Kryddig tomatsås på gula ärtor med potatis och dillsås

Tid 40 min + 12 timmars blötläggning
10 kr/portion
0.21 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Ett av mina favoritrecept ur min första bok är en moussaka. Den såsen görs på sojafärs och varvas med potatis, aubergine och zucchini till en riktigt härlig moussaka. Efter att jag serverat en mixad variant av såsen till min bebis insåg jag att den var riktigt god att äta för sig själv. Här är den med gula ärtor istället, serverat till kokt potatis och dillsås. Riktigt gott!

Gula ärtor är ju verkligen billigt och roligt att använda på flera sätt. Om du inte har hunnit blötlägga ärtor funkar linser lika bra, då kan du skippa att mixa till färs och bara köra ned istället. Koktiden kan då också kortas.

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar.

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i olja tills de mjuknar. Tillsätt kanel, riven muskot, lagerblad, tomatpuré, buljongtärning och rör om. Mixa de blötlagda gula ärtorna med en stavmixer eller blender, det ska bli lite som en färs så mixa inte för mycket. Låt ärtfärsen steka med lökblandningen i några minuter, rör om och tillsätt ev lite vatten för att undvika att det bränns vid. Häll sedan över de krossade tomaterna, vatten och rör ner sambal oelek. Låt koka ca 25-30 min. Tillsätt vatten till önskad konsistens.

Koka under tiden potatisen i rikligt med saltat vatten.

Blanda ihop dillsåsen. Skala och pressa eller riv vitlöken. Blanda vitlök, dill och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

När såsen kokat färdigt: smaka av med salt och svartpeppar.

Servera såsen med den kokta potatisen och dillsåsen!

1 Kommentar

  1. Fia Bengtsson

    Detta var väldigt gott! Faktiskt över förväntan 😉 Dillsåsen gjorde sig perfekt. Gillar att använda gula ärtor till lite olika saker (mer än ärtsoppa)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *