Kryddig tomatsås på gula ärtor med potatis och dillsås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min + 12 timmars blötläggning
10 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Ett av mina favoritrecept ur min första bok är en moussaka. Den såsen görs på sojafärs och varvas med potatis, aubergine och zucchini till en riktigt härlig moussaka. Efter att jag serverat en mixad variant av såsen till min bebis insåg jag att den var riktigt god att äta för sig själv. Här är den med gula ärtor istället, serverat till kokt potatis och dillsås. Riktigt gott!

Gula ärtor är ju verkligen billigt och roligt att använda på flera sätt. Om du inte har hunnit blötlägga ärtor funkar linser lika bra, då kan du skippa att mixa till färs och bara köra ned istället. Koktiden kan då också kortas.

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar.

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i olja tills de mjuknar. Tillsätt kanel, riven muskot, lagerblad, tomatpuré, buljongtärning och rör om. Mixa de blötlagda gula ärtorna med en stavmixer eller blender, det ska bli lite som en färs så mixa inte för mycket. Låt ärtfärsen steka med lökblandningen i några minuter, rör om och tillsätt ev lite vatten för att undvika att det bränns vid. Häll sedan över de krossade tomaterna, vatten och rör ner sambal oelek. Låt koka ca 25-30 min. Tillsätt vatten till önskad konsistens.

Koka under tiden potatisen i rikligt med saltat vatten.

Blanda ihop dillsåsen. Skala och pressa eller riv vitlöken. Blanda vitlök, dill och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

När såsen kokat färdigt: smaka av med salt och svartpeppar.

Servera såsen med den kokta potatisen och dillsåsen!

Vegansk variant

Använd en växtbaserad yoghurt

3 Kommentarer

  1. Fia Bengtsson

    Detta var väldigt gott! Faktiskt över förväntan 😉 Dillsåsen gjorde sig perfekt. Gillar att använda gula ärtor till lite olika saker (mer än ärtsoppa)

  2. Lovisa

    Vi åt just det här till middag, det var gott! Vi följde receptet till punkt och pricka men när det var dags för avsmakning av såsen så var den inte tillräckligt het för oss, så vi la till paprikapulver, chilipulver och extra sambal. Då blev det perfekt, speciellt med dillsåsen, smakerna gifte sig väldigt bra.

  3. Viola

    Så gott med mixade ärtor i såsen. Jag tog dillsåsen och blandade med vitkål till en coleslow, passade jättebra till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.