One pot pasta

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 20 min
7 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Jag har varit en del i Norge i sommar, och fick bland annat nys på att där gör de något som kallas “Restetorsdag”. Alltså att en dag i veckan (i Norge är det torsdagar som gäller) då en tittar i sina gömmor hemma och gör något av det. Helt enkelt en dag då en ser till att äta upp det en har! Jag gillar verkligen initiativet att dedikera en särskild dag åt det!

Häromdagen hade jag därmed “restsöndag” och gjorde då denna one pot pasta, vilket är en perfekt rätt för att ta hand om olika rester. Basen är tomatkross och pasta, och ja, sen är det bara att gå all in från skafferi, kyl, frys. Min blev med soltorkade tomater, oliver bl a. Det bästa med rätten är att den lagar sig själv, blir typ ingen disk (är du riktigt sugen på att minimera disken ännu mer kan du ju äta direkt ur grytan) och det blir riktigt gott! Här kommer ett basrecept, som du kan modifiera hur du vill. Heja att ta hand om sina rester va!

Tillagning

Hacka gul lök och vitlök fint. Stek mjuka i olja i en gryta. Slå på krossade tomater, linser, buljong och vatten och låt koka upp. Lägg i pastan. Låt den koka till den är mjuk. Tillsätt ev mer vatten, det ska hela tiden finnas lite vätska i koket.

När pastan är klar: lägg i hackade soltorkade tomater, oliver och örter. Toppa med lite fetaost om du har.

5 Kommentarer

 1. Emma

  Hej! Hur mycket pasta räknar du per portion? 🙂 ser supergott ut!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   En standardportion pasta är ca 70 gram (torrvikt) och det är det jag räknat med. Men sen får man givetvis modiera så att det passar en själv, tar man mer pasta kan man ta lite mer vatten i.

 2. Zeta

  Super gott blev det!
  Jag tog en matsked paprikapuré istf buljong som gav djupare smak, serverade med picklad rödlök.

  Tack för hemsidan!

 3. Zeta

  Super gott blev det!
  Jag tog en matsked paprikapuré Istf buljong och

 4. Desiree Karlsson

  Väldigt gott blev det med feta ost och svartpeppar som garnering.
  Enkelt och snabblagat.
  Desirée

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.