Billig pesto på persiljestjälkar

Tid 10 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

När jag var 14 år praoade jag på en italiensk restaurang. De använde persilja som garnering på maten och fick därav en massor av persiljestjälkar över. Dessa slängde de inte utan mixade ned i pesto. Sen dess har jag gjort likadant! Och det blir SÅ gott. Pesto är ju dessutom lite av en “lyxig” grej då basingredienserna är ganska dyra: Parmesan (dyrt), färsk basilika (dyrt) och pinjenötter (jättedyrt). Jag cheapar till min och gör den på dels billigare livsmedel, samt lite försvenskad.

Peston innehåller ost. För vegansk:  använd veganskt alternativ till ost

(1 sats kostar ca 30 kr)

Tillagning

Torrosta solroskärnorna i stekpanna. Mixa persiljestälkar, fryst basilika, olivolja, solroskärnorna och vitlök fint. Riv osten. Blanda i. Salta och peppra.

Vill du ha i citronskal river du i det på slutet.

Förvara i burk i kylen.

11 Kommentarer

 1. Annika T

  Hej!
  Finns det möjligtvis ett liknande alternativ utan vitlök? Jag har flera vänner som inte tål vitlök nämligen… Tycker annars att receptet verkar alldeles för intressant för att låta bli att prova! <3 Mejla mig gärna! 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Du kan prova att ta bort vitlöken, eller låta vitlök dra i olja och sedan bara använda oljan. Då får du ur smaken men inte själva vitlöken, men kolla först med dina vänner om det är något de klarar av 🙂

   Lycka till!
   Hanna

 2. Johanna

  Går det att frysa peston? Eller persiljestjälkarna. Har kommit över mycket persilja och har alltså massor med stjälkar kvar 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Du kan frysa både stjälkarna och/peston! 🙂

 3. Johanna

  Går det att frysa peston? Eller persiljestjälkarna.
  Har fått tag på mycket persilja så har många stjälkar att göra nåt med.

 4. Weronika

  Mixde du detta med en stavmixer?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Jag använder en blender, men det ska absolut funka lika bra att köra med en stavmixer.

 5. Fanny

  Går det att använda stjälkarna ifrån grönkålen för att göra detta?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det går fint! 🙂 Se till att mixa ordentligt bara då det kan bli lite trådigt annars 🙂

 6. Stina

  Det här blev så gott!! Jag fick mkt persilja (som jag inte är superförtjust i generellt), och hade ingen fryst basilika. Jag tog några matskedar torkad basilika (krydda). Mums! Lite kryddigt/pepprigt och kanon!

 7. Anna Lindquist

  Gjorde den här på grönkålsstjälkar och mycket stark ost. Det kan vara det godaste jag ätit i år! Helt fantastiskt till potatispizza med chimichurri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.