Billig broccolisoppa med picklad rödlök

Tid 20 min
8 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här soppan är så himla busenkel. En behöver knappt göra något mer än hacka grovt, koka lite och mixa. Just nu är broccoli billigt då det är i säsong, så passa på om du hittar färsk. Men funkar lika fint med fryst, vilket också är det jag har använt här. Av ren slump testade jag med picklad rödlök till eftersom jag hade det hemma, och det var väldigt gott!

Tillagning

Tina broccolin om du använder fryst.

Gör den picklade rödlöken: Skär rödlöken i tunna ringar. Koka upp vatten. ättika och råsocker. Häll i salt. Låt svalna. Lägg rödlöken i en glasburk. Slå över lagen.

Skala och skär gul lök och potatis i grova bitar. Fräs i olja. Slå på vattnet och smula ned buljongen. Låt koka till mjuka. Använder du färsk broccoli så låter du det koka med i bitar (hela broccolin). Fryst kan du vänta med att lägga i till potatisen är mjuk. Mixa sedan till helt slät. Slå på grädde och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med den picklade rödlöken

4 Kommentarer

 1. Ellinor

  Kanske jättedum fråga från någon som inte är så van vid att laga mat, men ska det vara 2 eller 4 potatisar? Tänkte eftersom det står 2 ggr.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Ellinor!

   Åh det var ingen dum fråga alls! Det har blivit lite tokigt där bara, det ska vara 2 potatisar men tror 4 funkar minst lika bra, blir lite matigare bara 🙂
   Har nu ändrat så att det bara står 2 🙂 Tack för dina skarpa ögon!

   Allt gott!
   Hanna

 2. Lars

  Gissar på att det är en gul lök som ska fräsas med potatisen? Den verkar inte vara med bland ingredienserna.

 3. Anna

  Detta var en otroligt god soppa! Tack så hjärtligt för det underbara receptet <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.