Linssoppa med rotfrukter och grillad paprika 

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 30 min
8 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En smakrik och riktigt lättlagad soppa. Basen görs på rotfrukter, och smaksätts sedan med grillad paprika och sedan ger linser mer mättnad. 

Tillagning

Hacka gul lök och vitlök grovt. Finhacka chilin. Hetta upp en kastrull, häll i olja. Fräs gul lök och vitlök i oljan. Lägg i chilin.

Skär morötterna och kålroten i mindre bitar. Lägg i kastrullen. Slå på krossade tomater, vatten och buljong. Låt koka i ca 10 min.

Lägg i grillad paprika och mixa helt slät. Lägg tillbaka i kastrull och lägg i de röda linserna. Låt koka i ca 10 min (eller tills linserna är mjuka).

Smula i torkad timjan, salta och peppra efter smak.

10 Kommentarer

 1. Fredrik Lotind

  Hej! Ni har glömt att ange mängde linser i receptet.

 2. Fredrik Lotind

  Hej igen! Glöm min förra kommentar. Jag ska genast köpa nya glasögon… 🙂

  • hanna

   Hej Fredrik!

   Ah, vad bra att det gick så snabbt att lösa 🙂 Får hoppas att du med recepten får över slantar till ett par nya glajjor! Hoppas du gillar soppan 😀

   Allt gott,
   Hanna

 3. Sanna

  Din linssoppa är den godaste jag har ätit! Tack för receptet! <3

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Wow, vilken komplimang!

   Blir verkligen glad över att du känner så!

 4. Sally

  Hej,
  Bara älskar flertalet av dina recept och skall idag ge mig på den här linssoppan. Ofta i recepten står det ingenting om exempelvis morötterna skall skalas. Är det så, att om det inte står att något skall skalas så behövs det inte?
  Mvh Sally

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Sally, så kul att du gillar recepten! Ang morötterna så beror det på, ofta är morötterna vi köper väldigt rena och fina och då behöver man oftast bara skölja dem. Om de däremot är lite mörka, smutsiga och skadade i ytan kan det vara bättre att skala dem så det inte kommer med jord i maten. Tycker man att det försvinner mycket av själva moroten när man skalar är ett tips att skrapa dem istället med baksidan av en kniv. Då får man oftast bort det mesta utan att slänga massa. Hoppas det var ett okej om än lite otydligt svar på din fråga 🙂

 5. Carola

  Hej Hanna, ville bara tacka dig för alla supergoda veg recept som vi alla i familjen älskar! Vi är varannan-vecka-vegetarianer .. 😂 Våra tjejer som har fått två köttälskare att älska veg! Heja! Så stort tack!!

 6. Jessica

  Jättegod soppa! Men! Det räcker inte att koka i 10 minuter efter att linserna hällts i. Jag fick koka soppan i 30 min. Så totalt tog soppan nästan 1 timme att laga: Dubbelt mot angivelsen i receptet.
  Tack för all inspiration!

 7. Mikaela Svanborg

  Åt en underbar linssoppa med rostade solrosfrön på. Något mer matigare man kan strö över? https://farbrornikos.se/2020/10/12/linssoppa/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.