Cheap taco med salsa och hemmagjort tortillabröd

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 60 min + 12 timmars blötläggning
10 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Vegetarisk taco där färsen är gjord på gula ärtor. Du kan såklart variera tillbehören utifrån vad du gillar och har hemma, här blir det vitlökssås, salsa och snabbpicklad rödlök!

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar.

Börja med att sätta degen till tortillabröden:
Smula ner jästen i det fingervarma vattnet och blanda med salt och olja. Tillsätt vetemjöl och knåda ihop till en deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min.

Skala och skär löken i tunna skivor. Pressa över halva limen och massera in saften i löken. Låt stå.

Mixa de gula ärtorna grovt med en stavmixer eller blender. Det ska bli som en grov färs utan ärtorna så se till att inte mixa dem helt släta. Häll ärtfärsen och vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka i 10 min. Tillsätt sedan taco-kryddan och låt koka ytterligare 5 min. Rör om och tillsätt eventuellt mer vatten för att undvika att det bränner i botten.

När de gula ärtorna kokar kan du göra salsan. Tina mangon. Plocka ut de hela tomaterna ur vätskan och skär dem i bitar. Skär eventuellt mangon i mindre bitar om du föredrar det. Rör ihop mango, tomater och sambal oelek. Pressa över halva limen och blanda ner hackad koriander.

Pressa vitlöken och rör ner i yoghurten. Ställ åt sidan.

När degen jäst klart: dela i 8 bitar. Kavla ut varje bit till ett tortillabröd. Hetta upp en stekpanna och stek på hög värme i en torr panna i ca en minut per sida.

Servera tortillabröden med den gula ärtfärsen, lite salsa, vitlökssås och snabbpicklad rödlök!

Vegansk variant

Använd en växtbaserad yoghurt.

7 Kommentarer

 1. Lotta

  Funkar det med kikärtor istället för gula ärtor?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Blötlagda kikärtor funkar! Är de förkokta kommer de nog bli alldeles för mosiga dock. Du skulle också kunna ersätta med belugalinser som du då inte blötlägger utan kokar i vatten direkt i drygt 10 min för att sedan hälla av överblivet vatten och tillsätta krydda. Lycka till! 🙂

 2. Fia

  Detta var såå gott! Mangosalsan var verkligen god och färsen på gula ärtor blev över förväntan! Tror det passat bra med majskrämen också en annan gång 😋

 3. Jimmy

  Hej

  En fråga går det att frysa in tortillabröddegen?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det ska gå bra, jag har inte testat det själv med just denna deg men jag skulle tipsa om att dela den i bitar innan du fryser in den så tinar de snabbt och är bara att kavlas ut 🙂

 4. Karin Wahlund

  Hej, i receptet Cheap taco med salsa, ska de gula ärtorna ligga i blöt innan de mixas eller ska det vara torra ärtor?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, de ska vara blötlagda när de mixas 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.