Billig pesto på persiljestjälkar

Tid 10 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

När jag var 14 år praoade jag på en italiensk restaurang. De använde persilja som garnering på maten och fick därav en massor av persiljestjälkar över. Dessa slängde de inte utan mixade ned i pesto. Sen dess har jag gjort likadant! Och det blir SÅ gott. Pesto är ju dessutom lite av en “lyxig” grej då basingredienserna är ganska dyra: Parmesan (dyrt), färsk basilika (dyrt) och pinjenötter (jättedyrt). Jag cheapar till min och gör den på dels billigare livsmedel, samt lite försvenskad.

Peston innehåller ost. För vegansk:  använd veganskt alternativ till ost

(1 sats kostar ca 30 kr)

Tillagning

Torrosta solroskärnorna i stekpanna. Mixa persiljestälkar, fryst basilika, olivolja, solroskärnorna och vitlök fint. Riv osten. Blanda i. Salta och peppra.

Vill du ha i citronskal river du i det på slutet.

Förvara i burk i kylen.

9 Kommentarer

 1. Annika T

  Hej!
  Finns det möjligtvis ett liknande alternativ utan vitlök? Jag har flera vänner som inte tål vitlök nämligen… Tycker annars att receptet verkar alldeles för intressant för att låta bli att prova! <3 Mejla mig gärna! 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Du kan prova att ta bort vitlöken, eller låta vitlök dra i olja och sedan bara använda oljan. Då får du ur smaken men inte själva vitlöken, men kolla först med dina vänner om det är något de klarar av 🙂

   Lycka till!
   Hanna

 2. Johanna

  Går det att frysa peston? Eller persiljestjälkarna. Har kommit över mycket persilja och har alltså massor med stjälkar kvar 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Du kan frysa både stjälkarna och/peston! 🙂

 3. Johanna

  Går det att frysa peston? Eller persiljestjälkarna.
  Har fått tag på mycket persilja så har många stjälkar att göra nåt med.

 4. Weronika

  Mixde du detta med en stavmixer?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Jag använder en blender, men det ska absolut funka lika bra att köra med en stavmixer.

 5. Fanny

  Går det att använda stjälkarna ifrån grönkålen för att göra detta?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det går fint! 🙂 Se till att mixa ordentligt bara då det kan bli lite trådigt annars 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.