Billig broccolisoppa med picklad rödlök

Tid 20 min
8 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här soppan är så himla busenkel. En behöver knappt göra något mer än hacka grovt, koka lite och mixa. Just nu är broccoli billigt då det är i säsong, så passa på om du hittar färsk. Men funkar lika fint med fryst, vilket också är det jag har använt här. Av ren slump testade jag med picklad rödlök till eftersom jag hade det hemma, och det var väldigt gott!

Tillagning

Tina broccolin om du använder fryst.

Gör den picklade rödlöken: Skär rödlöken i tunna ringar. Koka upp vatten. ättika och råsocker. Häll i salt. Låt svalna. Lägg rödlöken i en glasburk. Slå över lagen.

Skala och skär gul lök och potatis i grova bitar. Fräs i olja. Slå på vattnet och smula ned buljongen. Låt koka till mjuka. Använder du färsk broccoli så låter du det koka med i bitar (hela broccolin). Fryst kan du vänta med att lägga i till potatisen är mjuk. Mixa sedan till helt slät. Slå på grädde och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med den picklade rödlöken

7 Kommentarer

 1. Ellinor

  Kanske jättedum fråga från någon som inte är så van vid att laga mat, men ska det vara 2 eller 4 potatisar? Tänkte eftersom det står 2 ggr.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Ellinor!

   Åh det var ingen dum fråga alls! Det har blivit lite tokigt där bara, det ska vara 2 potatisar men tror 4 funkar minst lika bra, blir lite matigare bara 🙂
   Har nu ändrat så att det bara står 2 🙂 Tack för dina skarpa ögon!

   Allt gott!
   Hanna

 2. Lars

  Gissar på att det är en gul lök som ska fräsas med potatisen? Den verkar inte vara med bland ingredienserna.

 3. Anna

  Detta var en otroligt god soppa! Tack så hjärtligt för det underbara receptet <3

 4. Anna

  Vilken styrka på ättiksprit. Min hemma är 24% men en del recept utgår från 12%

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Vi använder 12 %-ig så för detta recept kan du späda ut din ättika. Ta 1/4 dl ättika och 1/4 dl vatten så har du motsvarande en 12 %-ig. Ett annat tips är att snabbpickla rödlök, då skär du löken i tunna skivor och pressar över lite citron eller vinäger som du sedan masserar in i löken en liten stund för att sedan låta stå 30 min innan servering, det smakar lite annorlunda men är ett bra alternativ om man inte har ättika hemma 🙂

 5. Gülay

  Godaste broccoli soppan enligt mig,jag brukar även låta färska broccoli bitarna fräsa med,får ut mer broccolli smak då tycker jag. Picklade rödlöken är pricken över i :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.