Enkel blåbärskaka

Tid 45 min
4 kr/bit
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Jag är verkligen inte bra på att baka, och jag tycker inte att det är särskilt kul heller. Men efter att ha plockat så himla mycket blåbär nu i sommar och i kombination med ett sug efter utefika så gjorde jag det ändå. Och den här fick det bli! En riktigt enkel och otroligt god blåbärskaka, som jag gjort många många gånger nu i sommar. Alla som har bjudits på den har älskat den, så jag vågar lova att den går hem. Jag har också provat att göra den både glutenfri och vegansk, så även de varianterna är testade med gott resultat.

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smör eller margarin och låt svalna.
Smörj en form, ca 24 cm i diameter med kokos, mjöl eller ströbröd.

Rör ihop mjöl, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt i en bunke. Rör försiktigt ned äggen och slutligen det smälta smöret.
Häll över smeten i formen och riv mandelmassan jämnt över smeten. Häll över blåbären.
Om du använder frysta blåbär låt de tina och häll av den överblivna vätskan.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när du tar ut den.

Gör glutenfri: Ersätt vetemjölet med glutenfri mix eller mandelmjöl. Jag har använt Sempers Fin mix och det blev bra.

Vegansk variant

Använd mjölkfritt margarin och ersätt äggen med 1 dl kikärtsspad. Kikärtsspadet ska vispas till skum innan du vänder ned det.

1 Kommentar

  1. Anneli

    Precis bakat denna, men med björnbär
    Ska fika efter lunchen, ser väldigt god ut 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillfällig webbshop 27/10 – 30/11: Signerade böcker och bokpaket inför jul. Beställ nu, böckerna skickas ut i vecka 50. Signerade av författaren Hanna Olvenmark. Begränsat antal!

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.