Gryta på somriga grönsaker

Gryta på somriga grönsaker

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under:
Sommar Sommar
Tid 40 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En av de bästa sakerna med återgå från semester är att komma in i nya matlagningsrutiner igen, underbart! Den här grytan var den första jag gjorde när vi kom hem. Jag hade gått förbi den lokala grönsaksbutiken och köpt svinnpaprika, dvs några med skavanker som såldes superbilligt. Perfekta att laga mat med, med andra ord. Zucchini är ju också himla prisvärt nu då det är i säsong. Körde lite på en höft hemma och det blev väldigt gott! Lite ratatouille- inspirerad. Kan ätas som huvudrätt med ex pasta, bröd eller ugnsrostad potatis till. Eller varför inte som ett tillbehör, till ex grillat? Vill du ha den mer som en soppa kan du såklart späda ut den.

Tillagning

Hacka zucchini och paprika i tärningar.
Hacka gul lök och vitlök.
Hetta upp olja i en gryta, lägg i tomatpurén, buljong/fond, paprikapulver, sambal och låt lök och vitlök fräsa riktigt mjuka på medelvärme. Rör runt emellanåt. Låt gärna detta få ta lite tid, ca 5 minuter så att löken blir riktigt mjuk. När den är mjuk: lägg i paprikan och zucchini. Sänk värmen något och låt fräsa i ytterligare ca 5 minuter.
Slå på de krossade tomaterna, vattnet och låt koka upp. Koka i ca 15 minuter på medelvärme under lock. Lägg i de kokta bönorna, vinägern, fryst basilika och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfritt tillbehör, och en klick fraiche om du vill ha det.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4.2 / 5. Antal röster 22

Inga betyg ännu

1 Kommentar

  1. Annelie

    Jättegott! Eftersom jag är jag kunde jag inte låta bli att slänga i en palsternacka som låg och skräpade och en slatt pesto som blivit över istället för fryst basilika. Så funkar fint för att ta vara på rester 🙂

    Och jag är så glad för symbolerna som visar under vilken säsong olika recept lämpar sig allra bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!