Vit bönröra med rostad vitlök, citron och rosmarin

Vit bönröra med rostad vitlök, citron och rosmarin

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 30 min
co2 0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Bönröror är ett perfekt pålägg på mackan, inslag på buffén eller tillbehör till tex. ugnsrostade rotfrukter. Den här med rostad vitlök, citron och rosmarin är sötsyrlig och riktigt god! Vill du ha mer inspiration till goda röror kan du spana in denna med svarta bönor och den här på kikärtor och paprika.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela vitlöken till klyftor. Lägg ut klyftorna (behåll skalet på) i en ugnsfast form eller på en plåt och ringla över lite olja. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Blanda ihop kokta vita bönor, rosmarin, olja, salt och peppar. Pressa över citronsaften. Blanda ut buljongen i vattnet och häll sedan ner bland bönorna. När vitlöken är färdiggräddad pilla bort skalet (som nu nästan redan trillat av) och blanda ned vitlöken i bönorna. Mixa med stavmixer eller blender till en slät röra. Tillsätt ev mer salt och citron efter smak.

Röran håller ca en vecka i en försluten burk i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4.1 / 5. Antal röster 50

Inga betyg ännu

1 Kommentar

  1. jenny

    Väldigt gott och enkelt! Jag hade inte koll på hur mycket 3 dl vita bönor var, jag använde en pappersförpackning som är 380 g. Jag tog två vitlöksklyftor (med skal på) som jag stekte i olja på svag värme i några minuter. Då slipper man värma upp ugnen bara för det. Använde också örtsalt istället för buljong och tog mer vatten, olja och citronsaft än vad som står i receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!