Linssoppa med rotfrukter och grillad paprika i mattermos

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 30 min
8 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En smakrik och riktigt lättlagad linssoppa. Basen görs på rotfrukter, och smaksätts sedan med timjan och grillad paprika. Perfekt att preppa hemma och ta med ut i mattermos. Skulle du vilja laga den här soppan ute på stormkök kan du gå tillväga på samma sätt som i instruktionen men då skippa steget att mixa den. 

Packlista för att äta ute:
– Mattermos med soppan
– Eventuellt burk med topping
– Sked och något att dricka

Tillagning

Hemma:
Skala och hacka gul lök och vitlök grovt. Finhacka chilin. Hetta upp en kastrull, häll i olja. Fräs gul lök och vitlök i oljan. Lägg i chilin.

Skär morötterna och kålroten i mindre bitar. Lägg i kastrullen. Slå på timjan, krossade tomater, vatten och buljong. Låt koka i ca 10 min.

Lägg i grillad paprika och mixa sedan soppan helt slät. Lägg tillbaka i kastrullen och lägg i de röda linserna. Låt koka i ca 10 min (eller tills linserna är mjuka). Salta och peppra efter smak.

Häll över soppan i mattermos och ta eventuellt med topping i en burk vid sidan av. På bilden syns lite extra paprika och timjan.

Ute:
Ät soppan direkt ur termosen eller häll över i en kåsa/skål - njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.