Vegansk rödcurry pumpagryta med kikärtor

Vegansk rödcurry pumpagryta med kikärtor

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 60 min
co2 0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Nu är pumpa i säsong och det är alltså hög tid göra massor av gott med pumpa! Här är en riktigt god gryta med curry, kokosmjölk, palsternacka och så pumpa då. Jag gjorde en rejäl omgång som gav hela 8 matlådor. Ps! När du skär pumpan så kan du gröpa ur alla kärnor, torka av de en aning, lägg på en plåt och ringa lite olja och rosta i ugnen. Perfekt till soppor eller som snacks.

Tillagning

Hacka gul lök och vitlök fint. Skär palsternackan i små kuber. Skala pumpan och skär köttet i kubformer. Hetta upp en gryta med olja och fräs den röda currypastan i oljan tillsammans med vitlök, lök och ingefära. Låt löken bli mjuk. Rör i palsternacka, pumpa, vatten, kokosmjölk och buljongtärning. Låt puttra under lock i ca 30 min.

Börja koka riset.

Under tiden grytan puttrar snabbpicklar du rödlöken. Skiva rödlöken tunt. Pressa i saft från lime och krama rödlöken.

När grytan puttrat klart: lägg i kikärtorna, den frysta koriandern och smaka av med salt, peppar och ev lite mer hetta om du vill (ex sambal oelek eller dylikt).

Servera grytan med det kokta riset, snabbpicklade rödlöken och lite hackade jordnötter.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4.2 / 5. Antal röster 12

Inga betyg ännu

20 Kommentarer

 1. Alma

  Kan man frysa in detta?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Japp!

 2. Jasmin

  Detta kan vara det godaste av undertian jag hittills gjort ✨

  • Hargita

   Håller med! Sååå gott!!

 3. Maria

  Vad menas med att krama löken?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Att du bokstavligt kramar den i händerna så att saften pressas ut, då blir den mjuk väldigt snabbt 🙂

 4. Johanna

  Den här var såå god! Fantastisk! Lagar för andra veckan i rad 🙂

 5. Mia Hillgren

  Vad mer kan passa till än ris? Jag är diabetiker och försöker undvika för mycket kolhydrater. Tack för en bra sida!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   Du skulle kunna ta lite mer mättande kolhydrater som matvete, eller skippa riset helt och ta lite mer kikärtor istället.

   Tack, vad kul att du gillar sidan!

 6. Caroline J

  SÅ GOTT!! Jag hade dock inga jordnötter så tog lite osötat jordnötssmör och ringlade ovanpå och det blev kanon! Till och med min kräsna sambo som inte gillar varken kikärtor, curry eller kokosmjölk tyckte det var muuums.

 7. Albin

  Skulle du kunna lägga till hur mycket kcal, protein och kolhydrater det är ungefär per portion?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Albin,

   Tack för din fråga. Jag kommer inte att göra det och det finns en förklaring till det.

   Den korta förklaringen till varför jag inte gör det är att det finns individier med ett komplicerat förhållande till mat som inte klarar av att se sådana recept. Jag drev tidigare en sida som hette Matvett och vi fick vi den responsen från flera som led av ätstörningar, att de ville följa våra recept men att det var för ångestladdat att se näringsberäkning. Det är en av mina viktigaste ”missions” med sidan, att inte skapa pekpinnar, eller ångest, varför jag har helt uteslutit näringsberäkning. Och som ”kvitto” har flera hört av sig och tackat för det.

   Min egen inställning till näringsberäkning är det kan vara till hjälp när man ex har en dietistkontakt som kan reda ut siffrorna. Jag kan ju inte ge individuell behandling via min hemsida och det blir därför väldigt tomma ord. Är man intresserad av det, som du kanske är, tycker jag att appen Lifesum är bra och där kan du ju också spara recept om du gör flera återkommande. Och också anpassa efter ditt behov om du ser att du behöver lägga till eller ta bort något.
   För de flesta är det inte heller av praktisk betydelse att räkna på sitt intag varje dag. Det kan vara en hjälp i början om man börjar med en ny typ av kost, eller vill få en koll. Men inget som jag rekommenderar att varje person gör till vardags.

   Hoppas du förstår min tanke, inget hindrar som sagt dig från att räkna på dem själv ?
   Allt gott
   Hanna

 8. Olle

  Gjorde denna idag enligt receptet, och jag vill föreslå ett par ändringar: Pumpan blev mjuk på 10-15 minuter, och när grytan hade puttrat upp, efter att jag haft i kikärterna, så hade det mesta av pumpan kokat sönder helt – det behöver inte vara fel, men jag hade gärna haft kvar pumpabitar i grytan. Så jag hade kunnat ha i kikärterna efter typ 10 minuter, och börjat koka riset innan grytan. Jag tycker också att grytan hade klarat sig utan vattnet, för den blev rätt lös, även om pumpan mest löstes upp och gjorde den tjockare. Allt det här handlar ju förståss om tycke och smak, men jag kommer iaf göra lite annorlunda nästa gång.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   Tack för input, jag är säker på att många uppskattar det! Konstigt att din pumpa gick sönder, mycket möjlligt att vi hade olika stora bitar etc. Men bra förslag, tack!

 9. Julia

  Fantastiskt god gryta som jag garanterat kommer göra igen. Jag undrar bara över kikärtorna. Det står att det ska vara 10 dl, alltså en liter kokta ärtor. Då måste du mena att man ska köpa torkade ärtor och koka själv? Annars har jag svårt att få ihop prisbilden på 10 kr. Jag köpte färdigkokta och hade då två paket och tyckte det blev lagom! Jag hade uppskattat om det stod med som en punkt i receptet och det krävs att man ska koka torkade ärtor innan 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Julia, precis, alla recept är beräknade utefter att man blötlägger och kokar sina egna baljväxter. Givetvis kan man köpa färdigkokade men då blir det några kronor dyrare. Vi ska kika på hur vi kan göra detta tydligare. Vi skriver ut det i 300-kronorsveckan som en förberedelse dagen innan men inte här i recepten vilket jag kan förstå blir förvirrande. Ett generellt tips kring blötläggning och kokning av baljväxter är att göra en stor sats och sedan förvara i frysen, på så sätt har du alltid billiga, färdigkokade baljväxter hemma 🙂

 10. Fia

  Fantastiskt god! ??

 11. Josefine

  Det var jättegott men gjorde misstaget att koka i en gryta som gjorde att det inte försvann så mycket vätska under kokningen så det blev lite vattnigt, hade troligtvis funkat bättre i en lite tunnare variant eller utan lock för tjockare konsistens, försökte reducera vätskan men upptäckte det lite sent så då var pumpan välkokt redan men det funkade fint med att toppa upp med lite extra currypasta och kryddor. Sriracha var gott för lite hetta. Hade uppskattats om man kunde mäta upp även palsternackan och kanske löken i vikt pga så stor skillnad i storlek på dem men det påverkar kanske inte smaken avsevärt så sett. Körde på två tetror med kikärtor, tror det var typ 8 dl.

  Tack för all inspiration!

 12. Annika

  Hur stor palsternacka tänker du dig? Jag odlar mycket eget och då varierar grönsakerna kraftigt i storlek. Jättebra om du kan skriva gram istället för antal. Stort tack på förhand!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   En medelstor palsternacka (från butik) väger ungefär 150 gram 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FÖRHANDSBOKA SIGNERAT EX av Mellanmålen – recept och tips för en enklare vardag

Nu kan du förhandsbeställa ett signerat ex av MELLANMÅLEN – Recept och tips för en enklare vardag