Vit bönröra med rostad vitlök, citron och rosmarin

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 30 min
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Bönröror är ett perfekt pålägg på mackan, inslag på buffén eller tillbehör till tex. ugnsrostade rotfrukter. Den här med rostad vitlök, citron och rosmarin är sötsyrlig och riktigt god! Vill du ha mer inspiration till goda röror kan du spana in denna med svarta bönor och den här på kikärtor och paprika.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela vitlöken till klyftor. Lägg ut klyftorna (behåll skalet på) i en ugnsfast form eller på en plåt och ringla över lite olja. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Blanda ihop kokta vita bönor, rosmarin, olja, salt och peppar. Pressa över citronsaften. Blanda ut buljongen i vattnet och häll sedan ner bland bönorna. När vitlöken är färdiggräddad pilla bort skalet (som nu nästan redan trillat av) och blanda ned vitlöken i bönorna. Mixa med stavmixer eller blender till en slät röra. Tillsätt ev mer salt och citron efter smak.

Röran håller ca en vecka i en försluten burk i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Lunch på stormkök på Kroppefjäll den 4:e juni

Häng med ut på en härlig promenad på vackra Kroppefjäll med lunch-matlagning på stormkök. Vi tar oss gemensamt till en fin plats där vi ställer ut våra kök och tillsammans lagar en god vegetarisk lunch på lokala råvaror som vi avnjuter innan vi vandrar tillbaka. Det krävs ingen förkunskap, vi går genom hur ett stormkök fungerar och ger tips och trix om hur vi kan ta med maten ut. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!