmeja som smaksättning, och ja, vilka smaker alltså! Tillsammans med kokosmjölken blir det väldigt fint. I många indiska grytor är det ofta spenat, men jag använde grönkål istället eftersom det är i säsong och hur bra som helst. Är inte grönkål i säsong så kan du använda fryst grönkål eller fryst spenat.

Tillagning

Skala sötpotatis och potatis och dela i mindre bitar. Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en gryta med olja, fräs löken. Låt ingefära, garam masala, hackad chili och gurkmeja fräsa med. Slå på kokosmjölken och smula ned buljongtärning. Lägg i potatisbitarna. Låt puttra under lock i ca 10-15 min.

Koka under tiden riset enligt anvisningar på paketet.

När grytan kokat och potatisarna är mjuka: Hacka grönkålen grovt. Lägg i kikärtorna och grönkålen i grytan och låt puttra i ett par minuter så att grönkålen blir mjuk och kikärtorna varma.

Servera med riset.

10 Kommentarer

 1. Lotta

  Har lagat den här rätten flera gånger nu – den är så otroligt god! Tack för receptet 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Lotta!

   Det gör mig verkligen glad att höra! 🙂

 2. Ida

  Riktigt bra recept! Så gott!

 3. Ulrica

  Lagade denna igår, blev supergod! Tack för inspirerande recept!

 4. Gülay

  Verkligen en smakrik och jätte god gryta. Men jag saltade också.grönsaksbuljongens sälta räckte inte. Nästa gång ska jag lägga grönkålen tidigare i grytan. Tyckte några minuter räckte inte till mina smaklökar.
  Tackat Hanna på insta men tackar även här för receptet.

 5. Lena

  Kan man använda gula linser istället?

  • Minou

   Klart du kan. Man behöver inte följa några recept slaviskt. Det är kul att experimentera lite.

 6. Kristin

  supergod gryta! Jag lyxade även med att lägga i lite gula russin och tärnad salladsost. Wow vilken lyxrätt det blev 🙂

 7. Annika

  Nej men den här grytan är så himla god! Det är så gott med sötpotatis i!! Av alla grytor vi har gjort från Under tian är den här vår favorit. Magisk!

 8. Linda

  Supergod! I Holland där jag bott länge äter man mycket grönkål och kokar den oftast minst 15 minuter, så nästa gång lägger jag i de lite tidigare för mindre ”tugg” 🙂 sen hade jag i 2dl till kokosmjölk också för mer sås 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.