Tomatsås med svamp, vita bönor, timjan och krämig polenta

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här tomatsåsen blir bara bättre ju längre den får stå. Tillsammans med den krämiga polentan blir det en härligt värmande rätt. Har du inte polenta hemma kan du variera tillbehören, matvete skulle tex. göra sig gott till denna sås.

Tillagning

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i en stekpanna i lite olja. Skär moroten i små kuber och svampen i mindre bitar. Låt steka med löken tills de mjuknat något.

Tillsätt buljong, tomatpuré, sambal oelek/chili och timjan. Rör om och häll i de krossade tomaterna och ev lite rött vin. Låt småkoka i ca 5 minuter, gärna med ett lock på.

Koka upp vatten till polentan och rör ner salt. Ta bort från plattan och häll ner polentagrynen under omrörning. Låt stå ett par minuter och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt och ev bjäst/näringsjäst.

Rör ner de vita bönorna i tomatsåsen och låt bli varma. Servera polentan med tomatsåsen och toppa ev med lite salt ochh peppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Lunch på stormkök på Kroppefjäll den 4:e juni

Häng med ut på en härlig promenad på vackra Kroppefjäll med lunch-matlagning på stormkök. Vi tar oss gemensamt till en fin plats där vi ställer ut våra kök och tillsammans lagar en god vegetarisk lunch på lokala råvaror som vi avnjuter innan vi vandrar tillbaka. Det krävs ingen förkunskap, vi går genom hur ett stormkök fungerar och ger tips och trix om hur vi kan ta med maten ut. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!