Vegansk banankaka med kikärtsspad och kikärtor

Tid 90 min
2.5 kr/bit
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Baka veganskt med kikärtor. Detta brödet är bäst när man vill ta hand om bananer som börjar bli lite prickiga. Det här bananbrödet tjänar verkligen på att stå till sig en natt i kylen. Det är helt ok att det är lite kladdigt när du tar ut det men blir så saftigt när det väl fått stå till sig.  Bananerna gör det riktigt sött, saftigt och gott och med kikärtorna och kikärtsspad behövs inget ägg. Detta är verkligen ett bröd för att ”lura” i någon kikärtor. Ps, vill du baka med ägg så finns detta bananbröd. 

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att mixa bananerna, kikärtorna (spara spadet till senare) och oljan till en helt slät sås. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke för att sedan blanda med banansmeten. Vispa kikärtsspadet fluffigt separat. Vänd försiktigt i kikärtsfluffet i banansmeten.

Häll över smeten i en smord (använd gärna riven kokos) avlång brödform och grädda i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter. Se till att kakan är någorlunda fast innan du tar ut den ur ugnen, den stelnar ytterligare något när den svalnat.

Låt stå över natten i kylen.

9 Kommentarer

 1. Fredrik Jansson

  Tillägg:
  Låt svalna i formen innan du tar ur den, annars går den sönder. Annars super 🙂 !

 2. Jonna

  Men har du lagt i hela bananer sist i smeten?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det är en tunt skivad banan som ligger på toppen. Jag hade en över när jag bakade och tyckte det såg fint ut att dekorera med den 🙂

 3. Britta

  Hej! Spännande recept som jag vill testa 😊. Om man kokar kikärtor själv, kan man ta spadet då från kokningen och hur mycket i sånt fall?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Britta, jag har inte testat med egenkokat spad men har läst att det ska vara ganska kondenserat för att det ska fungera. Jag skulle uppskatta att det behövs ca 1.5-2 dl spad 🙂

 4. VERONICA

  Om glutenfri, vilket annat mjöl skulle fungera?
  Tack!
  Din sida är den bästa för vardagsvegan mat, love it!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, jag skulle testa med en glutenfri mjölmix eller bovetemjöl. Lycka till och tack för de fina orden!

 5. Kajsa Åkesdotter

  Kan man baka med sojamjöl istället för vetemjöl? 🤔

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det har jag inte testat men det borde gå fint! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.