Linssoppa med rotfrukter och grillad paprika 

Linssoppa med rotfrukter och grillad paprika 

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 30 min
co2 0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En smakrik och riktigt lättlagad soppa. Basen görs på rotfrukter, och smaksätts sedan med grillad paprika och sedan ger linser mer mättnad. 

Tillagning

Hacka gul lök och vitlök grovt. Finhacka chilin. Hetta upp en kastrull, häll i olja. Fräs gul lök och vitlök i oljan. Lägg i chilin.

Skär morötterna och kålroten i mindre bitar. Lägg i kastrullen. Slå på krossade tomater, vatten och buljong. Låt koka i ca 10 min.

Lägg i grillad paprika och mixa helt slät. Lägg tillbaka i kastrull och lägg i de röda linserna. Låt koka i ca 10 min (eller tills linserna är mjuka).

Smula i torkad timjan, salta och peppra efter smak.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4 / 5. Antal röster 45

Inga betyg ännu

23 Kommentarer

 1. Fredrik Lotind

  Hej! Ni har glömt att ange mängde linser i receptet.

 2. Fredrik Lotind

  Hej igen! Glöm min förra kommentar. Jag ska genast köpa nya glasögon… 🙂

  • hanna

   Hej Fredrik!

   Ah, vad bra att det gick så snabbt att lösa 🙂 Får hoppas att du med recepten får över slantar till ett par nya glajjor! Hoppas du gillar soppan 😀

   Allt gott,
   Hanna

 3. Sanna

  Din linssoppa är den godaste jag har ätit! Tack för receptet! <3

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Wow, vilken komplimang!

   Blir verkligen glad över att du känner så!

 4. Sally

  Hej,
  Bara älskar flertalet av dina recept och skall idag ge mig på den här linssoppan. Ofta i recepten står det ingenting om exempelvis morötterna skall skalas. Är det så, att om det inte står att något skall skalas så behövs det inte?
  Mvh Sally

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Sally, så kul att du gillar recepten! Ang morötterna så beror det på, ofta är morötterna vi köper väldigt rena och fina och då behöver man oftast bara skölja dem. Om de däremot är lite mörka, smutsiga och skadade i ytan kan det vara bättre att skala dem så det inte kommer med jord i maten. Tycker man att det försvinner mycket av själva moroten när man skalar är ett tips att skrapa dem istället med baksidan av en kniv. Då får man oftast bort det mesta utan att slänga massa. Hoppas det var ett okej om än lite otydligt svar på din fråga 🙂

 5. Carola

  Hej Hanna, ville bara tacka dig för alla supergoda veg recept som vi alla i familjen älskar! Vi är varannan-vecka-vegetarianer .. 😂 Våra tjejer som har fått två köttälskare att älska veg! Heja! Så stort tack!!

 6. Jessica

  Jättegod soppa! Men! Det räcker inte att koka i 10 minuter efter att linserna hällts i. Jag fick koka soppan i 30 min. Så totalt tog soppan nästan 1 timme att laga: Dubbelt mot angivelsen i receptet.
  Tack för all inspiration!

  • Annelie

   Håller med. Fick koka mycket längre än det anges. Men jag mixade inte pga barn som vill ha bitar, så det förklarar såklart en del. Men vet inte om det hade gått att mixa efter tio min, för då var allt stenhårt.

 7. Mikaela Svanborg

  Åt en underbar linssoppa med rostade solrosfrön på. Något mer matigare man kan strö över? https://farbrornikos.se/2020/10/12/linssoppa/

 8. MARIA

  Mer vätska och längre koktid än angivet.

 9. Mikaela

  Vad kan man ersätta kålroten med? Är inte så förtjust i det.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Jag skulle ta palsternacka istället.

 10. Lovisa

  Mycket god soppa! Går den att frysa in?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Roligt att du gillar den! Ja den funkar fint att frysa 🙂

 11. Linnea

  Kan man skippa att mixa soppan slät?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Absolut, det blir bara annan konsistens och det behöver ju inte vara dåligt alls 🙂

 12. Saga

  Väldigt god! Köpte massor av kålrot på extrapris (2,90 kr kg!!) så sökte på kålrot och fick upp receptet. En väldigt bra funktion! Jag hade 2 dl kokosmjölk som jag behövde använda upp och adderade det. Gav en god och rund smak till soppan! Tack för bra recept som vanligt!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vilket bra kap! Och kul att du uppskattar funktionen, och soppan! 🙂

 13. Nilla

  Så god! Men det blev mer som en gryta än soppa,så mer vätska behövs för soppkonsistens(men för mig var den matigare konsistensen ingen nackdel). Med det här receptet fick jag nytta av kålrot jag köpt för mycket av och fantasin tröt. Tusen tack, det här gör jag klart flera gånger!

 14. Jenny

  På bilden är färsk paprika, gröna blad och typ fetaost, men detta nämns inte i receptet. Tycker det är något missvisande.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej, tack för din feedback. Det är inte färsk paprika, det är några strimlor grillad inlagd paprika (som i receptet). Däremot är det ju lite fetaost och lite färsk timjan som du beksriver, och det var nog något jag slängde på mest för att få en roligare bild (den är typ 7 år gammal). Kan hålla med om att det kan läggas till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!