Rostade, krispiga gråärtor med dillsmak

Rostade, krispiga gråärtor med dillsmak

Tid 45 min 12 h blötläggning
co2 0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Ett perfekt litet snacks att ställa fram på bordet! Billiga, klimatsmarta, hälsosamma och inte att förglömma det viktigaste? Goda! Att rosta kikärtor på det här viset är ju lite sen gammalt, men det blir även kanon med gråärtan. Den finns dock inte att köpa överallt, så hittar du den inte kan du köpa kikärtor istället. Visste du förresten att ett litet knep för att äta mer av något är att ställa fram det, lättillgängligt. Vill du äta mer morötter? Ställ fram uppskurna. Mer frukt? Ställ fram. Mer godis? 😉 Ställ fram. Ni fattar vart jag vill komma. Så, vill du få någon att helt plötsligt börja snacksa på baljväxtor. Ja, ställ fram! Den här skålen stod framme hemma hos mig och vips så var den tom. Måste varit en liten gråärtsnisse som varit framme… Eller?

Tillagning

Blötlägg gråärtorna i minst 12 timmar. 
När de är blötlagda, häll av vattnet och torka av dem med en handduk så att de blir torra. Lägg på en plåt och ringla olja och salt över. Rosta i 175 grader varmluft i ca 30 min. 
När de är klara, blanda ihop dill och näringsjäst och slå över ärtorna och rör om väl. Stäng av ugnen men ställ in plåten igen och låt gå i ca 10-15 min på eftervärme med ugnsluckan lite öppen.
Ta ut och låt svalna innan du serverar. Salta ev mer om du tycker det behövs.
Ärtorna blir mer krispiga ju mer torkade de blir, vilket de blir allteftersom i rumstemperatur. Du kan alltså med fördel göra dessa någon dag innan de ska serveras. Förvara sedan i en skål som står framme eller i en burk. Har inte ärtorna torkat helt ska burken vara öppen, annars kommer det bildas kondens som gör dem mjuka igen.

Smaksättningen kan du variera på massor av olika sätt; torkade örter, spiskummin, paprikapulver, lökpulver etc. Näringsjäst ger en lite ostig smak, men hittar du inte det kan du använda lökpulver till dessa istället.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 5 / 5. Antal röster 11

Inga betyg ännu

4 Kommentarer

 1. Janet

  Hur länge håller dem? Tänkte ha en burk med färdigrostade för att strö över soppa mm.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Bra fråga! Jag vet faktiskt inte hur länge de håller men så länge de inte blir fuktiga skulle jag gissa att det är ett bra tag, flera veckor.

 2. Sofia J

  Hej! Om man som jag inte har varmluftsugn, vad rekommenderar du då att rosta dem i för grader? Öppen lucka?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej! Jag har faktiskt inte provat det, så kan inte svara säkert. Men jag skulle höja temperaturen lite och låta det gå lite längre med öppen lucka, jag tror att det kommer gå fint ändå! Det viktigaste är att de får ”torka” en stund för att bli knapriga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!