Vegosås på quornfärs och massa matlådor

Tid 30 min
9 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

I och med att det blir mer och mer vanligt att äta vego så poppar det ju också upp massa färdigprodukter, och substitutprodukter för kött. En som har varit med ett tag är Quorn, och jag ska vara ärlig med att jag ganska så sällan använder sådana produkter. Dels för att jag rätt sällan saknar det köttiga och sen för att jag tycker att man kan göra sjukt goda grejer med baljväxter. Vill man komma ned under tio spänn per portion så är det en utmaning att använda sig just av de produkterna. Men så hade jag quorn hemma och gjorde en “köttfärssås” och genom att dryga ut med annat så blev det faktiskt under tio spänn per portion. Och den största bonusen var kanske att det blev så väldigt mycket mat, dvs MASSA matlådor. Det här receptet är med andra ord perfekt om du vill bunkra matlådor till en liten peng. Detta alternativ innehåller mjölk och ägg, vill du göra veganskt går det såklart lika bra med sojafärs eller liknande.

Tillagning

Hacka gul lök och vitlök fint. Fräs mjuk i olja. Slå på quornfärsen och stek med i någon minut. Lägg i sambal oelek. Rör om. Slå på krossade tomater, tomatpuré, lägg i linser och smula ned buljongtärningarna. Slå på vattnet. Låt koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 min. (Linserna ska bli mjuka). Lägg i liquid smoken.

Koka under tiden pasta.

På slutet lägger du i morötterna i såsen och låter bli varma i någon minut.

Servera med pasta.

Om man inte vill använda quorn eller sojafärs så har jag tidigare gjort en supergod vegopasta på linser.

Mer bra matlådemat?
Spana in den fruktiga kokosmjöksgrytan, den ger också 8 portioner och är med andra ord perfekt att bunkra upp med. Och är dessutom er favoriträtt här på bloggen.

Och! Vill du ha mer tips på plånboksvänlig och bra käk?
Du har väl inte missat att Portionen Under Tian även finns på Instagram och på Facebook. Följ med där för ännu mer stay cheap!
För vegansk; välj veganskt färsalternativ.

2 Kommentarer

 1. Viktor

  Hej hej. Vill bara uppmärksamma att det inte framgår när tomatpurén ska läggas till under ”gör så här”.
  Känns väl inte superviktigt, men förmodar det inte gjordes med flit.
  Tack för hemsidan.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Viktor!
   Tack för att du meddelade mig det, det är åtgärdat nu! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.