Tomatsås med svamp, vita bönor, timjan och krämig polenta

Tomatsås med svamp, vita bönor, timjan och krämig polenta

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 40 min
co2 0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här tomatsåsen blir bara bättre ju längre den får stå. Tillsammans med den krämiga polentan blir det en härligt värmande rätt. Har du inte polenta hemma kan du variera tillbehören, matvete skulle tex. göra sig gott till denna sås.

Tillagning

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i en stekpanna i lite olja. Skär moroten i små kuber och svampen i mindre bitar. Låt steka med löken tills de mjuknat något.

Tillsätt buljong, tomatpuré, sambal oelek/chili och timjan. Rör om och häll i de krossade tomaterna och ev lite rött vin. Låt småkoka i ca 5 minuter, gärna med ett lock på.

Koka upp vatten till polentan och rör ner salt. Ta bort från plattan och häll ner polentagrynen under omrörning. Låt stå ett par minuter och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt och ev bjäst/näringsjäst.

Rör ner de vita bönorna i tomatsåsen och låt bli varma. Servera polentan med tomatsåsen och toppa ev med lite salt ochh peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4.7 / 5. Antal röster 9

Inga betyg ännu

1 Kommentar

  1. Annelie

    Är i vanliga fall inte någon älskare av polenta men här gjorde den sig bra. Kombinationen gryta & polenta ledde till en fin smakbrytning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!