One pot kokosgryta

Receptet passar extra bra under:
Sommar
Tid 30 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

När jag var och roadtrippade med två vänner i Lofoten i sommar blev en av våra favoriträtter one-pot-kokosgrytan, för att den var så himla smidig att svänga ihop i en kastrull. Men varför nöja sig med att ha det så smidigt bara när en är på roadtrip eller vandrar? Perfekt vardagsmat ju! Detta är som en krämig kokosrisotto där allt får koka ihop i en gryta. Så gott och så enkelt!

Tillagning

Hacka gul lök och vitlök fint, zucchini i bitar. Fräs mjuka i olja i en gryta tillsammans med currypastan och hackad chili samt riven ingefära. Slå på kokosmjölk, vatten och smula ned buljongtärningen. Låt koka upp. Häll i riset och låt sjuda under lock i ca 10-15 minuter. Rör om då och då så att inte riset brinner fast.

Riv limen och lägg i skalet. Pressa i saften. Lägg i koriandern och kikärtorna och låt bli varma i grytan. Späd med mer vatten om det behövs.

8 Kommentarer

 1. Linn

  Hej! Tack för alla inspirerande recept! 🙂 Det ser ut på bilden till det här receptet som att du har använt spenat, stämmer det? Och ska riset som hälls i grytan vara kokt eller okokt?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Ja, jag toppade med lite spenat jag hade över men det behövs inte om man inte har det hemma 🙂 Riset ska vara okokt och får lov att koka ihop med alla andra smaker, det bli supergott!

 2. Josefine

  ÅH HERREGUD SÅ GOTT DETTA VAR!! Gillar dock när det är riktigt starkt så tog ännu mer chili och curry mmmm. Otroligt bra och smidigt recept, kommer laga detta många gånger framöver! <3

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Åh kul att du gillade den 😀

 3. Sofie

  Går detta bra att äta kallt också?? Tänker om man ska ha med sig på utflykt!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Absolut! 🙂

 4. Marika

  Vad kan jag byta ut zucchinin med då zen inte är i säsong nu?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Jag skulle byta ut den mot något annat grönt, tex. fryst broccoli 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.